Preşedintele Traian Băsescu a descris în amănunt "Mica Justiţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a explicat astăzi, în cadrul unei declaraţii de presă susţinută la Palatul Cotroceni, legea micii reforme în justiţie pe care a promulgat-o recent.

Băsescu justifică "greşeala" PDL: Mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota după deget. Şi la Parlamentul European se face la fel

FOTO Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu, un chipiu de marinar şi au strigat "Ieşi afară, javră ordinară"

Traian Băsescu: Vreau să fiu un om liber. De ce să fiu cu poliţia după mine?

Principalele afirmaţii ale lui Traian Băsescu:

- Astăzi am promulgat o lege extrem de importantă, cea despre mica reformă în justiţie.

- Este la fel de importantă ca şi Codurile, care vor intra în vigoare ceva mai târziu, la sfârşitul anului viitor.

- Legea răspunde exigenţelor românilor ca procesele să se rezolve mai repede.

- Elemente de noutate: Recursul în interesul legii: s-a extins numărul structurilor sau perosanelor care pot face recurs în interesul legii. Odată cu intrarea în vigoare poate declanşa recurs Avocatul Poporului, precum şi colegiul de conducere al ICCJ. Se creează un complet specializat, în aşa fel încât aceste recursuri să poată fi rapid judecate.

- Prin crearea unui complet specializat, în care sunt precis desemnate persoanele, se elimină arbitrariul din formarea completului.

- Se formează instituţia judecătorului delegat pentru recursuri. El întocmeşte un raport care se prezintă completului de judecată.

- Am convingerea că se vor clarifica celebrele recursuri în interesul legii.

- Judecătoriile pot rezolva plângerile legate de daune de până la 2.000 de lei. Astfel, nu se mai ajunge la Înalta Curte cu o simplă amendă.

- Se reglementează când şi unde pot fi strămutate procesele.

- Prin noua lege se reglementează posibilitatea actelor de procedură. La celebrele citaţii, persoanele invocate nu mai pot spune că nu au ştiut, din moment ce au fost în sală când s-a anunţat următorul recurs.

- Faptul că o persoană şi-a schimbat avocatul nu mai este considerat un temei de amânare a procesului. Lipsa de competenţă se poate invoca numai la primul termen.

- Judecătorul este obligat să dea termene scurte, chiar de la o zi la alta. Nu se mai pot da termene pe anul viitor.

- Nu se mai trimite neapărat clasica citaţie, este suficientă o înştiinţare pe mail sau pe fax.

- Legea stabileşte că lipsa de competenţă poate fi convocată doar la primul termen.

- Legea limitează cazurile în care instanţele de control pot dispune trimiterea cauzei spre rejudecare.

- Noua lege stabileşte un termen scurt de 5-7 zile în care instanţa trebuie să se pronunţe asupra executării. Dacă există vreo plângere, trebuie făcută în această perioadă.

- Se interzice evacuarea din imobile, în cazurile de restituire, în perioada 1 decembrie - 31 martie.

- Competenţa executorilor se extinde la nivelul circumscripţiei Curţilor de apel.

- Noua lege prevede stimularea părţilor în cazuri de divorţ sau comercial să apeleze la mediator înainte de a ajunge la instituţia juridică.

- Se stabileşte divorţul pe cale administrativă la notar, prevedere care intră în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitiorul Ofciial, nu la 30 de zile ca la celelalte.

- Se desfiinţează completul de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), se vor forma două complete de câte cinci judecători.

- Noua lege nu mai lasă judecătorului toată libertatea unde se rejudecă procesul în cazul strămutării.

- Eliberarea provizorie se va face de aşa numitul judecător de libertăţi, specializat pe astfel nu solicitări, şi nu cum era anterior, de către un comitet alcătuit din trei judecători.

- Asigurarea celebrităţii urmăririi penale şi introducerea principiului oportunităţii - prin prevederile acestei legi va fi foarte dificil ca un om să fie arestat şi după aceea să înceapă culegerea de probe, care să se constituie în elemente de demonstrare a faptei penale. Procurorii trebuie să aibă în faţa judecătorului suficiente probe pentru a propune arestarea.

- Se poate desemna un reprezentant al celor aflaţi în proces pentru a nu se mai amâna în cazurile de neprezentare.

-Legea prevede eficientizarea procesului de aducere. În momentul de faţă, dacă nu te-ai prezentat o dată la proces, deşi ai fost citat, nu mai primeşti amendă ca înainte pentru că sigur vii a doua oară, dar însoţit.

- Noua legislaţie introduce încă o instituţie - judecarea în cazul recunoaşterii vinovăţiei. Un inculpat de evaziune fiscală, ajuns în faţa judecătorului, îşi recunoaşte fapta. Dacă se recuperează prejudiciul imediat şi se recunoaşte fapta, inculpatul poate beneficia de o reducere semnificativă a pedepsei. Este foarte importantă recuperarea prejudiciului.

Despre învăţătoarea aflată în greva foamei.

Cred că nu aşa se pot rezolva problemele. Eu regret că este un învăţător în greva foamei.

Guvernul a avizat sâmbătă proiectul de lege privind măsurile necesare pentru accelerarea soluţionării proceselor. Procedurile juridice vor fi simplificate, iar medierea va juca un rol primordial în litigii.În prezent, pe rolul instanţelor din România sunt peste trei milioane de procese. Vezi aici detalii.

Declaraţia de presă a preşedintelui vine după ce peste trei mii de militari în rezervă au protestat astăzi la Palatul Cotroceni împotriva măsurilor luate de Guvern în domeniul pensiilor. Ei au strigat "Ieşi afară, javră ordinară!" şi au ars poze cu şeful statului. Vezi aici detalii.

Reamintim că preşedintele Traian Băsescu a renunţat la serviciile poliţiei în 24 septembrie, când proximativ 6.000 de sindicalişti ai "Cartel Alfa", majoritatea poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor, au plecat într-un marş neautorizat de la Guvern spre Palatul Cotroceni. Oamenii legii au aruncat cu lumânări şi caschetel şi i-au strigat preşedintelui "ieşi afară javră ordinară".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite