Ponta: Îl avertizez pe Danileţ să nu mai ameninţe oameni, jurnalişti, analişti şi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta i-a transmis, luni, un avertisment judecătorului Cristian Danileţ, membru al CSM, solicitându-i să înceteze să mai ameninţe oameni, jurnalişti, analişti şi politicieni.

Ponta a spus că Danileţ este prieten cu eurodeputatul PDL şi fost ministru al Justiţiei Monica Macovei.

"Îmi sunt indiferente ameninţările sale, nu mă interesează, nu înţeleg de ce se ocupă cu politica şi cu polemicile politice cu mine şi cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Suntem oameni politici, pe noi nu ne poate sancţiona decât poporul la vot", a spus Ponta.

Judecătorul Cristian Danileţ, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, că "cine atacă procurorii riscă închisoarea", spunându-le totodată celor care "instigă la revolte publice împotriva magistraţilor" să lectureze Codul Penal.

Acelaşi îndemn este transmis de Danileţ celor care "se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală", notează Mediafax.

"Constat ca în ultimele zile se fac diverse afirmaţii cu privire la procurori şi la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfăşurat. Mai constat că unii aşa zişi analişti/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraţilor. Şi mai constat că unii oameni, cercetaţi sau nu, se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală. Tuturor acestora le spun să citească cu atenţie următorul articol din Codul Penal introdus în legislaţia noastră în anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare. Întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a organului de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare în mod nemijlocit la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei", scrie Danileţ.

În acelaşi context, judecătorul a postat şi articolele din Codul Penal care definesc instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie, precum şi pe cel care prevede că aceştia sunt sancţionaţi cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Reacţia lui Danileţ vine pe fondul anchetelor penale ce vizează posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a precizat, joi, că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

În cadrul acestor anchete, procurorii au audiat deja mai mulţi localnici în judeţe printre care Gorj şi Vrancea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice "de natură să afecteze independenţa justiţiei" făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite