Ponta: Vrem un referendum pentru ca românii să se pronunţe asupra măsurilor de austeritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Victor Ponta a anunţat că partidul pe care îl conduce va depune astăzi o singură moţiune de cenzură, în momemtul în care premierul îşi va asuma răspunderea în Parlament asupra măsurilor de austeritate, la ora 16.00.

Ponta a făcut apel la parlamentarii PDL să pună mai presus "datoria faţă de cei care i-au votat", decât cea faţă de Traian Băsescu sau de Emil Boc.

El a precizat că dacă va fi nevoie, adică dacă prima moţiune propusă nu va trece din motive procedurale, PSD va mai depune o moţiune de cenzură, miercuri, pe prevederile legii pensiilor.

"Luni vom avea un comitet executiv înainte de dezbaterea moţiunii", a spus Ponta.

Liderul PSD, a anunţat public că i-a cerut şefului statului să convoace un referendum, deoarece atunci când deciziile Guvernului afectează 15 milioane de oameni, este cât se poate de firesc ca românii să îşi spună părerea asupra aplicării măsurilor de austeritate. 

Nicio săptămână fără greve. Sindicaliștii timișoreni vor ieși din nou în stradă

Pe de altă parte, Victor Ponta a precizat că PSD va solicita excluderea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, de la toate lucrările Camerei, deoarece nu a validat alegerea lui Valter Dorneanu ca judecător la Curtea Constituţională, deşi a fost întrunită majoritatea simplă în Parlament.

Roberta Anastase: De la începutul şedinţei am spus că numirea judecătorilor la CC se face pin votul majorităţii deputaţilor Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat, în replică la acuzaţiile ce i-au fost aduse de preşedintele PSD, Victor Ponta, că în speţa invocată a solicitat Comisiei Juridice un punct de vedere pe care îl va prezenta public, cu proxima ocazie.

Roberta Anastase, a explicat că în sedinţa din 1 iunie, când Valter Dorneanu a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru funcţia de judector la Curtea Constituţională, ar fi precizat încă de la începutul şedinţei că este nevoie de votul majorităţii deputaţilor, nu de majoritatea voturilor exprimate de deputaţii prezenţi, iar la momentul respectiv nimeni nu a făcut nicio contestaţie.

Reamintim că Roberta Anastase a invocat lipsa majorităţii deputaţilor şi a refuzat să semneze procesul verbal care certifica faptul că Valter Dorneanu a câştigat majoritatea din votul valabil exprimat de parlamentari. Propunerea PSD, Valer Dorneanu pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, a câştigat 161 de voturi, iar propune PDL, Ştefan Minea a obţinut 123 de voturi. 

Mai citiţi şi:

Griviţa '33, o diversiune a lui Carol al II-lea

Cum a apărut formula „Masacrul de la Griviţa"

Liderul de sindicat Gheorghiu-Dej, transformat în „strategul marilor bătălii de clasă"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite