Ponta: Băsescu mă lasă fără ministrul de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a plecat pentru un minut din şedinţa cu oamenii de afaceri de la Camera de Comerţ pentru o discuţie telefonică, afirmând la întoarcere că a aflat că preşedintele Traian Băsescu îl lasă fără ministrul de Externe. La cererea președintelui Băsescu, ministrul de Externe a înaintat propunerile pentru ambasadele Italiei și Qatar, în pofida avizului negativ al Parlamentului.

UPDATE 16.05 Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că în cele din urmă a trimis preşedintelui Traian Băsescu, la cererea expresă a acestuia, hârtiile cu propunerile de ambasadori pentru Italia şi Qatar, respinşi de comisiile parlamentare, şeful diplomaţiei adăugând că „nu e bine" să fie numiţi aceştia.

Şeful diplomaţiei a arătat că el a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să accepte alte nominalizări de ambasadori pentru Italia şi Qatar în urma avizului negativ dat de comisiile de politică externă ale Parlamentului pentru Dana Manuela Constantinescu şi, respectiv, Valeriu Nistor, însă şeful statului a dorit „neapărat" ca MAE să urmeze procedura în vederea trimiterii la post a celor doi.

Marga a refuzat însă să confirme că ar fi fost anunţat că va fi suspendat în caz că nu înaintează propunerile pentru ambasadori, aşa cum a afirmat premierul Victor Ponta.

UPDATE 13.21 „În timpul acestei întâlniri (cu oamenii de afaceri prezenţi la Camera de Comerţ-n.r.), am avut o discuţie telefonică urgentă cu ministrul Marga, care m-a informat că pe problema unor ambasadori care au fost audiaţi şi au primit vot negativ în comisiile de politică externă, de la Cotroceni i s-a transmis că dacă nu trimite toate documentele - este vorba în special de ambasadorul de la Roma, dacă am înţeles bine, din scurta discuţie - va fi suspendat pentru că nu îşi îndeplineşte îndatoririle. Eu am considerat că nu avem nevoie de o nouă criză şi avem nevoie de ministrul de Externe, astfel că i-am cerut să procedeze la trimiterea documentelor către preşedinte, dar în momentul în care Parlamentul a dat aviz negativ şi preşedintele vrea să numească mâine ambasadori, se dorea o nouă criză", a spus Ponta.

Marga declara pe 17 mai că preşedintele Traian Băsescu a solicitat audierea din nou în comisiile de specialitate ale Parlamentului a Danei Constantinescu, ambasadorul propus pentru Italia, deoarece la precedenta şedinţă nu s-a întrunit cvorumul. "În legătură cu ambasadorul din Italia, nu a avut cvorum comisia atunci când i-a dat avizul. De la Preşedinţie s-a cerut să se întrunească toate condiţiile legale şi de aceea aşteptăm acum să intre din nou în comisie", a afirmat Marga.

Fostul preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, declara pe 24 aprilie, înainte de căderea Guvernului Ungureanu, că "slujitorii" lui Traian Băsescu din Parlament şi din MAE ar fi convocat ilegal o şedinţă a comisiilor de politică externă, pentru audierea unor ambasadori fără acordul opoziţiei de atunci, printre aceştia fiind şi propunerea pentru Italia.

„Am descoperit că pe lista acestor ambasadori figurează o ţintă extrem de importantă pentru domnul Traian Băsescu, se numeşte postul de ambasador al României în Italia", a afirmat Corlăţean. El a acuzat că Dana Manuela Constantinescu, în prezent ambasador în Slovenia, ar fi o "sinecură politică", afirmând că aceasta a fost şef serviciu în Ministerul Transporturilor, între 1996-1999, iar ulterior a fost numită de Traian Băsescu director general în acelaşi minister.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern şi apoi la Preşedinţie. Preşedintele îşi dă acceptul, după care propunerea este trimisă la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

UPDATE 12.55  Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost anunţat de către Administraţia Prezidenţială că va fi suspendat dacă nu trimite toate documentele aferente numirii unor ambasadori, în special a celui propus pentru Roma, a declarat premierul Victor Ponta.

UPDATE 12.54 Ponta a declarat că remarca sa era o expresie a amărăciunii, că pe fondul tulburărilor politice „președintele încearcă să mai pună bețe în roate și pe această cale“. „Ne-am obșinuit“, a mai spus Ponta.

„În timpul întâlnirii cu mediul de afaceri am avut o discuție cu ministrul de Externe, Andrei Marga, care mi-a spus că președintele așteaptă propunerile de ambasadori la Roma, deși Parlamentul a dat aviz negativ. Deci nu știu ce vom face, dacă președintele vrea ambasador și Parlamentul a dat aviz negativ“, a spus Ponta.

Marga: Premierul şi preşedintele au opinii divergente privind propunerea de ambasador pentru Roma

UPDATE 12.50  Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a declarat că Preşedinţia „nu a făcut niciun demers împotriva ministrului Afacerilor Externe, Andrei Marga". „Preşedinţia nu a făcut niciun demers împotriva domnului ministru al Afacerilor Externe, Andrei Marga", a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului.

UPDATE 12.48
Premierul Ponta a fost informat, joi, că preşedintele Traian Băsescu intenţionează să îl suspende pe Andrei Marga din postul de ministru al Afacerilor Externe, pentru că ministrul insistă pentru numirea unui ambasador care nu are avizul Parlamentului, au declarat pentru Mediafax, surse oficiale.

„Este vorba în principal de ambasadorul de la Roma", au arătat sursele.

UPDATE 12.45  Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, pentru Mediafax, întrebat despre faptul că premierul Victor Ponta a spus că a aflat că Traian Băsescu tocmai îl lasă fără ministrul de Externe, că nu ştie despre ce este vorba. „Nu ştiu, nici nu ştiu la ce vă referiţi", a spus Marga. Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu premierul sau cu preşedintele Traian Băsescu privind o eventuală suspendare a sa din funcţie, precum şi despre reproşurile care i-ar fi aduse, Marga a spus ca nu a avut nicio discuţie pe această temă şi că nici nu întelege despre ce ar fi vorba.

„Am ieşit din sală, pentru că am fost sunat şi am aflat că Traian Băsescu tocmai mă lasă fără ministrul de Externe", a spus Ponta.

La ora transmiterii acestei ştiri, premierul participă în continuare la discuţia cu oamenii de afaceri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite