Politicienii merg cu gâlceava la tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lupta pentru Putere, mulţi politiceni ajung să se răfuiască prin sălile de judecată. Procesele se dovedesc uneori doar un gest de imagine pentru că împricinaţii nu se mai înfăţişează în instanţă.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, se poate "lăuda" cu multe procese intentate atât adversarilor politici, cât şi jurnaliştilor care l-au supărat.

Mai citeşte şi:

Lista neagră a comuniştilor scoşi pe tuşă

Ultimul pe lista celor chemaţi la tribunal este nimeni altul decât preşedintele PSD, Victor Ponta, pe care Videanu l-a dat în judecată acum trei zile. Motivul: Ponta l-a calificat drept "corupt şi hoţ" într-o emisiune difuzată de postul public de televiziune. Liderul democrat-liberal nu a rămas însă dator şi l-a comparat pe Ponta cu un "copil iresponsabil".

Videanu l-a iertat în schimb pe Mircea Geoană, fostul lider al social-democraţilor. În 2009, pe când PSD era partener de guvernare cu PDL Geoană i-a îndemnat pe social-democraţi, într-o şedinţă internă a partidului în care se discuta strategia electorală, să atace tema corupţilor din PDL. În context, el spunea că Videanu "face bani şi când respiră". Democrat-liberalul i-a cerut imediat lui Geoană să-şi retragă afirmaţiile şi l-a ameninţat cu instanţa. Liderul PSD nu şi-a cerut scuze, dar Videanu a renunţat în cele din urmă să-l mai sancţioneze.

În urmă cu doar două săptămâni, Adriean Videanu l-a acţionat în instanţă şi pe Mugur Ciuvică, şeful Grupului de Investigaţii Poltice, care acuzase firma Marmosim (la care ministrul Economiei este acţionar majoritar) că a primit o concesiune fără licitaţie din partea Guvernului Boc.

Nici jurnaliştii n-au scăpat de citaţiile la proces venite din partea lui Videanu. El a recunoscut, recent, că are "multe" procese intentate ziarelor şi televiziunilor care l-au atacat, deoarece este modalitatea sa de răspuns la anumite atacuri care I se par nejustificate.

Procese cu Vanghelie în serie

„Epopeea" proceselor lui Videanu pare să fi început, de fapt, pe vremea când acesta era primarul general al Capitalei. În toamna lui 2007, de exemplu, el l-a dat în judecată pe edilul sectorului 5, Marian Vaghelie, acuzându-l de calomnie şi cerându-i daune morale în valoare de 110.000 RON. Doi ani mai târziu, mai exact în ianuarie 2009, acţiunea a fost suspendată pentru că împricinaţii nu s-au mai prezentat în instanţă.

"Nici eu nu-mi mai amintesc câte procese am cu Vanghelie. Cred ca sunt vreo 6-7 în derulare, din care am câştigat unul. Urmează două grele cu Cozmin Guşă şi cu Marius Marinescu", mărturisea la vremea respectivă Adriean Videanu, citat de NewsIn. Guşă şi Marinescu l-au acuzat pe Videanu de cheltuirea incorectă a fondurilor în afacerea „Bordura".

Şeful statului, Traian Băsescu, are şi el la activ câteva procese, dintre care unul intentat unui jurnalist pe care l-a acuzat că a semnat „ o serie de articole conţinând informaţii neadevărate". Instanţa i-a dat însă dreptate ziaristului. În schimb, Băsescu a câştigat o altă cauză: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat avertismentul dat preşedintelui de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru expresia „ţigancă împuţită" folosită la adresa unei jurnaliste. Expresia a fost însă catalogată de Curte ca fiind „discriminatorie".

Cea mai „proaspătă" acţiune în instanţă a şefului statului este cea îndreptată împotriva deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, căruia i-a cerut daune morale simbolice pentru afirmaţiile referitoare la existenţa unui interes al PDL în privinţa drogurilor uşoare. Primul termen de judecată a fost fixat pentru sfârşitul lunii septembrie.

După ce în campania prezidenţială de la sfârşitul anului trecut presa a prezentat o casetă în care Băsescu lăsa impresia că loveşte un copil, preşedintele ţării l-a chemat în instanţă pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Acesta a anunţat că şi el îl va da în judecată pe Băsescu pentru calomnie, deoarece a folosit la adresa sa apelativul "mincinos". Cele două procese sunt pe rol.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a apelat şi ea la judecători pentru a-şi apăra imaginea. Pe când era ministru al Mediului, ea l-a acţionat în instanţă pe primarul Constanţei, social-democratul Radu Mazăre, care a spus despre ea că este "o proastă". După doi ani, procesul a fost suspendat pentru că părţile nu s-au mai prezentat.

Procesul premierilor

Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu l-a dat în judecată pe actualul şef al Executivului, Emil Boc, în dosarul Sterling. Pentru că Boc a afirmat că a premeditat "o afacere în favoarea unor grupuri de interese", liberalul l-a acuzat de calomnie şi i-a cerut daune morale de 100.000 de RON. Instanţa a respins acţiunea lui Tăriceanu, dar decizia poate fi atacată cu recurs.

Boc şi-a pus avocaţii la treabă şi în 2006, când a anunţat că-l va da în judecată pe Victor Ponta. Social-democratul l-a acuzat atunci pe Boc că a intervenit pentru a întârzia ancheta demarată de DNA împotriva primarului PD din Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău.

Politicianul care deţine recordul în materie de procese pare a fi liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. De la începutul anului, el a introdus o acţiune în instanţă şi a înaintat două plângeri penale. Plângerile îi vizează pe primarului general Sorin Oprescu şi pe preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pe motiv că ar fi refuzat excluderea unui consilier căruia PRM îi retrăsese sprijinul politic.

La tribunal a fost chemată RAPPS căreia Vadim Tudor îi reproşează modalitatea în care a fost retrocedat sediul formaţiunii. Liderul PRM îl ameninţă cu judecata şi pe prefectul Capitalei, Mihai Atanăsoaei, pe care îl acuză de „abuz în serviciu" pentru intenţia de a eutanasia câinii fără stăpân.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite