Partidele, între una şi două Camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vin cu noi propuneri, cel puţin, inedite
Parlamentarii vin cu noi propuneri, cel puţin, inedite

Reprezentanţii formaţiunilor parlamentare şi preşedintele Traian Băsescu vor discuta mâine despre reducerea Legislativului la o singură Cameră, cu mai puţini parlamentari. Sistemul unicameral pentru care, la referendumul din noiembrie 2009, au votat 78% din alegători, este cerut doar de PDL.

Social-democraţii vor pleda la Cotroceni pentru un Parlament bicameral, în care una din Camere să aibă competenţă legislativă (de adoptare a proiectelor de lege), iar cealaltă să aibă atribuţii de control parlamentar.

Iliescu: Trecerea la un Parlament unicameral, un atentat la statul de drept

Membrii Camerei legiferative ar urma să fie aleşi la fel ca parlamentarii actuali, adică prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În schimb, parlamentarii din cea de-a doua cameră ar fi aleşi indirect, de către consilierii judeţeni şi ar reprezenta comunităţile locale. Chiar dacă vor două Camere, social-democraţii sunt de acord cu reducerea numărului aleşilor.

PSD mai propune ca preşedintele ţării să nu mai fie ales direct de electorat, atrăgând atenţia că actualul regim politic semiprezidenţial riscă să se transforme într-un „regim autoritar de tip prezidenţial". Alternativa ar fi trecerea la republică parlamentară, în care şeful statului să fie ales indirect, de către o adunare formată din parlamentari şi un număr egal de alegători.

Social-democraţii consideră însă că ar trebui pus în discuţie dreptul care revine, în republicile parlamentare, şefului statului de a dizolva Parlamentul.

Propunerea PSD privind trecerea la republica parlamentară a stârnit imediat reacţia liberalilor, care au ţinut să-şi asume paternitatea ideii. "PNL a încercat să introducă acest lucru şi la Constituţia din 1991 şi la cea din 2003, dar nu s-a putut", a amintit deputatul liberal Eugen Nicolăescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a pronunţat pentru introducerea votului obligatoriu dar şi pentru ca parlamentarii care demisionează din partidele care i-au susţinut să candideze să-şi piardă mandatul. O altă propunere a lui Ponta vizează demiterea unui ministru în urma adoptării moţiunii simple care l-a vizat.

PNL şi UDMR vor tot două camere

Parlament bicameral şi mai puţini aleşi va propune şi PNL la consultările cu ­Traian Băsescu. În viziunea liberală, atribuţiile celor două Camere vor fi diferite, iar în Senat vor fi reprezentate regiunile. Liderul partidului, Crin Antonescu, a explicat că modificările Constituţiei ar trebui să vizeze "atribuţiile şi competenţele" preşedintelui ţării în raport cu Guvernul, cu prim-ministrul şi cu Parlamentul. PNL susţine şi trecerea la republică parlamentară. 

Şi UDMR vrea tot un Parlament bicameral, pentru că "România este o ţară relativ mare, cu mai multe regiuni foarte specifice". Legiferarea ar urma să se facă în Camera Deputaţilor, iar în Senat, Camera regiunilor, ar fi reprezentate diferitele regiuni sau judeţele. Cele două Camere ar urma să aibă atribuţiile separate, iar modul de alegere al membrilor ar trebui să difere.

UDMR mai susţine alegerea preşedintelui ţării de către Parlament, dar liderul Marko Bela crede că opinia publică nu este pregătită să accepte o astfel de soluţie. UDMR va merge la consultări la Cotroceni într-o altă zi, deoarece reprezentanţii Uniunii sărbătoresc mâine Ziua Naţională a Ungariei.

Reducerea Parlamentului la un for unicameral este susţinută doar de PDL, care cere şi reducerea numărului de aleşi la maximum 300. Democrat-liberalii invocă referendumul convocat pe această temă în decembrie trecut, la care au votat favorabil circa 51% din alegători. Rezultatele acestei consultări populare sunt "obligatorii" pentru PDL, spun reprezentanţii partidului.

În partid există însă şi voci care se opun unicameralului. De exemplu, europarlamentarul Cristian Preda, care pledează pentru sistemul bicameral şi pentru un regim semiprezidenţial, cu un rol clar descris şi accentuat al preşedintelui ţării. Preda ar dori ca în Constituţie să fie prevăzut că şeful statului poate dizolva  Parlamentul doar în cazul unei crize legate de formarea Guvernului şi poate prezida şedinţele de Guvern.

Blocaj în Parlament

Solicitarea PDL privind constituirea unei comisii de revizuire a Constituţiei a fost respinsă recent de conducerile celor două Camere. Împotriva demersului democrat-liberalilor au votat reprezentanţii PSD şi cei ai PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite