Iliescu: Trecerea la un Parlament unicameral, un atentat la statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Ion Iliescu a afirmat, astăzi seara, la Antena 3, că referendumul organizat în 2009, la iniţiativa lui Traian Băsescu, pentru trecerea la un parlament unicameral este un atentat la statul de drept.

Întrebat despre afirmaţiile europarlamentarului Cristian Preda conform cărora preşedintele statului ar trebui să deţină dreptul de a dizolva cele două camere ale legislativului, fostul preşedinte onorific al PSD, Ion Iliescu, a afirmat că un atac grav este atacul la democraţie şi la Parlament.

Citiţi şi:

VIDEO Iliescu atacă „Misterele Revoluţiei"
Iliescu: Asistăm la relansarea unei campanii de contestare a Revoluţiei

"Eu am reproşat conducerii partidului nostru că nu a manifestat responsabilitate faţă de ideea referendumului privind reducerea numărului de parlamentari. Ceea ce a propus domnul Băsescu este inacceptabil pentru dezvoltarea noastră viitoare - un parlament monocameral cu 300 de oameni. Acum mai este şi ideea aceasta năstruşnică a fostului consilier al lui Traian Băsescu. Asta este tentaţie totalitară, este atac direct la democraţie, la statul de drept şi la instituţiile statului", a afirmat Ion Iliescu în cadrul emisiunii Ştirea Zilei.

Senatorul este de părere că europarlamentarul "nu vrea decât să arate gândul ascuns a ceea ce vrea domnul Băsescu". "Referendumul nu este imperativ, ci este consultativ", a adăugat fostul preşedinte al României.

Ion Iliescu a mai spus că este de acord că trebuie aduse unele corective Parlamentului pentru a se vedea funcţionarea celor două camere şi atribuţiile lor, "dar nu desfiinţarea Senatul".

"Băsescu nu face decât să repete acţiunea lui Andrei Vîşinschi (reprezentantul sovietic la Bucureşti), din 1946, de a desfiinţa această instituţie veche din secolul al XIX-lea, care are tradiţie".

Slăbiciunile din campania electorală i-au dăunat lui Geoană

Ion Iliescu a vorbit în cadrul emisiunii şi despre "greşelile impardonabile" pe care le-a făcut PSD în campania electorală, care au dus la eşecul lui Mircea Geoană.

După părerea lui, apariţia filmuleţului în care Traian Băsescu lovea un băieţel l-a favorizat pe acesta, victimizându-l.

O altă chestiune este faptul că Mircea Geoană a mers la Timişoara chiar pe 1 decembrie pentru a încheia o înţelege cu PNŢCD, fiind o greşeală în contextul în care se comemorau 20 de ani de la Revoluţia din 1989. "Stângăcia cu care s-a mers la Timişoara a fost o greşeală. Pe 1 decembrie la Timişoara a picat prost pentru că anumite sensibilităţi trebuiesc protejate. Nu mi-au cerut însă sfatul, ştiam despre ce era vorba" , a afirmat fostul preşedinte de onoare al PSD.

Senatorul este de părere că gafa cea mai mare a fost vizita total nemotivată pe care Mircea Geoană i-a făcut-o lui Sorin Ovidiu Vântu. "Indiferent ce era, nu era nevoie să meargă acolo".

"Toate acestea s-au acumulat şi au fost folosite. E păcat pentru că era o victorie pregătită şi era şi o schimbare benefică pentru ţară", a conchis Ion Iliescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite