Theodor Paleologu: „O să fie multe locuri de muncă la Roșia Montană” - aiurea! Vor fi maximum câteva sute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele democrat-liberal Theodor Paleologu este de părere că proiectul de la Roşia Montană este o socoteală de tip Dănilă Prepeleac din care românii s-ar alege „ şi cu muntele făcut harcea-parcea şi cu banii luaţi", iar locurile de muncă nou create ar fi maximum câteva sute.

"Dacă e un interes major de dezvoltare, poţi sacrifica patrimoniul şi poţi asuma riscuri de mediu, dar să ştim şi pentru ce. Să ne alegem şi cu muntele făcut harcea-parcea și cu banii luaţi, care e socoteala? E o socoteală Dănilă Prepeleac. Cât ia statul din toată povestea asta?", a comentat Paleologu proiectul de la Roşia Montană într-un interviu acordat pentru Realitatea.net.

El a adăugat că, dacă în realitate statul câştigă foarte mult din acest proiect, atunci ar trebui făcut. "A fost o discuţie recentă în BPN pe această temă, că era un subiect tabu. Această lipsă de transparenţă este dezastruoasă pentru că otrăveşte dezbaterea pe această temă (...) Reclama Roşia Montană Gold Corporation mai degrabă acutizează această temă. O să fie multe locuri de muncă, aiurea! O să fie câteva sute maximum", a mai spus democrat-liberalul.

Într-un interviu acordat adevarul.ro, în aprilie, Theodor Paleologu afirma: "Contractul Roşia Montană pune statul român într-o situaţie de ţară colonie, iar acest lucru este fără precedent. Numai în anumite ţări din Africa sunt asemenea contracte în care, practic, investitorul ia tot".

Totodată, vicepreşedintele PDL spunea că locurile de muncă pe care le creează Gold Corporation "sunt poveşti". "Inclusiv prelucrarea respectivă nu este sigur că se va face în România", menţiona el. Vezi aici interviul!

Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari.

Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.

Şeful statului s-a declarat, în ultima vreme, un susţinător al demarării exploatării miniere de la Roşia Montană, menţionând că o parte din resursele aurifere vor ajunge în rezerva Băncii Naţionale.

Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă declaraţiile referitoare la proiectul de la Roşia Montană, considerate "presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate" să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.

Miercuri, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că o soluţie de deblocare a situaţiei de la Roşia Montană ar fi organizarea unui referendum local, nu unul naţional, deoarece trebuie făcut în zona care va fi afectată.

Duminică, în cadrul emisiunii "După 20 de ani", şeful statului a spus că a cerut un raport privind Roşia Montană, iar documentul recomandă continuarea investiţiilor, adăugând că le va cere investitorilor să bea apă din zonă pentru a demonstra că nu conţine cianuri la nivel toxic.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite