PSD trece de la mici la carduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii încearcă să atragă noi oameni în partid ispitindu-i cu reduceri ce ar putea fi obţinute pe baza cardului de membru. Strategia cardurilor cu discounturi a mai fost folosită de democraţii americani şi de laburiştii englezi.

Liderii PSD se gândesc cum să atragă într-o reţea teatre, cinematografe, magazine şi restaurante care să acorde reduceri pe baza cardului de membru PSD.

Surse din partid susţin că atât la centru, cât şi în filialele din teritoriu se încearcă stabilirea unei liste de potenţiali parteneri comerciali cu care s-ar putea iniţia discuţiile privind acordarea discounturilor. Deocamdată însă, cardurile ce vor fi oferite de Ziua Tineretului celor înscrişi online în partid vor avea doar o semnificaţie politică, fără a fi însoţite de vreo reducere.

Iniţiativa privind discounturile s-ar putea concretiza doar după ce cardurile vor fi distribuite tuturor membrilor de partid (şi celor cu state vechi precum şi celor proaspăt veniţi în rândurile social-democraţilor). „La momentul actual, sistemul prin care s-ar acorda reduceri pe baza cardului nu este funcţional. Acum nu pot să vă spun dacă se va realiza sau nu", a declarat pentru „Adevărul" secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

CITEŞTE ŞI

PSD „comemorează“ 1 Mai în Piaţa Sfatului din Braşov

Cardurile vor înlocui actualele carnete de partid, vor fi plastifiate şi vor purta o bară magnetică menită să faciliteze identificarea respectivului membru. Sursele citate au mai spus că fiecare organizaţie va trebui să acopere costul cardurilor pe care le va înmâna membrilor săi. Până acum, PSD a pregătit 3.000 de carduri ce vor fi oferite noilor membri din Bucureşti, dar şi din teritoriu.

Unii lideri ai partidului s-au arătat surprinşi de ideea reducerilor ce ar putea fi acordate prin cardul de membru. „Nu ştiu nimic de aşa ceva. Dar cine credeţi dumneavoastră că acordă discounturi în vremuri de criză?, a întrebat retoric vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu. Liderul PSD Harghita, deputatul Mircea Duşa, nu ştia nici el de acest proiect. „Ştiu doar că la Comitetul Executiv de la Vâlcea s-a vorbit despre aceste carduri ce vor fi date în locul carnetelor de partid. Dar de reduceri de care spuneţi nu s-a discutat nimic", a declarat Duşa.

Nici liderul PSD Dolj, Ion Prioteasa, nu s-a dovedit mai informat. „Ştiu că pe 2 Mai vor fi înmânate cardurile, dar nu ştiu nimic de vreo reducere. Dar eu am lipsit de la Vâlcea", s-a acuzat Prioteasa.

Donkey card şi Visa card

Iniţiativa PSD de a atrage noi membri şi simpatizanţi folosind carduri cu reduceri nu este originală. În urmă cu trei ani, ziaristul american Tom Bell scria despre ideea unui grup de activişti ai Partidului Democrat de a câştiga noi adepţi cu ajutorul unui card (Donkey card) ce oferea reduceri la combustibilul pentru încălzit locuinţele. Donkey, în traducere măgar, este simbolul tradiţional al Partidului Democrat.

În Marea Britanie, cele două partide tradiţionale, Partidul Laburist şi Partidul Conservator, au recurs la o strategie similară, se arată într-o lucrare despre partidele din Marea Britanie. Către sfârşitul anilor ‘80, laburiştii au emis propriile carduri Visa pentru membrii de partid. Partidul Conservator a venit cu soluţii ce au permis organizaţiilor locale să-şi recompenseze membrii cu cele mai mari cotizaţii. Răsplata a constat în carduri cu reduceri la cumpărături şi condiţii speciale la poliţele de asigurări.

„Asta mai lipsea!"

Iniţiativa PSD cu privire la acordarea de reduceri la teatre şi cinematografe pare să se lovească din start de un refuz. „Noi nu facem reduceri. Oricum, studenţii intră cu carnetul şi stau în picioare. Nu văd de ce criteriul pentru acordarea de discounturi să fie apartenenţa la un partid. Asta mai lipsea!", a declarat Corina Constantinescu, secretar literar la Teatrul de Comedie.

Şi reprezentanţii Teatrului Naţional s-au arătat rezervaţi: „Sălile sunt arhipline, iar reducerile sunt pentru studenţi şi pentru pensionari. Dar pentru membri de partid... nu ştiu, cam greu". „Să vedem mai întâi termenii propunerii şi apoi vom vedea", a precizat Raluca Soare, responsabil cu PR la Hollywood Multiplex.

O iniţiativă cu riscuri

Analistul politic Bogdan Teodorescu vede iniţiativa PSD de acordare a unor reduceri pe baza cardului de membru ca pe „o acţiune de captare de noi membri prin oferirea de avantaje materiale". Rămâne de văzut dacă această iniţiativă se va concretiza şi dacă, odată realizată, nu va da naştere la suspiciuni şi nu va aduce un dezavantaj pentru PSD. Se vor ridica semne de întrebare legate de legalitate şi de moralitate. Şi corporaţiile practică această strategie, dar nu ştim dacă se poate aplica fără riscuri teoria corporaţiilor la partidele politice. În acelaşi timp, cred că această idee nu va aduce neapărat mai mulţi votanţi pentru PSD, dar îi va creşte vizibilitatea", a explicat Bogdan Teodorescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite