PSD şi PNL, în derivă după eşecul moţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD şi PNL, Victor Ponta (stânga) şi Crin Antonescu, privesc cu scepticism alianţa social-liberală avansată de PC
Liderii PSD şi PNL, Victor Ponta (stânga) şi Crin Antonescu, privesc cu scepticism alianţa social-liberală avansată de PC

Opoziţia caută soluţii după ce a treia moţiune de cenzură din acest an a picat ieri la votul din Parlament. PSD şi PNL au primit cu scepticism formarea unei alianţe social-liberale, avansate de PC. În schimb, iau în calcul reluarea negocierilor cu UDMR, după congresul acestei formaţiuni.

Moţiunea de cenzură pe Legea salarizării a picat, ieri, în mod previzibil, Opoziţiei fiindu-i imposibil să adune cele 236 de voturi necesare. PDL a aplicat „reţeta succesului" şi de această dată, interzicând propriilor parlamentari să voteze, în vreme ce PSD şi PNL nici măcar nu au reuşit să-şi mobilizeze toţi oamenii. Conştienţi că demersul de a dărâma Guvernul nu avea practic nicio şansă, mai mulţi parlamentari din tabăra anti-Boc au lipsit. Moţiunea a adunat doar 190 de voturi „pentru", în condiţiile în care a fost semnată de 201 senatori şi deputaţi, dintre cei 215 ai Opoziţiei. Chiulul liberalilor şi al social-democraţilor urma să constituie, potrivit liderului liberal Crin Antonescu, unul din subiectele de discuţie la reuniunea parlamentarilor şi aleşilor locali ai PSD, la care au fost invitaţi mai-marii PNL.

Liderii Opoziţiei sunt însă conştienţi că mustrarea propriilor parlamentari nu rezolvă situaţia. Deocamdată, mai-marii celor două partide vorbesc despre nevoia creării unei  noi majorităţi cu UDMR şi îşi pun speranţele în rezultatul Congresului Uniunii, programat pentru luna februarie, mizând pe apariţia unui candidat apropiat taberei lui Laszlo Borbely, cunoscut pentru relaţiile bune cu PSD. Liberalii pledau pentru atragerea UDMR argumentând că, oricâte protocoale de alianţă ar semna cu PSD, numărul parlamentarilor Opoziţiei va rămâne la fel de mic în raport cu Puterea.

La întâlnirea liderilor PSD-PNL-PC de ieri, preşedintele fondator al conservatorilor Dan Voiculescu a susţinut încheierea unei alianţe social-liberale între cele trei formaţiuni politice, până la data de 31 ianuarie, motivând că în până acum, în absenţa unui protocol, Opoziţia nu a fost în stare să acţioneze unit. Propunerea sa a fost însă primită cu scepticism de liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, acesta din urmă afirmând că mai importantă este construirea unei noi majorităţi parlamentare. Preşedintele PNL a recunoscut că mizează pe reluarea dialogului cu UDMR după congresul acestei formaţiuni.

Salariile, la Curtea Constituţională

Eşecul moţiunii face ca Legea salarizării să fie considerată adoptată. Actul normativ prevede mărirea salariilor cu 15% de la 1 ianuarie, faţă de octombrie 2010, dar PSD şi PNL au cerut revenirea la salariile de dinainte de tăierea cu 25 %. Legea va intra însă în vigoare abia după ce Curtea Constituţională se va pronunţa asupra unei contestaţii a Opoziţiei. Democrat-liberalii speră ca verdictul Curţii să fie dat chiar în şedinţa de mâine, când judecătorii constituţionalişti se reunesc pentru a discuta Legea educaţiei. În schimb, parlamentarii PSD şi cei ai PNL spuneau că vor profita la maximum de termenul de 48 de ore pentru a trage de timp. Astfel, Opoziţia plănuieşte să depună contestaţia chiar mâine, cât mai aproape de termenul limită astfel încât să nu mai poată fi inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Curţii.

După ce Guvernul a anunţat că-şi va angaja răspunderea pe Legea salarizării pe 2011, social-democraţii au replicat spunând că vor încerca să întârzie actul normativ. Conştienţi că majoritatea le va respinge moţiunea de cenzură, ceea ce echivalează cu intrarea în vigoare a legii, social-democraţii au încercat să-şi amâne propriul demers până după 31 decembrie, când urmează să expire actualele tăieri de salarii de 25 %. Dacă moţiunea de cenzură ar fi fost dezbătută atunci, legea salarizării nu ar fi putut intra în vigoare decât la începutul lui ianuarie 2011. Premierul Emil Boc a declarat însă că doreşte ca legea salarizării să treacă forate repede de Parlament, ceea i-a făcut pe parlamentarii Puterii să forţeze Regulamentul pentru a stabili calendarul moţiunii.

"Am avut momente importante în care am acţionat conjugat, până la urmă, însă, aritmetica nu ne-a ajuns. Esenţial este ca această Opoziţie să se poată transforma într-o majoritate solidă anul viitor."
Crin Antonescu preşedintele PNL

Citiţi şi:

Boc promite bani pentru proiectele Opoziţiei

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite