Boc promite bani pentru proiectele Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu (centru), a susţinut forma bugetului propusă de Guvern
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu (centru), a susţinut forma bugetului propusă de Guvern

Parlamentarii au votat în Comisiile de buget „un avans“ de 10 milioane de lei pentru proiectele din infrastructură din colegiile conduse de senatorii şi deputaţii PSD şi PNL. Aleşii au adoptat, ieri, raportul la proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2011 cu 25 de voturi „pentru“ şi 21 de voturi „împotrivă“.

Deşi au depus împreună 9.000 de amendamente, parlamentarii PSD şi PNL şi-au canalizat energia pe patru dintre ele, în principal pe cele care privesc modul în care se face alocarea resurselor bugetare către autorităţile locale. Amendamentele aprobate ar permite „uninominalilor" PSD şi PNL să se prezinte în faţa alegătorilor cu finanţări pentru alimentări cu apă, canalizare, iluminat public, şcoli sau drumuri.

Negocierile dintre Putere şi Opoziţie au avut loc după ce lucrările Comisiilor de buget s-au blocat, sâmbătă, în urma plecării parlamentarilor PSD şi PNL, care deţin jumătate dintre locurile din acest for. Premierul Boc a venit personal la Parlament şi i-a trimis pe miniştrii Gheorghe Ialomiţianu, Ion Ariton şi Traian Igaş să discute cu parlamentarii Opoziţiei.

Ce amendamente au impus PSD şi PNL

Unul dintre amendamentele convenite prevede schimbarea criteriilor de finanţare de către stat a lucrărilor de infrastructură- alimentări cu apă, canalizare, iluminat public, şcoli. Lucrările ar urma să fie finanţate în funcţie de ordinea în care au fost aprobate şi de stadiul în care se află. Parlamentarii PSD şi PNL au mai multe proiecte demarate înainte de 2008 decât cei ai PDL.

Banii urmează să fie acordaţi pe parcursul lui 2011 de ministerele care au astfel de fonduri - cum ar fi cel al Dezvoltării şi Turismului, Administraţiei şi Internelor sau al Transporturilor. Criterii similare ­s-au introdus şi pentru finanţarea drumurilor judeţene şi comunale. De altfel, suma pentru aceste drumuri a fost majorată cu 10 milioane de lei, banii mergând în special pentru judeţele "defavorizate" de împărţeala iniţială a Guvernului.

Puterea a mai acceptat un amendament al PNL potrivit căruia IMM-urile pot să opteze pentru plata unui impozit de 3% pe cifra de afaceri, în locul celui de 16% pe profit. PDL a acceptat şi un amendament al PSD privind suplimentarea fondurilor pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu 10 milioane de lei prin bugetul de stat şi 42 de milioane de lei la prima rectificare.

Cât va dura înţelegerea dintre politicieni

Totuşi, politicienii din PSD şi PNL nu pot fi siguri că înţelegerea va fi respectată şi în plen şi sunt pregătiţi să-şi susţină toate cele 9. 000 de amendamente picate dacă Puterea nu-şi respectă cuvântul dat. Anul trecut, Puterea şi Opoziţia au făcut, în comisii, o înţelegere asemănătoare, dar amendamentele au picat în plen după ce o serie de "baroni locali " ai PDL, precum Gheorghe Falcă sau George Scripcaru, i-au cerut lui Boc să nu împartă banii pentru lucrări cu Opoziţia.

"Multe proiecte sunt aprobate de pe vremea Guvernului Tăriceanu, dar Guvernul Boc nu le-a mai finanţat. "

Viorel Ştefan (PSD)
preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Cameră

Cine câştigă, cine pierde

Creşterile cele mai consistente faţă de bugetul din 2010 le-au înregistrat Autoritatea Electorală Permanentă (41%) , Ministerul  Mediului şi Pădurilor (29%) şi Ministerul  Finanţelor Publice (25%). Scăderile cele mai mari le-au suferit Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (48%), Ministerul Sănătăţii (38%) şi  Ministerul  Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (35%).

Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011 a fost construit având în vedere valoarea ­punctului de pensie de 732,8. Reprezentanţii Ministerului Muncii au spus că veniturile se diminuează cu 2,25 miliarde de lei, aferente transferurilor pentru pilonul doi.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite