PSD şi PNL, în căutarea unui compromis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce liberalii au cerut paritate cu PSD în privinţa candidaţilor comuni, liderul social-democrat, Victor Ponta, s-a arătat dispus la anumite concesii. Şeful PSD a precizat că viitoarea alianţă lărgită PSD-PNL-PC îşi va desemna candidatul la Preşedinţie în baza unor sondaje de opinie.

Liderii Opoziţiei au avut, ieri-seară, la sediul social-democaţilor, o nouă rundă de negocieri privind constituirea alianţei dintre PSD şi Alianţa de Centru Dreapta (ACD).

Mai citeşte şi:

Alianţa PNL-PC, ironizată din interior: "Leul şi tigrul se luptă pentru putere, iar sconcsul stă şi filmează"

La finalul întâlnirii, liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat că cele două partide au ajuns la un acord asupra condiţiilor alianţei fără a da detalii. Principalul subiect în dispută era cel al candidaţilor comuni în alegerile locale şi parlamentare.

Luni seară, liberalii au propus ca, în cazul unei participări comune la locale, social-democraţii să desemneze 21 de candidaţi la şefia consiliilor judeţene, iar ACD cu unul mai puţin, susţin surse din cele două partide. Capitala ar urma să facă obiectul unei înţelegeri separate. Ideea a fost însă respinsă de PSD, care vrea să-şi păstreze avantajul deţinut pe plan local. 

Social-democraţii ar fi avansat varianta în care ar desemna candidaţi în cele 17 judeţe în care au deja şefi de consilii judeţene, în timp ce liberalii ar stabili pretendenţii în cele cinci judeţe pe care le conduc. În restul judeţelor, regula ar urma să fie cea a sprijinirii celui mai bine plasat în sondaje.

Geoană: Dracul se ascunde în detalii

Formula propusă de PSD nu a fost însă pe placul liberalilor, astfel că discuţiile au fost reluate ieri şi vor continua zilele acestea. Neînţelegerile dintre PSD şi ACD au fost recunoscute oficial chiar de preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

„Dracul se ascunde în detalii ! Pe mine mă preocupă, de exemplu, afirmaţii de genul că există paritate între PNL plus PC şi PSD. Nu e niciun fel de paritate! Suntem un partid semnificativ mai mare şi-n realitatea din actualul Parlament, şi-n sondajele de astăzi, suntem cea mai mare formaţiune", a declarat Geoană, ieri, la Radio France International.

Analiştii politici susţin însă că „detaliile" legate de împărţirea candidaturilor nu vor împiedica formarea alianţei pentru că interesul comun este unul major.

„Odată ce va fi înregistrată la tribunal şi va reuşi să câştige peste 50% din voturi, alianţa dintre PSD şi ACD îl va scoate din joc pe Traian Băsescu, care nu va mai fi un preşedinte jucător", a declarat pentru „Adevărul" politologul Andrei Ţăranu. „ACD a început negocierile în forţă, dar este vorba de o tactică. Este clar că fiecare parte duce tratativele astfel încât să-şi maximizeze şansele", a mai explicat Ţăranu.

PDL se teme de izolare pe scena politică

Analistul politic Cristian Pârvulescu crede şi el că realizarea alianţei PSD-ACD este aproape sigură, dar are un avertisment pentru liderii Opoziţiei. „Dacă se opresc la jumătatea drumului, dacă se pierd în discuţii despre locurile pe liste, au pierdut deja bătălia", a atras atenţia Pârvulescu.

El le-a recomandat celor două formaţiuni „să se mişte rapid" pentru a nu pierde teren în faţa PDL, care ar avea timp să se replieze. Pârvulescu a mai spus că alianţa dintre cele două partide este o chestiune de oportunitate, şi nu una doctrinară. „Cei de la PDL, care, temându-se de izolare, critică noua construcţie politică, uită că, la formarea Alianţei DA, PD era de stânga", susţine  Pârvulescu. 

Kelemen Hunor ar vrea cu PDL, Peter Eckstein nu exclude dialogul cu liderii Opoziţiei

Kelemen Hunor candidează la şefia UDMR Foto: Click!



Iniţiativa Opoziţiei de a forma o alianţă extinsă PSD-PNL-PC este privită cu ochi critici de unii lideri UDMR, care nu exclud însă dialogul cu reprezentanţii celor trei formaţiuni.

Pentru continuarea parteneriatului cu democrat-liberalii, „pentru cel puţin încă un mandat", militează ministrul Culturii, Kelemen Honor, candidatul la şefia Uniunii susţinut de Marko Bela. Ministrul nu a exclus şi alte variante, deşi nu a precizat care ar putea fi acelea. „Nu îmi pot da seama cine îşi schimbă haina: PNL sau PC. Pentru mine nu este credibilă o mutare de vineri până sâmbătă", a comentat ministrul ieri, la Braşov, citat de Mediafax.

Contracandidatul său la şefia UDMR, Peter Eckstein, a vorbit despre „deschiderea proverbială la dialog" a Uniunii. „Noi nu ne băgăm în treaba altor partide, este problema lor ce coaliţie formează. UDMR a colaborat însă, de-a lungul timpului, cu toată lumea. Este proverbială deschiderea noastră la dialog. Îi privim însă mai de la depărtare, fiind acum într-o coaliţie de guvernare", a declarat consilierul prezidenţial pentru „Adevărul".

„Să câştig eu preşedinţia UDMR şi apoi mai vorbim", a comentat Eckstein, chestionat în legătură cu planurile pe termen lung ale formaţiunii. „UDMR trebuie să aibă  discuţii cu toate partidele", a arătat şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Speriaţi de ipoteza în care UDMR ar părăsi actuala coaliţie, democrat-liberalii au cerut ieri, prin vocea eurodeputatului Cristian Preda, semnarea unui protocol pentru înfiinţarea unei alianţe cu UDMR. Preda a susţinut că protocolul ar trebui să fie valabil şi în cazul trecerii celor două formaţiuni în Opoziţie.

"UDMR a colaborat, de-a lungul timpului, cu toată lumea. Este proverbială deschiderea noastră la dialog."
Peter Eckstein
consilier prezidenţial

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite