Alianţa PNL-PC, ironizată din interior: "Leul şi tigrul se luptă pentru putere, iar sconcsul stă şi filmează"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu şi fostul prim-vicepreşedinte Ludovic Orban au fost printre cei mai virulenţi contestatari ai Alianţei PNL-PC, validată ieri de Delegaţia Permanentă a partidului. Preşedintele PNL Crin Antonescu a fost criticat pentru că a cedat prea multe funcţii conservatorilor.

Nemulţumirile au izbucnit în momentul în care preşedintele PNL, Crin Antonescu  a lăsat impresia că vrea să treacă repede peste subiect, afirmând la începutul şedinţei că îi dă cuvântul lui Mihai Voicu să prezinte „tehnic" protocolul. Potrivit documentului, PNL le oferă conservatorilor 21 de locuri eligibile în Parlament, aceştia urmând să obţină şi şefia Senatului în cazul în care Antonescu ar câştiga alegerile prezidenţiale. La locale, cele două partide vor participa separat.

Citiţi şi:

PNL nu se lasă pe mâna baronilor PSD

Fabula lui Orban

În acel moment, Călin Popescu Tăriceanu a luat cuvântul şi a cerut o dezbatere politică. În opinia sa, cele 21 de locuri eligibile în viitorul Parlament, promise PC prin protocolul Alianţei de Centru Dreapta, reprezintă prea mult pentru forţa reală a conservatorilor. El a atras atenţia că PC nu există, practic, în teritoriu, şi este exagerat să primească posturi de viceprimari, în localităţile unde PNL câştigă primăriile. 

Dezbaterile au fost încălzite de fostul prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care a oferit propria sa viziune asupra construcţiei politice vizează, de fapt, formarea unei alianţe lărgite a Opoziţiei - PSD-PNL-PC -,liberalul apelând la registrul fabulei politice.

"Leul şi tigrul se luptă pentru putere, iar sconcsul stă pe margine şi filmează", a sintetizat Orban povestea alianţei, reproşând faptul că partide mari, cu tradiţie precum PNL şi PSD nu ar fi trebuit să trateze de pe picior de egalitate cu "sconcsul" PC.

Orban a criticat introducerea  parităţii în ceea ce priveşte structurile de conducere ale Alianţei, care iau o serie de decizii importante, cum ar fi listele parlamentare. "E ca şi cum i-am da dreptul lui Voiculescu să ia decizii peste capul conducerii PNL", a mai comentat Orban.

El a explicat că PNL beneficiază oricum de mediatizarea televiziunilor lui Voiculescu, care au un mesaj anti-Băsescu. „Ei îşi fac rating cu invitaţi de la PNL, şi tot noi o să le plătim bani pentru publicitate în campanie", a susţinut deputatul liberal, potrivit unor surse participante la discuţiile din Delegaţia Permanentă.

Antonescu s-ar despărţi de Vosganian şi Săftoiu

„Există o echipă de conducere în formă lungă şi una în formă scurtă, de vreme ce decizia a fost luată de un grup restrâns de persoane", a obiectat şi vicepreşedintele Varujan Vosganian. El a adăugat că PNL a cedat cam mult şi a declarat că el unul nu poate respecta protocolul care se va semna. Şi deputatul Adriana Săftoiu a criticat înţelegerea cu PC, amintind că Dan Voiculescu a fost declarat colaborator al Securităţii de către CNSAS.

După ce a ascultat criticile, Antonescu le-a transmis lui Tăriceanu şi Orban că a luat partidul de la 18% cât avea în 2008 şi l-a adus la 27% în sondaje. În schimb, pe vicepreşedintele Varujan Vosganian l-a invitat să-şi dea demisia din conducerea centrală, dacă este nemulţumit de protocolul cu PC. "Aţi intrat în Birou, într-o echipă. Un gest de onoare ar fi să demisionaţi, dacă sunteţi nemulţumit", l-a îndemnat Antonescu.

Liderul PNL i-a spus Adrianei Săftoiu că voia „demult" s-o întrebe care au fost criteriile de moralitate pe baza cărora a lucrat alături de Traian Băsescu, „fost securist la Anvers înainte de 1989". El  a îndemnat-o să plece din PNL, dacă nu este în stare să accepte linia partidului.

Deputatul PNL i-a răspuns că nu a văzut niciodată dosarul lui Traian Băsescu şi l-a acuzat că face afirmaţii "gen Porumbacu".  Chiar dacă au pierdut detaşat la vot (patru voturi împotriva alianţei din 138, şi 14 împotriva protocolului), opozanţii lui Antonescu au obţinut, totuşi, o mică victorie: întârzierea înscrierii alianţei cu o zi. Din cauza prelungirii dezbaterilor şi a programului scurt al instanţelor, liderii PNL şi PC nu au putut depune actele la tribunal. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite