PNL nu se lasă pe mâna baronilor PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce ambele partide sunt de acord să aibă candidaţi comuni la parlamentare, liberalii au reţineri să aplice aceeaşi strategie şi la alegerile locale. PSD speră să finalizeze negocierile pentru încheierea alianţei până la 1 februarie, iar liberalii până la 1 martie.

Liderii PSD şi PNL au întors pe toate feţele variantele de colaborare la alegerile locale şi parlamentare în cadrul întâlnirii pe care au avut‑o miercuri. „Nu am stabilit nimic, dar ne dorim candidaţi comuni cel puţin la consiliile judeţene", a declarat pentru „Adevărul" liderul PSD, Victor Ponta. El a admis că social-democraţii ar fi interesaţi să aibă candidaţi comuni cu liberalii şi la primării.

PNL vrea paritate cu Psd

În prezent, social-democraţii au 15 preşedinţi de consilii judeţene, iar liberalii au doar cinci. „E important să vorbim despre o alianţă electorală, care va avea liste comune la parlamentare şi, eventual, la anumite categorii de alegeri locale", a spus liderul liberal, Crin Antonescu, miercuri seară la Realitatea TV. Potrivit unor surse din PNL, liberalii sunt rezervaţi să bată palma cu PSD pentru locale pentru că o astfel de înţelegere, bătută în cuie acum, ar însemna să cedeze social-democraţilor partea leului. Adică, să fie de acord ca PSD să aibă candidaţi într-un număr foarte mare de judeţe, dată fiind forţa partidului în teritoriu. PNL speră însă că, beneficiind de sprijinul mediatic al Antenelor şi de eventualii candidaţi racolaţi de PC, va putea revendica, fie la locale, fie la alegerile parlamentare, un număr de candidaţi egal cu cel al PSD.

În schimb, ideea ca PSD şi PNL să aibă candidaţi comuni la alegerile locale din 2012 a fost îmbrăţişată de mulţi lideri social-democraţi. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a declarat de acord cu strategia PSD de a merge la alegerile locale împreună cu liberalii. „Ar fi bine, de ce să nu fie... Ar fi un prim pas în alianţa cu PNL, care e singura soluţie împotriva lui Băsescu", a declarat Mazăre. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, susţine şi el ideea candidaturilor comune. „Ar fi de dorit pentru că împreună putem să câştigăm în teritoriu mai multe mandate", a spus Constantinescu. Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, vrea însă candidaţi comuni „doar acolo unde e cazul". „Păi, de exemplu, în cazul în care candidatul comun sunt eu, nu mă deranjează", a explicat Oprişan.

Şi liderul de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, a fost ceva mai rezervat. „Sigur, e o temă de discuţie. Dacă se profilează clar o alianţă electorală, atunci e posibil să se ajungă şi la candidaţi comuni la alegerile locale. Depinde de cum vor analiza liderii celor două partide. E posibil să fie un pas premergător pentru o campanie electorală comună", a declarat Iliescu.

Strategie de maximizare a şanselor

PSD şi PNL par să se fi pus de acord în privinţa strategiei de urmat la alegerile parlamentare: intrarea în cursă cu candidaţi comuni. Cele două partide consideră că în acest fel îşi maximizează şansele în faţa lui Traian Băsescu, considerat principalul adversar. Un câştig ar veni în timpul campaniei electorale când electoratul va avea de ales doar între tabăra pro-Băsescu şi cea anti-Băsescu. Celălalt beneficiu este legat de negocierile pentru formarea noului Guvern.

Liderii celor două partide sunt conştienţi că nu pot revendica guvernarea decât dacă alianţa pe care o vor fi format va obţine peste 50% din voturi. Situaţie în care preşedintele Traian Băsescu ar trebui să desemneze premierul din rândurile acestei alianţe. Un rezultat de peste 50% pare însă imposibil de atins de fiecare partid pe
cont propriu.

"Să fie candidaţi comuni acolo unde e cazul. În situaţia în care candidatul comun sunt eu, nu mă deranjează."
Marian Oprişan preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite