PSD şi PNL, „jumulite“ de independenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu

În ultimele şase luni, 21 de social-democraţi şi 9 liberali au spus „Adio!“ partidelor, ademeniţi de independenţa parlamentară. La Senat, independenţii au devenit mai numeroşi decât reprezentanţii UDMR. La Cameră, deputaţii independenţi sunt cu doi mai mulţi decât aleşii minorităţilor.

Decişi să fie cât mai mulţi în Parlament, independenţii par să nu se abată de la regula „un parlamentar pe săptămână". Noua achiziţie este deputatul PSD Adrian Mocanu, care a întors spatele social-democraţilor, deşi are tradiţie în familie: tatăl său, Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, este şi el membru PSD.

Mai citiţi şi:

Ponta a cerut PSD Bucureşti suspendarea senatorului Cătălin Voicu

Independenţii cer avertisment public pentru Mircea Geoană

Nu este clar dacă fiul a urmat îndemnurile tatălui, dar şi acesta pare să fi căzut în mrejele independenţilor. Victor Mocanu a declarat că priveşte „cu încredere şi respect" demersul politic iniţiat de Gabriel Oprea, alături de Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, pe care îi apreciază "în mod deosebit".

Săptămâna trecută în tabăra independenţilor a trecut şi deputatul Carmen Moldovan, care a renunţat la PSD după un conflict prelungit cu Ion Vasile, liderul organizaţiei Buzău, a cărei membră era. Ei i s-a promis că va fi purtător de cuvânt la partidul generalului Oprea.
Surse politice susţin că independenţii vor continua „să rupă" de la Opoziţie alţi parlamentari, fiind imediat vizaţi doi deputaţi PSD. Pe lista de racolări figurează şi numele europarlamentarului Adrian Severin, dar acesta a precizat că nu are de gând să plece din PSD.

Aceleaşi surse susţin că independenţii sunt interesaţi de cooptarea unor europarlamentari deoarece aceştia ar putea face lobby pentru afilierea formaţiunii la grupul socialiştilor din Parlamentul European. Obiectiv pe care pare să-l urmărească viitoarea construcţie politică a lui Gabriel Oprea. Senatorul independent Cristian Diaconescu s-ar fi aflat recent la Bruxelles tocmai pentru a tatona terenul în vederea eventualei afilieri, au mai spus sursele menţionate.

Bilanţul pierderilor

Operaţiunea de „jumulire" a PSD şi PNL a început încă din toamna trecută şi de atunci rândurile celor două partide s-au tot rărit.

La Camera Deputaţilor, numărul dezertorilor din PSD, plecaţi chiar şi câte trei odată din partid, a ajuns deja la 18 şi se pare că migraţia va continua. 15 dintre fugari au ales să devină independenţi, iar alţi trei s-au gândit că le-ar fi mai bine la Putere, aşa că au trecut la PDL. Cel mai proaspăt deputat PDL, fost PSD, este Mihai Apostolache (fiul fostului senator PSD Victor Apostolache), care s-a înfrăţit ieri cu democrat-liberalii.

După aceste plecări, cauza social-democraţiei va fi apărată de cei 96 de deputaţi rămaşi (între care se numără şi mandatul rămas vacant prin plecarea conservatoarei Daniela Popa la Comisia pentru Supravegherea Asigurărilor).

Şi efectivele deputaţilor PNL au fost serios subţiate: aproape o duzină din aceştia s-au decis să dea uitării liberalismul. Din cei 11 migratori, cinci s-au vrut independenţi şi alţi şase s-au lăsat seduşi de democrat-liberali. Ca urmare, în băncile PNL mai stau doar 54 de deputaţi.

În timp ce la PSD şi PNL nu trece o săptămână fără o demisie, democrat-liberalii n-au probleme de cadre. În tabăra portocalie nu se înregistrează dezertori, ci, dimpotrivă, se înregimentează noi adepţi. Din 2008 şi până în prezent, democrat-liberalii au câştigat nouă noi deputaţi, grupul PDL ajungând la 124 de membri.

Inexistenţi la începutul actualei legislaturi, deputaţii independenţi au apărut, unul câte unul, de la PSD şi de la PNL, până când au devenit suficient de numeroşi ca să ceară constituirea unui grup parlamentar. Acesta numără acum 20 deputaţi, cu doi mai mulţi decât cel al minorităţilor şi cu doar doi mai puţini decât grupul UDMR.

Declaraţi deschis susţinători ai guvernării, deputaţii independenţi înclină confortabil balanţa în favoarea Puterii. PDL, UDMR, independenţii şi minorităţile au o majoritate de 184 de voturi, în faţa căreia este spulberată orice împotrivire a PSD şi PNL, care înregistrează 150 de voturi.

Trădare şi la senat

Independenţii „au muşcat" din contingentele de aleşi ai PSD şi ai PNL şi la Senat. Şase senatori social-democraţi şi patru liberali au simţit nevoia să devină independenţi, iar un alt ales al PNL a dat Opoziţia pentru Putere şi s-a înscris în PDL. În urma trădărilor, PSD a rămas cu 43 de senatori, iar PNL cu 23. Odată cu proaspăta achiziţie, PDL se poate lăuda cu 52 de reprezentanţi. Cu cei zece membri, grupul independenţilor l-a depăşit numeric pe cel al UDMR, format din nouă senatori. Spre deosebire de Camera Deputaţilor, la Senat, unde nu există un grup al minorităţilor, majoritatea deţinută de Putere este foarte fragilă. PDL, UDMR şi independenţii adună 71 de voturi, iar PSD şi PNL cu doar două mai puţin, adică 69 de voturi.

Grupul parlamentarilor independenţi a depus, vineri, actele pentru înscrierea partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României, instanţa urmând să ia o decizie la 17 mai. Nu toţi independenţii s-au grăbit să se înscrie în partid. Cel puţin doi dintre aceştia, Gabriel Nicolescu-Tiţa şi Ioan Munteanu, spun că vor lua o decizie abia după ce vor vedea statutul şi programul politic. Şi liderul senatorilor independenţi, Liviu Câmpanu, a decis să nu adere încă la UNPR.

.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite