PNL şi PSD pregătesc un acord de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciocnirile dintre taberele din PDL încurajează Opoziţia să accelereze negocierile pentru guvernare.

Social-democraţii şi liberalii intenţionează să semneze, în perioada următoare, un acord privind o guvernare comună în cazul în care Executivul condus de Emil Boc va părăsi Palatul Victoria, afirmă surse liberale. Documentul ar urma să prevadă desemnarea unui premier independent, păstrarea cotei unice şi elaborarea unui program de guvernare.

Antonescu a început negocierile cu Iohannis

Liberalii nu au renunţat la planurile de a-l propune premier pe primarul Sibiului, Klaus Iohannis. Liderul PNL, Crin Antonescu, l-a vizitat, ieri, cei doi având o întrevedere de aproximativ o oră la sediul primăriei din Sibiu. "Antonescu a fost în trecere prin Sibiu şi mi-a făcut o vizită. Am discutat cu el despre situaţia politică actuală", a declarat Iohannis. El a evitat să spună dacă este dispus să devină candidat la postul de premier în cazul în care PSD şi PNL ar reuşi să obţină o majoritate în Parlament. Şi liberalii s-au arătat rezervaţi în declaraţii . "Noi suntem în discuţii cu PSD şi nu vom face niciun anunţ până când cele două partide nu convin asupra premierului", afirmă vicepreşedintele liberal Varujan Vosganian.

PSD nu mai contestă cota unică

Negociatorii celor două partide ar fi convenit şi păstrarea cotei unice. "Guvernul pe care îl vom forma va fi unul de criză, care nu va umbla la cota unică. Actualul sistem de impozitare nu va fi pus în discuţie până la alegeri, fie că vor fi la termen, fie că vor fi alegeri anticipate", au precizat sursele citate. Practic, în acest fel, social-democraţii renunţă, cel puţin pentru moment, la ideea impozitării progresive, fiind vorba de o nouă concesie făcută PNL.

Programul de guvernare anticriză ar urma să mai prevadă o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni în care ­cele două partide se angajează să revină la situaţia dinainte de tăierile operate de Guvernul Emil Boc. Cele două partide flutură deja ideea anulării tăierii salariilor cu 25% şi revenirea TVA la 19%.

Planurile de guvernare ale celor două partide depind, desigur, de formarea unei majorităţi parlamentare. Un grup de 10 parlamentari din arcul guvernamental ar fi "în negocieri avansate" cu PSD şi PNL. Totuşi, eventualele dezertări din PDL nu depind doar de ofertele de colegii eligibile ale Opoziţiei, ci şi de modul în care va fi tranşată bătălia din interiorul PDL.

"Antonescu a fost în trecere prin Sibiu şi mi-a făcut o vizită. Am discutat cu el despre situaţia politică actuală."
Klaus Iohannis primarul Sibiului

Citiţi şi:

Strategia PNL, irezistibilă pentru social-democraţi

PSD, PNL şi PC au anunţat moţiunea de cenzură şi un "Guvern de criză"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite