Strategia PNL, irezistibilă pentru social-democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii au cedat, ieri, în faţa liberalilor şi au renunţat la ideea unui guvern monocolor cu premier PSD. Liderii PSD au acceptat strategia PNL: să intre alături de liberali într-un guvern de criză, care să preia Puterea în cazul demiterii Cabinetului Boc.

Liderii Opoziţiei au stabilit ca, în cazul adoptării moţiunii de cenzură, să formeze împreună un guvern de criză, cu mandat limitat şi cu un premier care să fie acceptat şi de PNL, şi de PSD. „Vom conveni", a răspuns, evaziv, şeful PSD, Victor Ponta, la întrebarea dacă prim-ministrul guvernului de criză va fi independent. „Noi ne menţinem solicitarea unui premier independent, cu credibilitate", a afirmat preşedintele liberal, Crin Antonescu. De altfel, surse liberale susţin că, în perioada imediat următoare, PSD va anunţa, oficial, că acceptă varianta premierului independent.

Înţelegerea făcută, ieri, echivalează, practic, cu acceptarea de către PSD a planului liberal de reluare a scenariului Iohannis, în condiţiile în care social-democraţii au 137 de parlamentari, iar liberalii cu 60 mai puţini.

Social-democraţii par să fi renunţat la scenariul de a alcătui singuri un guvern de serviciu, cu premier PSD, cu program de guvernare de stânga şi care să pregătească anticipatele. „ Dacă moţiunea trece şi vom da Guvernul jos, trebuie să preluăm noi guvernarea", declara în urmă cu o săptămână secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. „Suntem dispuşi să ne asumăm guvernarea cu PSD singur la guvernare şi cu prim-ministru de la PSD.

Chiar îl voi propune azi pe Victor Ponta prim-ministru", spunea la acel moment şi vicele Robert Negoiţă. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, susţinea şi el ideea ca premierul să fie de la PSD, dar considera că guvernul de serviciu trebuie format după modelul Stolojan din 1991, adică din reprezentanţi ai mai multor partide.

Social-democraţii au renunţat şi la decizia luată cu numai trei luni în urmă în cadrul forului de conducere lărgit al partidului, de a nu intra la guvernare decât în urma unor alegeri, anticipate sau la termen.

Antonescu schimbă calendarul PSD

Liderii PSD, PNL şi PC au mai convenit, ieri, să elaboreze în comun moţiunea de cenzură, iar în privinţa datei la care va fi depusă, să aleagă "momentul în care va avea cele mai mari şanse să treacă".PSD pare să fi făcut şi la acest capitol o concesie, deoarece dorea ca moţiunea să fie depusă dupa 16 octombrie, dată la care este programat Congresul extraordinar al partidului. Social-democraţii se tem că un eventual eşec al moţiunii s-ar răsfrânge negativ asupra Congresului, susţin surse social-democrate.

Reprezentanţii Opoziţiei au convenit că ar putea trece la suspendarea şefului statului dacă acesta nu va accepta să desemneze premierul propus de noua majoritate formată. Iniţial, PSD s-a arătat foarte rezervat faţă de ideea suspendării, susţinând că debarcarea lui Băsescu nu ar reprezenta "o prioritate".

Liberalii par să şi făcut o singură concesie: Antonescu a vorbit, ieri, pentru prima dată de perspectiva anticipatelor. Totuşi, declanşarea alegerilor înainte de termen rămâne la mâna preşedintelui. În privinţa măsurilor pe care le preconizează, guvernul de criză PSD-PNL se arată foarte generos. Scăderea salariilor va fi anulată, pensiile nu vor fi impozitate, iar TVA va fi redus la 19%, au promis Ponta şi Antonescu.

“Dacă Băsescu nu-şi îndeplineşte atribuţiile, există o sancţiune constituţională la care nu vom ezita să apelăm, suspendarea şi demiterea."
Victor Ponta preşedintele PSD

“E vorba de un guvern de criză pe care să-l punem a doua zi în locul Cabinetului Boc. Trebuie să fie un premier independent."
Crin Antonescu preşedintele PNL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite