PNL atacă Guvernul de la stânga, dar susţine că e de dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul liberal Crin Antonescu admite că noul Cod al Muncii are "prevederi pozitive", dar contestă procedura angajării răspunderii. PNL şi PSD au negociat cu sindicatele şi patronatele un proiect asemănător cu al Guvernului, deşi au depus moţiune de cenzură.

PNL a ţinut un discurs de stânga la moţiunea de cenzură

"Există şi prevederi binevenite în Codul Muncii propus de Guvern, dar noi nu suntem de acord cu angajarea răspunderii pentru că în acest fel se ocoleşte dezbaterea parlamentară", a afirmat ieri preşedintele PNL Crin Antonescu, la finalul şedinţei Consiliului Naţional Executiv al partidului.

"Eu cred că domnul Patriciu, încântat de Cod, a spus bine când a spus că ar fi bine ca acest Cod să treacă şi să pice Guvernul", a comentat Antonescu răspunzând unei întrebări pe această temă. El susţine însă că poziţia partidului său nu demonstrează, în nici un caz, o deplasare spre stânga.

"Sunt şi lucruri bune şi lucruri rele, dar e important cum trec lucrurile bune. Dacă e să mergem pe această idee că opoziţia noastră ne transformă într-un partid de stânga, ar trebui să desfiinţăm de tot Parlamentul şi să nu mai ţinem alegeri. Doar să vină cineva din când în când şi să ia nişte măsuri de dreapta", a mai spus preşedintele PNL.

„Boc că vrea scăderea salariilor"

Un punct de vedere similar este susţinut şi de fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu care a prezentat, ieri, în plenul Parlamentului moţiunea de cenzură depusă de PSD şi PNL.

"Cum putem fi caracterizaţi de stânga? Pentru că spunem, pe baza statisticilor, că propunerile Guvernului vor avea efecte negative?", a răspuns Mariana Câmpeanu unei întrebări a ziarului Adevărul. "Cum putem fi noi de acord cu creşterea perioadei în care un om poate fi angajat pe durată determinată? Statisticile din ţările unde există astfel de prevederi arată că salariile celor angajaţi pe durată determinată sunt cu 15% mai mici decât ale restului angajaţilor. Dacă Emil Boc vrea să scadă salariile cu 15%, în mod mascat, eu, sincer, nu văd care este măsura de dreapta", a declarat Mariana Câmpeanu pentru "Adevărul".

Opoziţia e 80% de acord cu Guvernul

Câmpeanu recunoaşte că proiectul de Cod al Muncii depus de PSD şi PNL este asemănător în proporţie de 80% cu cel al Executivului. "Tocmai din acest motiv, Guvernul trebuia să discute şi cu Opoziţia să găsim soluţii în Parlament pentru articolele în divergenţă. Este a 11 -a oară când Guvernul Boc îşi angajează răspunderea. Proiectul nostru este agreat şi de sindicate şi de patronate şi asta este marea diferenţă", a susţinut Mariana Câmpeanu. Ea a adăugat că proiectul USL va fi depus la Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Diferenţele dintre cele două Coduri

Principala diferenţă dintre cele două variante de Cod al Muncii este faptul că Opoziţia susţine în continuare existenţa contractelor colective de muncă. Parlamentarii Opoziţiei au păstrat din legislaţia aflată în vigoare, cu mici modificări, articolele referitoare la încheierea contractelor colective la nivel de unitate, de ramură şi la nivel naţional, precum şi la efectele pe care le au asupra salariaţilor.

O altă diferenţă este legată de concedierea liderilor sindicali: PSD şi PNL pledează pentru menţinerea prevederilor în vigoare care interzic concedierea acestora pe durata mandatului şi doi ani după mandat, pentru orice motive, în timp ce Guvernul propune ca această interdicţie să se aplice doar motivelor care ţin de exercitarea mandatului.

Totuşi, proiectul Uniunii Social-Liberale (USL) este identic cu cel al Guvernului în privinţa perioadei de probă - cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi, respectiv, 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.

USL are o propunere similară cu Guvernul în ceea ce priveşte durată maximă legală a timpului de lucru - maximum 48 de ore pe săptămână. Opoziţia vede la fel ca Guvernul Boc durata concediului anual de odihnă sau fracţionarea concediului de odihnă -minumum 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Paradoxal, însă, în moţiunea prezentată ieri, Opoziţia critică intenţia Executivului de a reduce prima tranşă a concediului de odihnă de la 15 la 10 zile, pe motiv că ar avea "efecte grave în timp asupra refacerii capacităţii de muncă a salariaţilor români".

Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată la 16 martie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite