PNL – discurs de stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL uită de propria doctrină şi susţine o moţiune de cenzură de stânga. Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, a citit astăzi, în plenul Parlamentului, textul moţunii de cenzură depuse de opoziţie ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.Deputatul liberal a ţinut, contrar de altfel propriilor concepţii politice de partid, un discurs de stânga.

Prin respingerea Noului Cod al Muncii, care protejează într-o mai mică măsură angajatul dar în acelaşi timp menţine concurenţa, creşte eficienţa candidaţilor pe piaţa muncii, dă dreptul la un sistem de valori propriu fiecărei companii sau instituţii şi măreşte lista drepturilor şi a obligaţiilor stabilite de comun acord, PNL susţine ideea de implicare mai mare a Statului în mecanismele economice, atât în sectorul public cât şi în cel privat, aşa cum este stipulat în vechiul Cod.

Economia de tip socialist, promovată în mod legitim de PSD ca şi doctrină, pune Statul la baza dezvoltării societăţii şi îl plasează ca administrator al bunurilor comune, idee care ar trebui, cel puţin în teorie, să fie opusă strategiei liberale care susţine principiul libertăţii economice, al liberei concurenţe pe piaţă, al responsabilităţii individuale şi al diminuării, pe cât posibil, a intervenţiei Statului în sectorul economic.

“Cetăţeanul obişnuit se convinge tot mai mult că societatea este mai degrabă în aşa fel organizată, de către actuala Putere, încât să-l fure, să-l umilească şi să-l asuprească, lucru atestat şi de faptul că peste 80% din populaţie consideră greşită direcţia în care mergem”, se arată în textul moţiunii citit de un liberal.

„Consecinţele cumulate ale aplicării tuturor acestor măsuri au condus, începând cu anul 2010, la scăderea drastică a gradului de siguranţă a vieţii cetăţenilor români, la o accentuare gravă a instabilităţii regimului proprietăţii în România, la scăderea masivă a încrederii în statul român, în valorile pe care acesta se întemeiază, la creşterea tensiunilor, a suspiciunii şi fricii, la degradarea climatului politic, economic şi social al ţării [...] Domnilor guvernanţi, nu aţi înţeles nimic din criza economică, deoarce prin modificările pe care le propuneţi continuaţi aceeaşi politică falimentară de lezare  gravă a intereselor atât ale salariaţilor cât şi ale angajatorilor,  acest lucru fiind evident atâta timp cât sindicatele, dar şi patronatele afirmă public acest aspect”, a continuat Mariana Câmpeanu, deputat PNL.

"A tăia cu neruşinare, pe de o parte din drepturile de asigurări sociale, din cele de asistenţă socială, din salariile şi aşa de batjocură ale cetăţenilor români (...) şi a orienta, pe de altă parte, resursele astfel obţinute către firme de stat şi private clientelare reprezintă esenţa politicii guvernamentale PDL, caracterizată prin corupţie, furt, evaziune fiscală, clientelism, restrângerea drepturilor şi libertăţilor democratice ale cetăţenilor. Aţi chinuit inutil, domnilor guvernanţi, un popor întreg sub deviza prostească conform căreia "nu există alte căi de ieşire din criză", pentru ca astăzi să realizăm cu toţii că, dimpotrivă, există şi alte măsuri posibile, dar care deranjează clientela politică şi cumetria din acestă ţară", se mai arată în textul moţiunii.

“Angajarea răspunderii pe Codul Muncii afectează grav interesele salariaţilor şi angajatorilor, urmând să crească instabilitatea salariaţilor pe piaţa muncii și să fie restrâns dreptul constituţional cu privire la negocierea colectivă”, susţin autorii textului.

“Nu putem să fim de acord cu modificările propuse la Codul Muncii care dau posibilitatea angajatorului să extindă timpul de muncă suplimentar zilnic şi săptămânal. Efectele acestor reglementări reduc ocuparea forţei de muncă cu aproape 15% la nivel naţional în detrimentul ocupării forţei de muncă  tânără şi al persoanelor aflate în şomaj. Astfel, considerăm că se impune o medie maximă de patru luni  care să reflecte ultimele reglementări europene în acest sens, fără posibilitatea extinderii timpului lucrat săptămânal, la 12 luni”, se mai arată în documentul prezentat azi de deputatul liberal Mariana Câmpeanu.

Inițiatorii moţiunii de cenzură, liberali şi socialişti deopotrivă, mai acuză faptul că noul proiect al Codului Muncii stabilieşte reducerea primei tranşe a concediului de odihnă de la 15 la 10 zile, ceea ce va avea “efecte grave în timp asupra refacerii capacităţii de muncă a salariaţilor români” . În context, ei mai spun că acest fapt va duce la creşterea numărului concediilor de boală şi a pensionarilor de invaliditate.

PSD şi PNL mai contestă şi procedura asumării răspunderii, pe motiv că o lege atât de importantă nu poate fi adoptată fără o dezbatere parlamentară consistentă. Premierul Emil Boc a absentat de la citirea moţiunii, ce va fi votată la 16 martie. Opoziţia nu are însă cele 236 de voturi necesare pentru debarcarea Cabinetului Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite