PDL forţează modificarea Constituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberta Anastase face demersuri pentru revizuirea legii fundamentale
Roberta Anastase face demersuri pentru revizuirea legii fundamentale

Democrat-liberalii au în plan elaborarea unui proiect de lege, în cazul în care PSD şi PNL nu aprobă înfiinţarea unei comisii speciale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, susţine că PDL va încerca mai întâi să obţină acordul PSD şi PNL pentru constituirea forului parlamentar.

Roberta Anastase a arătat ieri că va discuta din nou la începutul săptămânii viitoare cu liderii grupurilor parlamentare şi va încerca să obţină acordul acestora pentru înfiinţarea comisiei. „În cazul în care PSD şi PNL vor refuza constituirea forului parlamentar şi vor continua să mintă şi să dea dovadă de laşitate, PDL va veni cu un proiect special", a declarat Anastase.

Victor Ponta ia distanţă de liberali

Ceartă pe revizuirea Constituţiei între PDL şi opoziţie

Blaga nici n-a auzit de intenţia lui Vlădescu de a impozita pensiile


Potrivit acesteia, atât preşedintele PSD la acea vreme, Mircea Geoană, cât şi cel al PNL, Crin Antonescu au folosit tema revizuirii Constituţiei în campanie, dar s-au răzgândit când s-au văzut în situaţia de a trece la fapte.

„A fost doar o acţiune electorală. Odată trecută febra, au renunţat să mai susţină ceea ce românii au validat prin referendum: Parlament unicameral şi reducerea numărului de aleşi", a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ideea înfiinţării unei comisii pentru revizuirea Constituţiei este vehement criticată atât de social-democraţi, cât şi de liberali. Aceştia sunt decişi să blocheze în continuare demersul PDL.

PSD: „o idee ridicolă!"

„Vom respinge şi săptămâna viitoare constituirea unei astfel de comisii, în cazul în care PDL o va aduce din nou în discuţia Birourilor celor două Camere. Această comisie este o idee ridicolă, în condiţiile în care PDL nu urmăreşte decât două chestiuni punctuale: Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. De ce-am face o comisie doar pentru două modificări?", a arătat vicepreşedintele PSD, Titus Corlăţean.

Potrivit acestuia, PSD se va aşeza la masa discuţiilor cu PDL pe această temă, cu condiţia ca democrat-liberalii să fie de acord cu o revizuire mai amplă a legii fundamentale, în sensul acoperirii tuturor lacunelor sau chestiunilor interpretabile existente. „În realitate, revizuirea Constituţiei este o temă jucată populist de PDL. Nici parlamentarii lor nu vor să-şi piardă fotoliile", a mai spus Corlăţean.

Împotriva înfiinţării comisiei propuse de PDL sunt şi liberalii. „Să vină cu un proiect de lege şi să vedem noi cum vor trece cu el de Parlament. Oricum, înfiinţarea comisiei nu va trece de Birourile reunite, nu se justifică. Ne menţinem pe poziţii", a comentat şi vicepreşedintele liberalilor, Dan Radu Ruşanu.

Procedura revizuirii Constituţiei

Potrivit articolului 150 din legea fundamentală, revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de preşedintele ţării, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului.

Refuz

Propunerea PDL privind înfiinţarea comisiei de revizuire a Constituţiei a fost respinsă luni în Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Reprezentanţii PNL şi PSD au votat împotriva iniţiativei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite