PDL a forţat adoptarea Legii educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea a recurs la manevre procedurale pentru a obţine adoptarea Legii educaţiei. Decizia finală va aparţine însă Curţii Constituţionale, care va fi sesizată din nou de Opoziţie.

În cazul în care judecătorii constituţionalişti vor considera că nu s-a încălcat legea fundamentală, legea va pleca la Cotroceni pentru promulgare, iar preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că susţine actul normativ în forma asumată de Guvern.

Geoană atacă legea la curtea constituţională

Cel care a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională (CCR) cu privire la Legea educaţiei a fost preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Anunţul a venit după ce parlamentarii Puterii au decis ca Legea educaţiei să fie considerată adoptată deoarece moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie nu mai există.

Citiţi şi:

UDMR: Fără adoptarea Legii educaţiei nu mergem mai departe în coaliţie

Moţiunea nu a mai fost dezbătută pentru că liberalii şi-au retras semnăturile, iar cele rămase (ale PSD) n-au mai fost suficiente. În procedura de anagajare a răspunderii pe o lege, actul normativ respectiv este considerat adoptat dacă nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă această moţiune este respinsă. Liberalii şi-au retras semnăturile de pe propria moţiune, spunând că nu vor să legitimize "o procedură neconstituţională".

Democrat-liberalii plănuiseră forţarea Regulamentului încă de acum două săptămâni, când majoritatea PSD- PNL din conducerea Parlamentului a retrimis la Guvern controversata lege pe motiv că angajarea răspunderii este neconstituţională, aşa cum a decis în primă fază CCR.

Ieri, democrat-liberalii au trecut la punerea în aplicare a planului: profitând de şedinţa comună destinată angajării răspunderii Guvernului pe legile salarizării, ei au cerut suplimentarea ordinii de zi cu Legea educaţiei, iar majoritatea a avut câştig de cauză, spre satisfacţia UDMR care a obţinut astfel predarea Istoriei şi a Geografiei în limba minorităţilor, precum şi implicarea în numirea directorilor din şcolile în care minorităţile au cea mai mare pondere.

În timp ce Legea educaţiei a fost declarată adoptată ieri, în plenul reunit, un alt act normativ care reglementează sistemul de învăţământ se află în continuare în dezbaterea Senatului. Tot ieri, Cabinetul Boc şi-a asumat legile salarizării bugetarilor. Astfel, de la 1 ianuarie, veniturile bugetarilor ar urma să fie majorate cu 15% faţă de octombrie 2010. Noile grile de salarizare pentru funcţionari, medici şi profesori vor fi aplicate însă din 2012.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite