PDL-iştii au găsit soluţia pentru "eroarea" de micşorare a TVA-ului la alimente şi neimpozitarea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul grupului PDL din camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat miercuri că democrat liberalii au găsit soluţia pentru îndreptarea erorii de ieri, când au votat "pentru" scăderea la 5% a TVA-ului la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

Soluţia găsită de democrat liberali este un nou proiect legislativ care să îl anuleze pe cel votat ieri.

Citiţi şi:

Analişti economici: TVA de 5% la alimente va încuraja frauda financiară

"Faptul că au fost peste 80 de legi pentru votul final iar aceste două iniţative erauz trecute în partea de rapoarte de respingere, era logic ca noi să votăm respingerea.  Este o eroare pe care o vom îndrepta pe două căi: prin depunerea unei iniţiative legislative a PDL, dar şi a altor parlamentari, pentru a reveni la cele două texte iniţiale, atât cu TVA-ul, cât şi cu impozitarea pensiilor, iar, pe viitor, pentru a evita alte astfel de situaţii, vom cere secretarului general să fie descrisă mult mai larg ce înseamnă iniţiativa. De regulă, spune iniţiativa PLI 84/ 2007 şi sigur că atunci este foarte greu de verificat dacă pe respectiva iniţiativă are un alt punct de vedere pe care şi-l asumă", a afirmat Toader.

Democrat-liberalul a ţinut să precizeze că PDL s-a declarat de la început "împotriva acestei măsuri". "La dezbaterile din plen, noi ne-am declarat împotriva acestor iniţiative", a spus Toader, adăugând că toate aceste fapte arată modul de comunicare dintre parlamentari şi Secretariatul General, lucru care va fi remediat "mai târziu".

Întrebat ce vor face dacă preşedintele va promulga cele două iniţiative, Toader a afirmat: "Nu este problema noastră ce face preşedintele, noi ne-am asumat această eroare. Vom face asta pe cale legislativă".

În opinia lui, este practic imposibil de aplicat reducerea TVA-ului la 5% pentru că preţul final este preţ de piaţă. "Un TVA de 5% nu va duce la scăderea preţurilor, fiindcă în aval rămân toate TVA-urile cu 24%. Apoi, este imposibil de urmărit sistemul de fiscalizare a TVA-ului pe un cirucuit aproape imposibil de administrat".

Parlamentarii au decis ca TVA-ul pentru alimente să fie de 5%, iar pensiile mai mici de 2.000 lei să nu mai fie ipozitate. Cele două acte normative au fost votate ieri de deputaţi, inclusiv de la PDL.Vezi aici mai multe detalii.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite