PDL, între remaniere şi alegeri interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşit în sondaje la 12%, sub povara guvernării şi măcinat de tensiuni, partidul condus de Emil Boc apelează la soluţia alegerilor interne pentru potolirea spiritelor

„Adevărul" vă prezintă un serial despre strategia de toamnă a partidelor. Pe fondul măsurilor nepopulare luate de Guvern, Opoziţia plănuieşte să dea jos Executivul. Puterea este în impas: trebuie să stăvilească ofensiva PSD şi PNL, nemulţumirile sociale, dar şi atacurile din interiorul PDL.

Mai citeşte şi:

Boc, certat de aleşi pentru Vlădescu

Dezgheţarea procesului de alegeri interne în PDL, planificat pentru această toamnă, ar putea calma luptele dintre diversele tabere şi ar impune o garnitură de conducere cu o forţă sporită după validare.

„Am avut o discuţie şi urmează să stabilim şi un grafic pentru declanşarea alegerilor, amânate până la finalizarea procesului de restructurare şi a aplicării măsurilor asumate de Guvern. Această etapă se încheie şi este timpul să ne ocupăm şi de partid, să dăm drumul la alegeri. În funcţie de ritmul scrutinului din teritoriu, vom avea alegeri şi în conducerea centrală", a explicat vicepreşedintele Gheorghe Flutur, şeful grupului de organizare din PDL.

Potrivit lui Flutur, alegerile ar putea atenua tensiunile, chiar dacă ele „fac parte din starea de normalitate" şi sunt „simple păreri pro şi contra pe anumite chestiuni", expresia „spiritului viu al partidului".

Grupurile care luptă pentru putere

Chiar dacă nu sunt însă recunoscute de liderii PDL, luptele dintre diversele tabere îngreunează situa­ţia partidului condus oficial de Emil Boc, dar dirijat vigilent din umbră de şeful statului.

Cea mai încrâncenată confruntare este cea între garda veche a partidului, care îi are ca exponenţi pe miniştrii Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu - celebra tripletă BVB - alături de premierul Emil Boc.

De cealaltă parte sunt „reformiştii", printre care se numără europarlamentarii Cristian Preda şi Monica Macovei, precum şi deputatul Sever Voinescu. Aceştia îi acuză pe „greii" partidului că nu au reuşit să impună măsuri economice corecte şi nici reformarea partidului.

Deşi considerată reprezentanta noului val în PDL, Elena Udrea s-a ridicat împotriva „disidenţilor", cerându-i premierului luarea unor măsuri chiar împotriva lui Cristian Preda, promovat de ea la organizaţia de Bucureşti să recruteze noi membri. Reacţia lui Boc nu s-a lăsat aşteptată: cei care critică partidul şi încalcă statutul, îi vor suporta rigorile.

„Să vedem care nucă este mai tare!", a contraatacat europarlamentarul Cristian Preda.Un joc oscilant a practicat în ultima vreme şi şeful statului, pentru care, de cele mai multe ori, Blaga, Videanu şi Berceanu sunt „vinovaţii de serviciu".

Dacă recent Traian Băsescu i-a criticat pe Boc şi pe Videanu pentru declaraţiile lor privind majorările salariale de anul viitor, săptămâna trecută el i-a sărit lui Boc în ajutor, spunând că i-ar fi exclus pe „inamicii" premierului dacă ar mai fi condus PDL. 

Alt motiv de dispută în partid a fost şi propunerea lui Băsescu de înfiinţare a funcţiilor de prim-vicepreşedinte, pe care să le ocupe oameni noi, fără legătură cu guvernarea. Meciul a fost câştigat de vechea gardă, care a reuşit amânarea discuţiei, recurgându-se doar la soluţia înfiinţării unor grupuri de lucru.

Foştii liberal-democraţi şi planul Baconschi

O altă grupare distinctă în PDL este cea reprezentată de foştii liberali, în frunte cu Valeriu Stoica şi Theodor Stolojan, alături de Cristian Boureanu şi Raluca Turcan. Vocea acestora a pierdut treptat din intensitatea iniţială, de la momentul când au făcut front comun cu democraţii. 

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Theodor Baconschi, preluat de garda veche pe post de soluţie reformatoare, a lansat recent Fundaţia Creştin-Democrată. Baconschi este pentru unii lideri din garda veche un posibil candidat la prima sau a doua funcţie în PDL.

În aşteptarea alegerilor interne care vor lămuri raporturile de forţe, democrat-liberalii sunt preocupaţi de analiza acţiunilor echipei guvernamentale, de la 1 septembrie, termenul fixat de Traian Băsescu. Dacă unii democrat-liberali cer chiar demisia lui Boc, alţii s-ar mulţumi doar cu schimbări în echipa de miniştri. 

+

-a dat preşedintele şi premierul
-conduce coaliţia de guvernare şi are ministerele-cheie
-controlează instituţiile publice la nivel central şi local

-

-preşedintele partidului nu are autoritate
-apariţia grupurilor care luptă pentru putere
-a făcut un simulacru de reformă, nu a organizat alegeri interne

Comentarii: „Baconschi, un preşedinte fără bază şi uşor maleabil"

Cristian Pârvulescu
Analist politic

„PDL nu este atât de diversificat, sunt doar grupări marginale, care au la bază militanţii care recunosc supremaţia grupului de la centru. De altfel, bătălia în PDL pare să se fi consumat deja, iar tripleta Blaga-Videanu-Berceanu (BVB) apare câştigătoare în faţa grupului „reformiştilor" - Preda, Voinescu sau Macovei - care nu au legătură cu baza partidului şi care n-au reuşit convingerea, mobilizarea militanţilor. De altfel, prin atacul la criticii lui Boc, Băsescu însuşi se plasează de partea „învingătorilor", a „gărzii vechi". În timp ce foştii liberali au fost marginalizaţi, ministrul Theodor Baconschi pare alternativa pe care BVB o va folosi dacă Boc nu va mai putea fi salvat. Baconschi ar fi un preşedinte fără bază şi uşor maleabil, dacă Boc eşuează."

Comentarii: „Este începutul sfârşitului în PDL"

Adrian Moraru
director adjunct IPP

„Nu mai este valabilă împărţirea, stratificarea pe vechile tabere, lucrurile se complică pentru că se duc la fund, iar fiecare încearcă să-şi găsească o salvare. Asistăm acum la noua destrămare în PDL, fiecare încercând să-şi găsească o nouă aripă, să se dezvinovăţească pentru situaţia actuală. Este începutul sfârşitului în PDL. Mai grav este că, în timp ce ei -politicienii aflaţi la guvernare - se ceartă, ţara se duce de râpă. Democrat-liberalii s-au comportat ca bolnavul care suferă de ciroză sau de cancer, dar care preferă să bea, să mănânce şi s-o ducă bine. Se simte bine o vreme şi apoi se trezeşte la cimitir. În loc să facă reformă, să găsească alt lider, ei au amânat alegerile şi au preferat s-o mai ducă aşa, cu Boc ţinut în braţe, deşi nu mai face faţă."

image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite