PDL, încurcat de reforma electorală a lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesajul preşedintelui referitor la votul uninominal în două tururi de scrutin şi revizuirea Constituţiei este primit cu rezervă chiar de lideri ai PDL. Cei mai mari critici ai iniţiativei lui Traian Băsescu sunt chiar aliaţii PDL din Coaliţie, reprezentanţii UDMR.

„Îi reamintim preşedintelui şi colegilor de la PDL că au nevoie de majoritate absolută în Parlament pentru modificarea sistemului de vot şi de două treimi din votul parlamentarilor pentru revizuirea Constituţiei", a declarat deputatul UDMR Márton Árpád.

Mai citeşte şi:

Stolojan face  loc „lupilor tineri“ din PDL

UDMR susţine că uninominalul majoritar în două tururi de scrutin (după modelul alegerii primarilor) va duce la distorsionarea votului electoratului şi la prezenţa unui singur partid sau a maximum două partide în Parlament.

Márton Árpád îl acuză pe Băsescu că a lansat din nou aceste teme în discuţie pentru a crea tensiuni politice şi pentru a mai recupera ceva electorat pe baza unor teme de care s-a folosit şi în campanie. „Poate fi un demers populist. În cazul revizuirii Constituţiei, noi nu avem o problemă prea mare cu reducerea numărului de parlamentari, ci cu trecerea la Legislativ unicameral", mai spune deputatul UDMR.

Declaraţiile acestuia vin la doar câteva zile după ce şeful statului a declarat la TVR că va cere introducerea uninominalului în două tururi de scrutin şi că va trimite la Parlament proiectul de revizuire a legii fundamentale.

Cele două proiecte nu au şanse să reintre curând în discuţia aleşilor, iar niciunul dintre partidele mari nu-şi asumă o poziţie clară. „Avem acum în analiza PDL mai multe propuneri pentru schimbarea sistemului de vot, iar uninominalul pur este una dintre variante. Încă nu s-a cristalizat o opinie clară în partid", a susţinut preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Aceasta a declarat că vor exista negocieri la nivelul partidelor şi nu a putut da un termen în privinţa discuţiilor pe acestă temă în Parlament. Referitor la revizuirea Constituţiei, Anastase a declarat că dezbaterile din Comisia specială ar trebui să înceapă în septembrie.

„Noi apreciem că în acest moment este nevoie de un sistem mixt, iar un proiect legislativ ar putea fi depus de PSD peste două-trei luni", a afirmat şi senatorul Ion Chelaru.  Reprezentantul social-democraţilor doreşte să introducă în acest proiect şi obligativitatea participării la vot, dar şi interzicerea finanţării partidelor de către terţi.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a precizat că partidul său pledează pentru respectarea principiului proporţionalităţii, reluând argumentul conform căruia varianta votului uninominal majoritar promovat de Traian Băsescu ar duce la situaţia „aberantă" în care un număr cât mai mare de cetăţeni ar rămâne fără reprezentare parlamentară.

„Premierul vorbeşte despre reforma statului. S-a făcut tam-tam pe revizuirea Constituţiei şi introducerea Parlamentului unicameral, dar Comisia parlamentară specială nu a fost convocată nici măcar o dată, deşi este condusă de PDL", a comentat Voicu.

Democrat-liberalii, principalii perdanţi

Analistul politic Cristian Pârvulescu susţine că preşedintele vrea să creeze o confuzie pe scena politică prin readucerea în discuţie a sistemului majoritar într-un singur tur sau în două tururi. „Alegerile desfăşurate pe baza acestui sistem ar putea duce la fragmentarea scenei politice în condiţiile în care PDL stă din ce în ce mai slab în sondaje", susţine Pârvulescu. 

„Băsescu încearcă să arate că este consecvent în privinţa acestor teme", spune şi directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, Adrian Moraru. În cazul unui sistem în două tururi, PDL nu va fi favorizat pe motiv în turul al doilea PSD şi PNL pot face alianţe.

"Demersul lui Băsescu poate fi unul populist, încercând să recupereze din popularitatea pierdută. Temele ar putea fi reluate în Parlament, dar nu există o majoritate. "
Márton Árpád
deputat UDMR

În faţa aleşilor

Traian Băsescu a trimis o scrisoare celor două Camere ale Parlamentului pentru a cere susţinerea unui discurs în faţa aleşilor pe 21 septembrie. Preşedintele va relua  în cadrul discursului tema uninominalului şi cea a revizuirii Constituţiei, potrivit unor surse politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite