PDL vrea să se situeze la dreapta politicii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi democrat-liberalii au folosit conceptul „dreapta" ca termen cheie în discursurile din ultimele săptămâni, de la plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL, care s-a întors cu faţa către viitor afirmând că împreună cu liberalii „va construi dreapta politică modernă" în România. Astfel, fostul pedelist şi-a asumat indirect că nu există o dreaptă în România.

Am aflat, astfel, de la președintele Emil Boc că „PDL este singurul partid de dreapta din România", întrucât, „PNL s-a predat cu arme și bagaje social-democraților". Afirmația este făcută în contextul plecării prim-vicepreședintelui PDL Sorin Frunzăverde din formaţiunea politică și, mai grav, anunțului că va trece la liberali pentru că „problemele PDL nu mai pot fi rezolvate din interiorul partidului".

Problema celor mai mulți lideri portocalii a fost acuza dezertorului de la vârf că dreapta modernă românească nu există, având în vedere că multe dintre criticile aduse Opoziției au privit programul lor stângist și pierderea direcției de Răsărit a politicii liberalilor.

Tot asta l-a făcut și pe democrat liberalul Valeriu Stoica să afirme, vineri, la RFI, că „se va produce cel mai probabil o defecțiune în interiorul USL, după alegerile locale, astfel încât PNL să realizeze că PSD este de fapt nucleul dur și că liberalii își pierd identitatea în cadrul uniunii socialiste".

Dreapta pare să fie noua găselniţă care ne va scoate din criza economică, politică şi morală de care suferim, iar stânga pare să fie răul, întoarcerea, regresul.

Profesorul Romulus Brâncoveanu (foto stânga), titularul cursului de „Doctrine Politice", din cadrul Facultății de Filosofie, a fost de acord să explice, foarte simplu:

image

Ce înseamnă „dreaptă şi stângă politică"

„Cea mai simplă distincție este aceea că dreapta revendică valoarea libertății și principiul neintervenției statului sau o intervenție restrânsă a statului în economie, în timp stânga revendică ideea egalității cu reglementarea pieței. Stânga revendică ideea egalității și ideea unei piețe economice reglementate de stat."

Distincția dintre cele două orientări este lesne de înțeles. Problema, așa cum o arată și politologul Romulus Brâncoveanu este că în România guvernările și programele politice ale partidelor nu prea respectă ideologiile.

„E greu de spus dacă în România există forțe de dreapta. Măsurile sunt luate amestecat, ad-hoc. În guvernarea Boc au existat măsuri de dreapta, precum cele de reducere a numărului celor asistați social, însă a fost luată și măsura de introducere a venitului minim garantat pentru pensionari, care este o măsură prin excelență de stânga. Actualul guvern a venit la putere cu ideea de a organiza alegeri libere și de a calma efectele crizei, or, acum, aflăm că face privatizări. Nu există prevederi ideologice clare, dar există pretenții de apartenență la ideologii", a explicat politologul.

Elena Udrea: Ungureanu poate fi liderul unui nou partid politic de dreapta

Elena Udrea

Acum câteva zile și Elena Udrea (foto dreapta) declara că Ungureanu ar putea fi liderul unei noi forțe politice de dreapta. Aceasta a recunoscut că au existat frământări în interiorul partidului legate de ideologia acestuia și de organizarea unei forțe politice de dreapta.

„Mihai Răzvan Ungureanu poate să lanseze un proiect politic de dreapta, cu siguranță va avea parte de susținerea PDL. Cred că poate fi liderul în jurul căruia să se construiască o nouă forţă politică de dreapta. Are o cotă de încredere bună, ceea ce îi dă posibilitatea să-i adune în jurul său pe cei care ar dori să construiască această forţă politică de dreapta", a spus Elena Udrea.

Președintele organizației PDL București, Elena Udrea , a fost de accord să răspundă celor trei întrebări adresate de „Adevărul" privind apetența politică de dreapta a democrat-liberalilor, dar și care au fost măsurile aplicate de guvernarea PDL și ce fel de măsuri ar putea fi adoptate pe viitor, care să se încadreze în aceeași linie:

• Ce înțelege PDL printr-o guvernare de dreapta?

Elena Udrea: În opinia mea, o guvernare de dreapta presupune promovarea unor politici publice care stimulează descentralizarea administrativă, reducerea intervenţiei statului în economice, libera concurenţă şi răsplata muncii. Aceste politici trebuie să fie formulate în deplin respect faţă de libertatea şi egalitatea în drepturi a cetăţenilor unei ţări.

• Care au fost măsurile de dreapta aplicate de coaliția guvernamentală din care a făcut parte şi PDL în ultimii 4 ani?

Elena Udrea: Eu cred că principalele măsuri de dreapta promovate de PDL sunt introducerea cotei unice de impozitare, noul Cod al Muncii şi reducerea numărului de funcţionari din aparatul de stat, dar enumerarea ar putea continua. Aş mai menţiona doar câteva măsuri pe care le-am pus personal în practică în mandatul meu de ministru: descentralizarea pe regiuni de dezvoltare a Inspectoratului de Stat în Construcţii, introducerea standardelor de cost, restructurarea activităţii şi personalului în instituţiile pe care le-am avut în subordine.

• Mergând pe linia programului de guvernare propusă de PDL, ce alte măsuri viitoare de dreapta considerați că ar putea fi adoptate în cazul în care PDL ar câştiga alegerile din noiembrie 2012 şi ar forma Guvernul?

Elena Udrea: Cu siguranţă vom menţine cota unică de impozitare şi, în acelaşi timp, cu toţii ne dorim să reuşim scăderea cotei de TVA, măcar până la nivelul la care se afla înainte de adoptarea măsurilor de austeritate. Căutăm în permanenţă soluţii pentru reducerea fiscalităţii, dar, în contextul Tratatului Fiscal al UE, balanţa pe care trebuie să o păstrăm între venituri şi cheltuieli este una extrem de sensibilă. Nu am nicio îndoială că aparatul de stat trebuie să se diminueze şi în anii următori, astfel încât să ajungem să avem un stat suplu şi eficient, care să nu fie o povară pentru proprii cetăţeni, iar când spun acest lucru mă refer inclusiv la reducerea numărului de parlamentari.

Traian Igaş, despre dreapta PDL

Vicepreședintele PDL Traian Igaș (foto stânga) a explicat pentru „Adevărul" diferențele dintre o guvernare de stânga și una de dreapta.

Traian Igaş

„S-a putut vedea ce înseamnă o guvernare de stânga și una de dreapta. În cea de stânga, statul a creat o categorie a „misecuviniștilor", a oamenilor obișnuiți să nu muncească, dar să primească ajutoare fără să aducă un aport. Or, în actuala guvernare, unde s-au aplicat măsuri de dreapta s-a observat că oamenii trebuie să ajute statul român pentru a crea mecanisme solide astfel încât să dăm perspectivă statului. Guvernarea PDL a reușit să îndrepte multe dintre aceste nereguli", a spus Traian Igaş.

„Fiecăruia după cum i se cuvine", adăugat democrat-liberalul.

Măsuri viitoare de dreapta

În viziunea lui Traian Igaş, o serie de măsuri care ar putea face parte dintr-un program politic de dreapta ar putea fi descentralizarea, reorganizarea teritorială și reorganizarea administrativ-teritorială, astfel încât lucrurile să se poată rezolva la nivel teritorial și nu de la centru. Nu în ultimul rând, în viziunea fostului ministru al Internelor, o măsură de dreapta care ar trebui luată este stimularea mediului economic.

„Astăzi bugetarii sunt susținuți de mediul economic. Trebuie ajutați, deci, cei care creează locuri de muncă. Trebuie identificate soluțiile pentru mediul de afaceri. Dacă statul român va avea bani să plătească salariile bugetarilor, asta se întâmplă doar grație mediului de afaceri", a spus Igaș.

Ungureanu, exponentul măsurilor de dreapta

În viziunea liderului PDL Traian Igaș, ideea lui Mihai Răzvan Ungureanu de a organiza un Consiliu Consultativ de Afaceri, este o măsură prin excelență de dreapta. Astfel, Guvernul va fi ținut la curent cu problemele din mediul economic, iar Consiliul va ajuta statul să găsească soluții creative pentru probleme economice pe care le are în gestiune.

Citeşte aici ce este Consiliul Consultativ şi ce rol are

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite