PCR, scos de la naftalină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii revin după 20 de ani şi îi demască pe „trădătorii“ Ion Iliescu şi Octav Cozmâncă. Partidul Alianţa Socialistă şi-a schimbat denumirea în Partidul Comunist Român, ieri, în cadrul unui congres organizat în Bucureşti.

Marius Oprea: „Suntem conduşi de circa 10.000 de ticăloşi”

Radu Ciuceanu:„Dacă Stalin mai trăia, poate scăpam de comunişti”

VIDEO Nicolae Ceauşescu a fost mentorul în operaţiuni secrete al lui Yasser Arafat

Primii experţi cu diplomă în comunism

Trofeele lui Ceauşescu zac în magazie

Evenimentul a strâns la Palatul Copiilor, fost al pionierilor, în jur de 200 de oameni, majoritatea pensionari îmbrăcaţi sărăcăcios. „Primul congres al Partidului Comunist Român, mileniul III, anul 10" este înscrisul care figurează pe un banner roşu în spatele tribunei. Delegaţii poartă eşarfe roşii pe care e desenat un soare, iar în mijloc sigla PAS. Nu lipsesc invitaţii: Li Ming, consilier al Ambasadei Republicii Populare Chineze, şi un consilier al Ambasadei Coreei de Nord. Deschiderea e clasică: se cântă „Internaţionala", majoritatea participanţilor ţinând mâna dreaptă ridicată, cu pumnul strâns.

Delegaţii votează cu doar două abţineri şi un ropot de aplauze trecerea de la Alianţa Socialistă la Partidul Comunist. După care îi ascultă pe tovarăşii din teritoriu, în timp ce pe fundal sunt proiectate slide-uri cu realizările comunismului. Demarajul vorbelor e dificil, chiar şi acompaniat de imaginile barajului de la Bicaz. „Stimate doamne, stimaţi domni, dragi tovarăşi" e introducerea unuia din primii vorbitori. Dilema este lămurită, operativ, de preşedintele Constantin Rotaru. „Tovarăş este un cuvânt drag, pe care îl folosim între noi, celorlalţi ne vom adresa cu domni, să nu uzăm prea mult acest cuvânt frumos, tovarăş".

Trădătorii, arătaţi cu degetul

Odată îndepărtate ezitările, se trece la acţiune. „Sunt coapte condiţiile, după cum zicea Marx", explică tovarăşul Dinu trecerea de la socialism la comunism. Mai pe şleau, „regimul care va veni în 2012 ne va invita să preluăm puterea". Obţine aplauze, înteţite de slide-urile cu grafice care explodează când ajung la 1989 fie că e vorba de producţia agricolă, industrială sau de natalitate . Şi citatele se înmulţesc pe ecran: Lenin, Marx, Walter Roman, chiar şi mareşalul Antonescu. Şi, desigur, Nicolae Ceauşescu, „un fost tovarăş al nostru, abandonat în decembrie, pentru că nu am înţeles că ne vrea binele", după cum explică tovarăşul Costea. În sală s-a ţinut un moment de reculegere în memoria foştilor membri ai PCR. „Şi a lui Nicolae Ceauşescu", s-a auzit din sală. Tovarăşul Ţârlea smulge aplauze cerând „un referendum prin care fiecare cetăţean să explice cum a făcut avere".

Ritualul comunist nu ar fi fost complet fără demascări. „Greşelile regimului de dinainte de 1989 au fost provocate de trădătorii din interior", a fost acuzaţia sefului partidului, Constantin Rotaru. El a trecut şi la nominalizări: „1989 a avut loc pentru că în PCR au fost asemenea membri - Ion Iliescu şi Octav Cozmâncă". Concluzia este una singură: „Noi trebuie să facem în aşa fel încât în PCR să nu mai fie asemenea membri, să fim mai puţini, dar foarte buni".

Comuniştii români, între Ceauşescu şi Dumnezeu

Chiar dacă îl regretă pe Ceauşescu şi au vizionat zeci de grafice cu depăşirile de plan, comuniştii de acum zic că s-au făcut şi greşeli înainte de 1989. Aşa încât au operat retuşuri, în special în relaţia cu divinitatea, şi mai ales cu Biserica Ortodoxă Română. „Noi nu propagăm ideile ateiste, îi îndemnăm pe oameni către Dumnezeu", a explicat un tovarăş. De altfel, în cărţulia roşie cu programul partidului, distribuită comuniştilor, figurează doar cuvinte de laudă la adresa BOR pentru „propagarea în rândul credincioşilor a ideilor morale, a sentimentelor patriotice, în realizarea unor relaţii normale de convieţuire socială şi toleranţă"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite