Kelemen Hunor este noul preşedinte al UDMR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marko Bela a predat ieri ştafeta la conducerea Uniunii, în cadrul Congresului de la Oradea. Succesorul său a fost ales Kelemen Hunor (44 de ani), care a obţinut 371 de voturi. Prezenţi la Congres, Emil Boc a mulţumit UDMR pentru sprijinul acordat guvernării, iar Victor Ponta şi Crin Antonescu au ofertat Uniunea, mai direct sau mai voalat, să treacă în Opoziţie.

Premierul Emil Boc a lăudat UDMR pe care a descris-o drept „unul din cele mai responsabile şi respectate partide politice din România". Un adevărat elogiu i-a adus însă liderului Marko Bela, care asculta din sală. „Un om politic remarcabil... Experienţa sa politică, echilibrul şi înţelepciunea sa au contribuit la stabilitatea ţării. A demonstrat că prietenul la nevoie se cunoaşte", a spus Boc de la microfon.

Mai citeşte şi:

Cine este Kelemen Hunor

Şi iderul liberal, Crin Antonescu, a recurs la mulţumiri adresate lui Marko Bela, „pentru tot ce a făcut pentru România". „Vreau să transmit ceva comunităţii maghiare din România: vă respect, vă preţuiesc şi vă îndrăgesc. Pentru mândria din dumneavoastră, pentru dorinţa de libertate şi identitate. Putem să continuăm împreună pentru un proiect fără precedent pentru România", a  îndemnat Crin Antonescu.

„Nu sunt aici pentru a face oferte sau să-i peţesc pe cei de la UDMR, ci pentru că vreau dialog. E normal să fie aşa, pentru că îmi doresc o ţară europeană unde există dialog. Vrem să mergem împreună, fie din 2012 fie mai devreme. Succes în special domnului Kelemen Hunor", a spus şi liderul PSD, Victor Ponta.

Sărbătoritul zilei

Marko Bela a fost ovaţionat minute bune după discursul în care şi-a prezentat realizările din ultimi 18 ani, ultima cuvântare  în calitatea de preşedinte al partidului. Fostul preşedinte UDMR a vorbit despre dificultăţile pe care le-a întâmpinat de-alungul celor două decenii, dar până la urmă toate doleanţele comunităţii maghiare au devenit reale.

„În martie 1990, la Târgu Mureş am trăit momente terifiante. Acele incidente au pornit de la o farmacie. Farmacista a scris şi în limba maghiară denumirea «gyogyszertar». Astăzi, Ministrul Sănătăţii este un membru UDMR. Istoria nu se repeta dacă suntem înţelepţi şi atenţi. Inscripţionarea bilingvă a fost mereu o problemă în anii 90. Din 2001 este lege! Sunt localităţi care au denumirea şi în maghiară. Cine îşi aminteşte de războiul de uzură la statuia Libertăţii din Arad? Noi. Acum e o nimica toată. Marile noastre ţeluri au devenit o bagatelă după ce s-au înfăptuit. Ele sunt neobservate acuma", a spus Marko Bela.

Acesta a ţinut să amintească că au existat două decenii de luptă pentru învăţământul maghiar. Acum, există 68 de licee în limba maghiară şi mii de studenţi care învaţă în limba maternă. Toate materiile din şcoli, inclusiv geografia şi istoria, sunt învăţate de ei în limba maghiară. „Limba română este predată ca limbă strână, pentru a putea fi însuşită mai bine de maghiari. Dacă nu aveam rezultatele astea am fi înfiinţat centre de democraţie şi aşteptam să intre democraţia pe uşă", a mai spus Marko Bela.

Amintiri despre tab-uri

Congresul s-a desfăşurat în Casa de Cultură a Sindicatelor, locul unde a avut loc şi înfiinţarea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. La o distanţă de două decenii, atmsofera a fost cu totul diferită. Dacă la începutul anilor 90, parcarea Casei Sindicatelor era înţesată de TAB-uri şi maşini militare, în 2011 locul acestora a fost luat de maşinile reprezentanţilor televizionilor din ţară şi din Ungaria, care au relatat în direct evenimentul. 

Proaspătul şef al UDMR este considerat nu doar un apropiat al fostului lider Marko Bela, ci şi un continuator al liniei politice imprimate UDMR de acesta. „Deciziile mele vor fi deciziile mele, nu deciziile lui Marko", răspunde însă Kelemen. El şi-a descris programul ca fiind axat atât pe continuitate, cât şi pe elemente de schimbare la nivelul Uniunii.

„Vorbim despre continuitate în privinţa dezideratelor noastre fundamentale şi schimbare acolo unde trebuie: în mecanismul decizional, în structurile interne, în reorganizarea preşedinţiei executive", a precizat Kelemen Hunor.

El a adăugat că doreşte înfiinţarea unui consiliu economic pe lângă preşedintele Uniunii, cu rol de for consultativ pentru programele economice. Un alt obiectiv al lui Kelemen îl constituie elaborarea unei strategii pe termen lung în sânul comunităţii maghiare, pentru realizarea căreia se impune demararea, la sfârşitul lunii martie, a unor consultări cu toate organizaţiile Uniunii. 

La fel ca şi predecesorul său, Kelemen Hunor susţine rămânerea UDMR în coaliţie, spre deosebire de contracandidatul său Peter Eckstein-Kovacs, care a declarat, ieri, la Realitatea TV, că ar fi indicat ca Uniunea să se retragă din Guvern şi să sprijine Executivul din Parlament. Kelemen este însă sceptic faţă de eventualitatea unui premier tehnocrat.

"  UDMR este un partid credibil în România, care a avut prin Marko Bela un om politic remarcabil. "
Emil Boc
preşedinte PDL

" Nu sunt aici pentru a face oferte sau să-i peţesc pe cei de la UDMR, ci pentru că vreau dialog. "
Victor Ponta
preşedinte PSD


" Sunt aici din respect pentru comunitatea maghiară din România al cărui reprezentant a fost, este şi va rămâne UDMR. "
Crin Antonescu
preşedinte PNL

" Marile noastre ţeluri au devenit o bagatelă după ce s-au înfăptuit. Ele sunt neobservate şi sunt normale acum. "
Marko Bela
fost preşedinte UDMR

" Vom deschide un nou capitol în privinţa luptei pentru drepturi lărgite privind folosirea limbii materne şi autonomia. "
Kelemen Hunor
candidat la şefia UDMR

" Interesant este că niciodată la un Congres al unui partid din România nu  a fost toată crema politică, fie că e vorba de Opoziţie, fie că e vorba de Putere. "
Peter Eckstein-Kovacs
candidat la şefia UDMR

Mesajul lui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu nu a putut fi prezent la Congres, însă a ţinut să transmită un mesaj prin consilierul Cătălin Avramescu. „Pentru mine UDMR rămâne o formaţiune politică a echilibrului, care şi-a adus contribuţia esenţială în procesul de reformă a României, iar viitorul o va demonstra. Sunt unul dintre cei care cred că minorităţile fac o ţară mai frumoasă şi mai puternică, atâta timp cât îşi pot păstra şi cultiva valorile culturale şi istorice", a transmis Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite