Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii PSD şi PNL au cedat majoritatea deţinută în Biroul Permanent, după ce Puterea a contestat grupul PSD pe motiv că structura acestuia s-a schimbat prin plecarea PC la liberali. PDL şi UNPR au readus în prim-plan la negocieri posibilitatea revocării lui Mircea Geoană, propus la şefia Senatului de grupul PSD-PC, dizolvat pe hârtie.

Social-democraţii şi liberalii au fost nevoiţi să accepte ca partidele arcului guvernamental să aibă şapte reprezentanţi în Biroul Permanent al Senatului, în timp ce Opoziţiei i-au revenit doar şase locuri, pornind de la ideea că majoritatea din plen trebuie să se reflecte şi în conducerea acestei Camere.

Puterea atacă ultima redută a Opoziţiei

Rezultatul negocierilor începute marţi şi finalizate parţial ieri este valabil cel puţin pentru sesiunea care a început. Raportul de forţe va fi negociat la începutul fiecăreia dintre cele patru sesiuni parlamentare rămase. „Totul este să negociem la fiecare sesiune şi să ajungem la o concluzie şi în ce priveşte comisiile", a arătat senatorul UDMR Verestoy Attila. „Trebuie să pornim de la realitatea existentă în Senat. Puterea are 69 de senatori, Opoziţia are 68 de senatori. De aici şi dificultatea negocierilor", a explicat şi şeful senatorilor liberali, Puiu Haşotti, după negocierile de ieri. Configuraţia Biroului Permanent al Senatului va fi stabilită însă la începutul săptămânii viitoare, când va fi discutată repartizarea funcţiilor pe partide şi aplicarea algoritmului la preşedinţii de comisii.

Reproşurile Puterii

Compromisul făcut de Opoziţie a fost rezultatul ameninţărilor PDL şi UNPR, care au susţinut că, de fapt, grupul PSD nici nu mai există oficial, în condiţiile în care vechiul grup PSD-PC s-a desfiinţat după desprinderea conservatorilor. Presiunea exercitată asupra Opoziţiei are ca scop introducerea UNPR în ecuaţia Biroului Permanent, pentru consolidarea avantajului Puterii. Reprezentanţii arcului guvernamental invocă Regulamentul Senatului, care prevede că orice modificare intervenită în conducerea sau în componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţa preşedintelui Senatului, sub semnatura liderului de grup. Potrivit aceloraşi prevederi, preşedintele acestei Camere trebuie să-i informeze pe senatori de modificările apărute în prima şedinţă. Formalităţile nu au fost îndeplinite însă de social-democraţi, care, potrivit unor surse, susţin că luni, când este prima şedinţă de plen după cea solemnă de la debutul sesiunii, vor face toţi paşii procedurali.

Puterea susţine nu numai că PSD nu ar avea drept la funcţii în Biroul Permanent, neavând un grup constituit potrivit normelor, ci şi că Mircea Geoană, nominalizat de senatorii PSD-PC, nu ar mai avea dreptul să-şi ducă la capăt mandatul la şefia acestei Camerei. Geoană a mai fost ameninţat cu înlăturarea de la preşedinţia Senatului, demers abandonat însă de reprezentanţii PDL. Opoziţia a fost determinată să accepte soluţia Puterii şi pentru că Regulamentul Senatului prevede că, dacă liderii de grupuri nu ajung la o soluţie comun acceptabilă în trei zile, disputa va fi tranşată de plen. 

Regulamentul Senatului

Art. 19.- (1) Orice modificare intervenită în conducerea sau componenţa unui grup parlamentar se aduce la cunoştinţă preşedintelui Senatului. Acesta va anunţa schimbările survenite în prima şedinţă publică a plenului Senatului.
Art. 26 - (2) Numărul de reprezentanţi în Biroul Permanent trebuie să respecte ponderea de senatori ai fiecărui grup.
Art. 26 - (3) În cazul în care nu se ajunge la un acord în cel mult trei zile, problemele rămase în divergenţă se supun plenului Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite