Odă „edilului Javră“: „este iubit de mase“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Dragu, primarul municipiului Călăraşi care zilele trecute li s-a adresat locuitorilor cu apelativul „javre“, „nemernici“ şi „derbedei“, este eroul unei cărţi omagiale. Volumul intitulat „Nicolae Dragu. Un om şi faptele lui“ a apărut în aprilie şi a fost scris de directorul Arhivelor Călăraşi, ajutat de un funcţionar al primăriei.

Nicolae Dragu ocupă pentru al treilea mandat scaunul de primar al Călăraşiului. În cei zece ani în care a „păstorit" urbea de la malul Dunării, edilul şi-a câştigat şi câţiva „fani" gata-gata să-l laude cu orice ocazie. Doi dintre ei, Nicolae Ţiripan, directorul de la Arhive Călăraşi, şi Nelu Dobre, angajat în cadrul primăriei, au scris chiar o carte intitulată „Nicolae Dragu. Un om şi faptele lui". Volumul este „un semn de preţuire a primarului Nicolae Dragu din partea oraşului", după cum se arată chiar în prefaţă.

Citiţi şi:

Călăraşi: Cele cinci partide ale primarului Dragu
Călăraşi: Primarul Nicolae Dragu îşi cere scuze pentru jignirile aduse cetăţenilor

Elogiu lui Dragu

Autorul redă în câteva rânduri opiniile redactorului-şef al ziarului local „Pământul", Gheorghe Frangulea. „Modul în care un oamenii au înţeles să-l aprecieze demonstrează faptul că Nicolae Dragu aparţine oraşului şi nu unui partid sau altul, el însuşi aflându-se vremelnic prin câteva partide de-a lungul timpului. Prin încrâncenarea sa, el rămâne personajul iubit de toată lumea din Călăraşi, dar hulit de întreaga clasă politică, tocmai pentru că e iubit de mase", scrie Frangulea. Printre cele 271 de pagini ale acestei cărţi se regăsesc mai multe paragrafe extrem de linguşitoare din partea multor „oameni de bine" ai oraşului. „Câteva din realizările primarului Dragu reflectate în presă" este un capitol ce conţine 13 pagini cu imagini ale apariţiilor editoriale „de bine" din presa locală. Nu mai puţin de 11 pagini ale cărţii conţin „Aprecieri" ale unor personalităţi locale ce se declară impresionate de cariera acestuia, între care şi numeroase feţe bisericeşti.

Nicolae Ţiripan se află în concediu, astfel că n-a putut fi contactat. Coautorul Nelu Dobre este chiar funcţionar al Primăriei Călăraşi. „Nu pot să discut acum pentru că nu-mi permite timpul. Reveniţi, vă rog, săptămâna viitoare. Chiar nu pot să răspund la nicio întrebare acum", s-a scuzat Dobre. Acesta a reuşit să precizeze doar că „nu crede" că va mai exista un al doilea volum despre omul Nicolae Dragu şi despre faptele sale de glorie.

Primarul Dragu spune că volumul a fost o modalitate de a serba împlinirea a şase decenii de existenţă. „A fost o carte omagială pentru că am împlinit vârsta de 60 de ani", a declarat primarul.

Oameni supăraţi

Majoritatea cetăţenilor din Călăraşi nici măcar nu au auzit de această carte. „Dacă are ce scrie... să scrie, deşi nu văd ce ar putea să conţină această carte. Nu am auzit sincer de ea. Ar trebui probabil să facă alte lucruri, mai bune pentru noi", este de părere Vasilica Iamandi (50 de ani), şomeră.

Scuze publice

Într-un comunicat, primarul Nicolae Dragu le-a cerut scuze cetăţenilor jigniţi de incidentul de duminică, de la Zilele Călăraşiului, când a numit „javre“ câţiva spectatori care-l huiduiau. „Acele cuvinte spuse la mânie erau adresate grupului de huligani care m-au agresat nu numai verbal, dar şi fizic, călărăşenii nefiind reprezentaţi de asemenea persoane cu un comportament care nu face cinste oraşului nostru“, se mai arată în comunicat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite