Nicolăescu, dat de ANI pe mâna Parchetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL este acuzat de fals în declaraţiile de avere. Este al doilea parlamentar liberal luat în vizor de ANI, de la începutul anului. Inspectorii ANI îl acuză pe liberal că a omis să menţioneze donaţii de aproape 175.000 de lei primite în campania pentru parlamentarele din 2008.

Potrivit investigaţiilor ANI, în contul deschis la BCR pe numele lui Eugen Nicolăescu ar fi intrat, în perioada 30 octombrie-15 decembrie 2008, suma totală de 174.200 de lei. Bani pe care Agenţia susţine că liberalul nu i-ar fi trecut în declaraţia de avere din 3 iunie 2009.

Mai citeşte şi:

Un fleac: mai punem o taxă

Potrivit inspectorilor Agenţiei, extrasele de cont arată că suma de 174.200 de lei a fost integral utilizată pentru „plata de bunuri promoţionale" electorale. În replică la acuzaţiile ANI, Nicolăescu a susţinut că nu a fost înştiinţat oficial de cercetările desfăşurate în cazul său. Reprezentanţii Agenţiei au arătat însă că liberalul a fost informat prin trei comunicări succesive despre declanşarea procedurii de verificare.

Nicolăescu: „Era un cont al partidului"

Deputatul liberal susţine că a respectat în totalitate legea în ceea ce priveşte donaţiile primite şi că, de fapt, ANI încalcă normele în vigoare. "Contul de care se vorbeşte era un cont al partidului, deschis în nume privat, la o sucursală BCR din Călăraşi. S-au făcut operaţiunile în acest cont, după care a fost închis. La momentul la care am completat declaraţia, nu exista. De ce să îl declar?!", a explicat Nicolăescu.

Acesta a menţionat că operaţiunile financiare din cont au fost în sarcina mandatarului său financiar, Camelia Ghiveciu, care ştie exact şi de la cine au venit donaţiile.

Deputatul a mai susţinut că întregul dosar privind donaţiile şi modul de cheltuire a banilor a fost verificat de Curtea de Conturi şi predat ulterior la Autoritatea Electorală Permanentă. Pe baza acestui dosar, mandatul de deputat al lui Nicolăescu a fost validat.

„Banii rămân la partid"

Mandatarul financiar al PNL din timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, Aurelian Băluţă, susţine că a verificat şi el documentaţia financiară în cazul lui Nicolăescu şi că nu au fost nereguli.

"Contul deschis la BCR este unul de persoană juridică, nu fizică. A fost o procedură stabilită de partid, să se deschidă conturi de unde fiecare candidat să-şi poată retrage bani pentru campanie, chiar dacă nu este vorba de venituri personale. În cazul în care nu ar fi fost cheltuiţi toţi banii, aceştia s-ar fi întors la partid, nu ar fi intrat în buzunarul candidatului", a explicat Băluţă.

De la alegeri încoace, doar liberali

Dosarele a doi parlamentari liberali, Eugen Nicolăescu şi Mihăiţă Calimente, precum şi cel al primarului Sibiului, Klaus Iohannis, au fost puse pe tapet în ultima lună de inspectorii ANI. Aceştia îi impută lui Nicolăescu omiterea menţionării unor donaţii primite în campania din 2008, iar lui Calimente că a declarat mai mulţi bani decât are în realitate şi că a uitat să scrie că a vândut o maşină.

Potrivit ANI, Klaus Iohannis s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.04.2003 - 18.05.2004, deţinând şi exercitând concomitent atât funcţia de primar, cât şi de membru în Consiliul de Administraţie al unei societăţi comerciale. De la alegeri până în prezent, ANI nu a găsit niciun „client" de la PDL sau PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite