Nemulţumiţii din PDL, tentaţi să voteze moţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea de cenzură anunţată de PSD are puţine şanse de reuşită, chiar dacă ar putea fi sprijinită de unii reprezentanţi ai Puterii. Supăraţi pe măsurile Guvernului, unii parlamentari democrat-liberali, independenţi şi ai minorităţilor ar putea vota moţiunea de cenzură, alături de reprezentanţii Opoziţiei.

Tot mai mulţi parlamentari democrat-liberali, afirmă surse politice, critică pe la colţuri măsurile de reducere a pensiilor şi salariilor şi, în general, prestaţia premierului Emil Boc. „Nemulţumiţii din partid ar putea vedea moţiunea de cenzură ca pe o ocazie de a-l sancţiona pe Boc şi de a face loc unui alt şef al Executivului, aşa că nu este exclus să se alăture Opoziţiei şi să voteze favorabil", au explicat sursele citate.

Citiţi şi:

Adrian Cioroianu: „Unii se temeau că Tăriceanu mă pregăteşte pentru prezidenţiale"
Oprea: Guvernul are o problemă şi e probabil să plece, dacă măsurile nu au rezultatul preconizat până la sfârşitul anului

Însuşi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a mărturisit că are emoţii pentru angajarea răspunderii în Parlament deoarece „unii colegi de partid au alte opinii despre cum ar trebui să procedeze Guvernul", astfel că se aşteaptă şi la posibile voturi împotriva Executivului la moţiunea de cenzură. „Răzvrătirile" din PDL au început să se manifeste deschis: deputatul Daniel Oajdea nu s-a sfiit să organizeze la Iaşi o manifestaţie la care participanţii au strigat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale. Oajdea a lăsat să se înţeleagă, în cadrul unei emisiuni televizate, că ar putea vota moţiunea de cenzură deoarece nu este de acord cu reducerea pensiilor şi salariilor mici.

Apeluri la unitate

Ca replică la nemulţumirile spuse tot mai pe faţă, democrat-liberalii rămaşi fideli Guvernului au cerut „solidaritate fără fisură" în PDL pentru asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile de austeritate. „Dacă există colegi care urmăresc agende personale, cred că aceştia greşesc. Parlamentarii PDL trebuie să fie solidari cu Guvernul, nu să încerce să preia discursul opoziţiei", a declarat deputatul PDL Raluca Turcan. Şi preşedinta Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a fost de părere că toţi membrii PDL trebuie „să dea dovadă de maturitate" şi să se „pună punct declaraţiilor de şezătoare, de pe margine".

Voturile favorabile moţiunii ar putea veni nu doar de la PDL, ci şi de la unii dintre parlamentarii minorităţilor, care nu văd nici ei cu ochi buni măsurile Guvernului. Un „accident" la votul moţiunii de cenzură s-ar putea întâmpla şi în rândul independenţilor, chiar dacă UNPR a încheiat cu PDL un protocol de susţinere parlamentară şi guvernamentală reciprocă.

Tensiunile existente printre parlamentarii Puterii vin ca o minge la fileu pentru PSD, care a anunţat că va depune moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe măsurile de austeritate. Surse din partid spun că social-democraţii mizează pe votul favorabil al unora dintre nemulţumiţii Puterii şi de aceea nu vor mai recurge la negocieri.

Fără surprize de la UDMR

Prim-ministrul Emil Boc poate, în schimb, să stea liniştit în ceea ce priveşte UDMR, care, după ce a obţinut ca istoria şi geografia să se predea în limba maternă în învăţământul preuniversitar, se va dovedi din nou un partener de nădejde. Reprezentanţii Uniunii au anunţat că vor fi solidari cu Guvernul în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe măsurile convenite cu FMI, deşi ar fi dorit ca pensiile mici să nu fie reduse.

Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe reducerea pensiilor şi a salariilor cel mai devreme la sfârşitul săptămânii viitoare, după ce pachetul legislativ va fi adoptat în şedinţa de miercuri a Executivului. PSD a anunţat că va depune moţiunea de cenzură în termenul legal de trei zile de la asumarea răspunderii. Liberalii au precizat că vor vota orice moţiune de cenzură îndreptată împotriva Guvernului Boc.

Şanse minime pentru moţiune

Parlamentarii Opoziţiei sunt în număr de 212: 147 la Cameră şi 65 la Senat. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, este nevoie de 236 de voturi, ceea ce înseamnă că PSD şi PNL au nevoie de încă 24 de voturi pentru ca demersul lor să aibă succes.

Trei voturi ar putea fi obţinute de parlamentari retraşi recent de la independenţi şi care vor să revină în partidele din care au demisionat, iar alte voturi ar mai putea veni de la PDL, independenţi şi minorităţi. Este însă puţin probabil ca voturile care vor veni, eventual, de la aceştia să fie suficiente pentru adoptarea moţiunii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite