Năstase, interzis la fotoliul lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roberta Anastase (PDL) va decide cine va putea fi preşedinte interimar din partea Camerei Deputaţilor. PDL a modificat Regulamentul Parlamentului astfel încât niciun vicepreşedinte din Opoziţie să nu poată conduce lucrările.

Modificările au fost operate de majoritatea PDL-UDMR-UNPR în noaptea de miercuri spre joi după ce parlamentarii Opoziţiei au părăsit sala în semn de protest faţă de micşorarea punctului de pensie.

Mai citiţi şi:

Năstase: Guvernul a tradus o Hotărâre folosind motoarele online de traducere

Potrivit noului Regulament, Roberta Anastase va desemna personal vicepreşedintele care îi ţine locul, eliminând principiul rotaţiei valabil până cum în caz de indisponibilitate a preşedintelui Camerei. În astfel de situaţii, tot Roberta Anastase îl va desemna pe cel care îi ţine locul dacă interimatul la preşedinţia României este asigurat de şeful Camerei. Scopul modificării este ca funcţia să rămână în permanenţă a PDL şi să fie desemnat doar vicepreşedintele acestui partid, Ioan Oltean, afirmă surse parlamentare. Ceilalţi vicepreşedinţi vor fi ocoliţi: în primul rând, fostul premier Adrian Năstase (PSD), dar şi Valeriu Zgonea (PSD) sau Ludovic Orban (PNL).

De ce se teme PDL?

Interesant este că, după ce au menţionat că preşedintele Camerei îşi desemnează singur înlocuitorul, deputaţii PDL au simţit nevoia unui articol explicit referitor la interimatul funcţiei de şef al statului: "În perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor se exercită de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedintele Camerei", se afirmă în noul Regulament.

Cum se poate ajunge ca unul dintre vicepreşedinţii Camerei să devină preşedinte interimar al României? Dacă preşedintele României este suspendat sau este în imposibilitatea exercitării funcţiei, interimatul este asigurat, în ordine, de preşedintele Senatului sau de cel al Camerei. Procedura va ajunge la Cameră doar dacă preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ar fi la rândul lui indisponibil şi nu este desemnat niciun vicepreşedinte în locul său. PDL nu a a renunţat la ideea debarcării lui Geoană din fruntea Senatului.

La Cameră, se va ajunge la palierul vicepreşedinţilor doar dacă Roberta Anastase este indisponibilă în condiţiile în care Opoziţia a cerut deja suspendarea ei. Chiar dacă sancţionarea lui Mircea Geoană şi a Robertei Anastase în acelaşi timp pare puţin probabilă, ea nu este imposibilă. Mutările permanente ale parlamentarilor pot duce în situaţia în care PDL ar avea majoritatea într-o Cameră iar PSD şi PNL în cealaltă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite