Monica Macovei, europarlamentar PDL: “Schimbarea lui Boc ar recredibiliza Guvernul!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL compară şefia Guvernului, într-un interviu acordat “Adevărul”, cu “o cursă lungă, în care şoferul se poate schimba”. Fostul ministru al Justiţiei susţine totodată necesitatea modificării Constituţiei, insistând pentru eliminarea prezumţiei de dobândire licită a averii, pentru confiscarea celor “făcute în mod ilegal sau nejustificate”.

Monica Macovei spune că nu se simte umilită după şedinţa PDL sau din cauza apelativului "procuror comunist"

După eşecul de la Consiliul Naţional de Coordonare, veţi merge mai departe cu moţiunea pe care doriţi s-o iniţiaţi? Credeţi în succesul acesteia?

Cred că a fost un eşec pentru toată lumea, nu numai pentru noi trei. Dar în acelaşi timp, a fost o discuţie publică cu privire la necesitatea unor criterii de integritate severe în partide. Cât despre mersul mai departe, discut împreună cu colegii mei, Cristian Preda şi Sever Voinescu şi această variantă, nu am renunţat la ea. Oricum,  vrem să ne spunem în continuare opinia despre necesitatea unor astfel de criterii în politică şi, desigur, o facem în PDL. Realizarea unor obiective politice şi schimbarea în bine a ţării şi a vieţii oamenilor se poate face numai de oameni credibili în substanţa lor şi ca atare credem că este nevoie de aceste criterii.

Sever Voinescu descria rezultatul de la Consiliu folosind expresia "Un fleac, ne-au ciuruit!", dumneavostră nu aţi resimţit la fel de puternic rezultatul Consiliului?

Bătălia pentru reformarea clasei politice este foarte grea, eu am început-o încă din 2005 şi ştiu că este dificil, şi la tine în partid, dar şi în alte partide. Nu pot spune că nu am fost îngrijorată şi supărată pentru ce s-a întâmplat. Însă nu am considerat-o ca pe o ofensă personală pentru că nu m-am dus acolo să cer ceva pentru mine şi, ca atare, nu putea fi o lovitură dată mie, ca persoană. 

Veţi candida la preşedinţia PDL?

 Discutăm în continuare care sunt cele mai bune variante împreună cu colegii mei, nu am luat încă o decizie.

Cristian Preda credeţi că ar avea mai multe şanse?

Nu este un moment în care să discutăm nume. Continuăm disciţia şi între noi  şi cu alţii, luând în considerare şi rezultatul acelei şedinţe furtunoase de sâmbăta trecută.

Ce va conţine moţiunea pe lângă criteriile de integritate despre care aţi vorbit?

Repet, când luăm decizia, o vom anunţa public. Inclusiv conţinutul şi cine ar conduce-o. E prematur în acest moment. Acum evaluăm. 

Cam când credeţi că aţi putea lua o decizie?

Când o luăm, o comunicăm.

Vasile Blaga spunea că nu veţi lua nici 1% în alegerile interne din PDL. În afară de Cristian Preda şi Sever Voinescu, mizaţi şi pe sprijinul altor lideri din PDL?

În momentul în care  decidem să facem o moţiune, desigur că este nevoie, potrivit statutului, de alte 32 de persoane care să  susţină moţiunea şi de minimum 10 filiale care să fie de acord cu moţiunea. Suntem încă în momentul în care discutăm, analizăm şi vom comunica public cât de repede.

Impresia era că această moţiune este bătută în cuie, acum pare că o puneţi sub semnul întrebării. Vi s-a schimbat percepţia în urma rezultatului Consiliului? Mai sunt şi alţi factori?

Nu mai sunt alţi factori în acest moment, nu ni s-a schimbat opinia, nu punem ceva sub semnul îndoielii şi nici nu am anunţat vreodată în mod public şi clar că vom face o moţiune. Pe scurt, evaluăm ceea ce s-a întâmplat şi vom decide ce facem în continuare.

La Consiliu, Traian Ungureanu nu a votat pentru principiile de integritate. Cum comentaţi?

Discursul de sâmbătă al lui Traian Ungureanu a fost pentru mine momentul cel mai trist. Nu discursurile şi agresivitatea  altora, care erau previzibile, pentru că nu mă aşteptam la altceva de la domnii Berceanu, Boureanu sau alţii. Intervenţia lui Traian m-a întristat însă, mai ales că ne-a luat şi peste picior, introducând derizoriul în acea dezbatere.

Formulele acelea "am ajuns depresivi, emo, să ne crestăm", folosite de Traian Ungureanu la Consiliu, credeţi că vă erau adresate dumneavoatră şi colegilor din aripa aşa-numită reformistă? Ce v-a întristat cel mai tare?

Cred că formulările folosite de Traian  au vizat întreaga dezbatere.. Repet, m-a întristat  faptul că ne-a luat peste picior. A încercat în prima parte a discursului să aducă împreună cele două grupări, una foarte mică (3) şi alta covârşitor de mare, dar a şi făcut glumiţe, pe care eu nu le-am gustat.

Nu vă lăsase însă impresia că era în tabăra dumneavoastră?

Ar trebui să analizaţi toate poziţiile publice din ultimii doi ani ale lui  Traian Ungureanu şi să vedeţi dacă s-a situat vreodată în vreo tabără şi în care anume. Însă am fost împreună în campania pentru Parlamentul European. Este un om excepţional, inteligent, cu principii şi tocmai de aceea m-a întristat, dar aceasta este decizia lui personală. În final, fiecare răspunde pentru ceea ce spune şi face.

Există informaţia că el ar fi unul dintre prim-vicepreşedinţii de pe lista lui Vasile Blaga. Credeţi că apropierea de Vasile Blaga a creat distanţa faţă de gruparea dvs?

Am văzut şi eu această ştire în presă, dar nu am discutat cu Traian. Nu ştiu dacă există o legătură între această funcţie şi poziţia lui de sâmbătă.

Sebastian Lăzăroiu a spus recent că Emil Boc ar trebui declarat "erou" şi că PDL ar trebui să-l păstreze în fruntea partidului. De ce trebuie schimbat de la Guvern?

Există şi varianta în care o persoană care a luat măsuri nepopulare  trebuie să plece datorită unei imagini care nu mai aduce credibilitate din diverse motive. Iar credibilitatea este absolut necesară atunci când ceri  oamenilor să te urmeze. Nu văd o contradicţie între cele două situaţii. Şoferii se pot schimba la cursele lungi. A fi prim-ministru sau ministru te erodează foarte mult chiar dacă ai luat măsuri bune.

Credeţi că numirea altui premier ar duce la recredibilizarea Guvernului?

Cred că da, dar ideea ar fi să se continue aceste măsuri, să se aplice Legea salarizării unice, a pensiilor, să se reducă aparatul bugetar în continuare, evident, pe criterii de competenţă. Obiectivul României  nu trebuie să fie punerea  pe primul loc a grupului bugetarilar şi  menţinerea funcţiilor şi salariilor acestora, indiferent de performanţa lor. Obiectivul României trebuie să fie stimularea spiritului antreprenorial, al IMM-lor, al iniţiativei private.

Credeţi că ar trebui să fie numit un premier politic sau tehnocrat?

Nu fac această evaluare în acest moment.
 
Cristian Preda spunea că dvs aţi putea fi un premier mai bun.

Era o propunere bazată pe credibilitate şi atât.

Nu v-ar tenta o astfel de funcţie?

Nu mă gândesc în acest moment la o astfel de funcţie. Demersurile mele sunt pentru introducerea unor reguli clare de integritate, care înseamnă şi moralitate şi bun-simţ şi menţinerea sau promovarea celor care pot realiza obiectivele politice ale modernizării ţării. 

O eventuală schimbare a lui Emil Boc de la Guvern credeţi că ar trebui făcută înainte de alegerile din partid?

În prezent  se discută această chestiune, să vedem ce se întâmplă şi comentăm după aceea.

Cum credeţi că s-ar putea tranşa o competiţie Vasile Blaga -Emil Boc pentru şefia PDL?

Nu pot să prevăd rezultatul final, am anumite păreri, dar le păstrez pentru mine în acest moment. Oricine candidează se va duce în faţa celor care vin la Convenţia Naţională şi va spune ceea  ce propune pentru România şi pentru partid. Apoi, votul.

În cazul în care proiectul pe care îl susţineţi nu ar avea succes, vă vedeţi activând în echipa altui lider PDL?

În principiu, nu, dar să vedem ce propune cel care va câştiga, să vedem ce vrea să facă pentru partid, inclusiv în domeniul integrităţii şi al curăţării partidului de cei care nu mai sunt credibili şi ca atare nu pot fi lideri pe care oamenii să îi urmeze. Când spun credibilitate mă refer la substanţă, nu la o imagine publică, în sensul de vopsire, să afirmi că eşti alb, frumos, curat dar de fapt nu eşti, ai vopsit numai gardul şi în casă este mizerie. Această  credibilitate este de fond şi  are legătură şi cu a nu fi fost trimis în judecată pentru corupţie sau fraudă, a nu fi colaborat cu Securitatea, a nu fi făcut diverse fapte împotriva principiilor de morală şi respect, care trebuie să existe în societate. Credibilitatea rezultă din substanţa  persoanei.

Dacă PDL nu va face o schimbare radicală la Convenţia din mai, cum credeţi că va evolua?

Indiferent de cine câştigă la Convenţia din mai, PDL trebuie să facă o schimbare internă, mai degrabă o reformă, pentru că, repet, ca să conduci trebuie să fii curat. Sunt limite peste care nu poţi să treci şi nu te crede nimeni când prezinţi proiecte politice pentru ţară, dar treci peste aceste limite. Trebuie făcută o astfel de curăţenie în partid şi o delimitare de cei care au probleme cu legea penală sau cu  moralitatea. Cred în continuare că PDL trebuie să dea acest exemplu, pentru că niciun alt partid din România nu a mai făcut-o. Dacă ne uităm la celelalte partide, există oameni trimişi în judecată care au funcţii de conducere în acele partide şi nu asta vrem în România. PDL ar fi primul, ar da un exemplu, chiar dacă ar face-o cu preţul îndepărtării (unii ar spune sacrificării) unor persoane.

Pe cine vedeţi în topul persoanelor care ar trebui sacrificate?

Mă refer la reguli. Nu lucrez cu o listă  de oameni, ci cu  reguli. În statutul actual există într-adevăr posibilitatea suspendării unei persoane care a comis "o faptă gravă". Problema este că până acum nu s-a aplicat. Comisia de etică sau Biroul Permanent Naţional ar fi trebuit să discute fiecare caz  şi să decidă dacă fapta lui X este una gravă, care să ducă la suspendarea din partid sau la o altă sancţiune, dar asta nu s-a întâmplat până acum. Şi tocmai pentru că nu s-a întâmplat, am considerat că răspunsul trebuie să fie un set de reguli clare, stricte, cu termene care să impună o reacţie a partidului.  Fiecare caz cere  o decizie clară, argumentată, prezentată public şi asumată. Regulile clare determină comportamente clare care, la rândul lor, fundamentează (sau nu) acţiuni politice sau de altă natură.
 
Legat de criteriile de integritate, o serie de lideri ai partidului v-au încurajat înainte de Consiliu, inclusiv Vasile Blaga, pentru ca apoi să vină cu discursuri vehemente împotriva lor. Cum vă explicaţi schimbarea de atitudine?

Domnul Blaga a spus inclusiv în emisiuni de televiziune că susţine suspendarea din partid a celor trimişi în judecată, iar propunerile noastre fuseseră aprobate în Biroul Permanent Naţional. Nu înţeleg de ce s-au schimbat lucrurile, a întrebat şi Cristian Preda la Consiliu. Dar acum aceasta este  realitatea, a existat inconsecvență,  în plus au fost atacate şi regulile şi noi ca persoane, dar aşa se pare că este în bătăliile politice. Si eu aș vrea să ştiu ce a determinat  această schimbare. S-ar putea să fi fost un plan personal al domnului Blaga în perspectiva preluării conducerii partidului pe ideea că lucrurile nu trebuie schimbate în statut. A  afirmat: "Eu o să-l aplic, indiferent de cine e persoana", în sensul că el va fi cel care va face totul.

În cazul în care Vasile Blaga ajunge şeful PDL, vă simţiţi poziţia ameninţată?

Care poziţie? Sunt un simplu membru de partid. Opinia şi vocea publică nu mi le poate lua nimeni. Nu mi-e teamă de nimeni şi voi continua să spun ceea ce cred şi în partid, şi în mod public. Nu cred că regula criticii numai în interior ajunge în acest moment. Revenind la principiile de integritate şi competenţă propuse, anul trecut s-au discutat în interiorul partidului, eu nu am făcut comentarii  publice în acea perioadă, iar majoritatea propunerilor a fost respinsă, deci am făcut şi această încercare.

Se conturează o distanţare a PDL de Traian Băsescu, în condiţiile în care şeful statului a insistat pentru adoptarea acestor măsuri propuse de dvs?

Este posibil. Sper să nu se întâmple, spre binele PDL în primul rând.

Vorbeaţi despre "oameni cu probleme". Credeţi că Dan Voiculescu ar trebui să demisioneze?

După decizia de joi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care este definitivă şi irevocabilă -domnul Voiculescu a colaborat cu Securitatea -ar trebui să i se retragă sprijinul politic pentru orice funcţie, mai ales pentru cea de vicepreşedinte al Senatului şi ar trebui exclus din orice construcţie politică, dacă mai există vreun dram de principiu. Mă refer în primul rând la ceea cei care se mai numesc acum liberali, pentru că  timp de 20 de ani au avut un altfel de discurs, împotriva colaboratorilor cu Securitatea.

Chestiunea cu o viitoare plângere la CEDO a domnului Voiculescu este o păcăleală. Decizia este definitivă şi irevocabilă în România, CEDO nu schimbă o decizie de fond a instanţei naţionale niciodată. Eu am câştigat până în prezent 17 cazuri la CEDO, stiu ce spun. Şi nici nu există vreun drept din Convenţia Europeană pe care l-ar putea invoca Voiculescu, poate numai  dreptul la un proces mai scurt, ceea ce ar însemna că s-ar plânge că Justiţia română nu ar fi decis mai repede calitatea sa de colaborator al Securităţii.

Desigur, toate partidele care au membri pentru care există decizii definitive şi irevocabile în sensul colaborării  cu Securitatea trebuie să să se delimiteze clar de aceștia.  Mă refer şi la PDL, de pildă la  cazul domnului Buta, care  în ianuarie a primit o decizie irevocabilă de colaborare cu Securitatea tot de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Trebuie aplicată aceeaşi măsură, indiferent de ce partid vorbim. Eu nu aş fi acum credibilă să spun că Voiculescu trebuie să plece din politică  dacă nu aş spune acelaşi lucru  şi despre Buta Sorin de la PDL.  Potrivit legii, în acest moment, pe cei care sunt parlamentari nu poţi să-i dai afară din Parlament, dar ca partid poţi să iei decizii politice, iar susţinerea pentru o funcţie de conducere la una din Camere se poate lua, la fel si pentru un parlamentar, dacă există voinţă politică.

Pe fondul acestor ezitări politice, credeţi că putem vorbi despre o adevărată condamnare a comunismului şi deconspirare a Securităţii?
  
Preşedintele a condamnat comunismul pe baza unui raport foarte detaliat, cu exemple, nu doar teorie, şi a fost un moment politic foarte important. Mai departe, trebuie şi acţiuni practice, care depind de diverse instituţii. Eu văd că CNSAS îşi face treaba, într-un ritm pe care l-aş fi dorit mai alert, dar să nu uităm câte piedici s-au pus în Parlament la această lege şi că arhivele au ajuns la CNSAS în 2005, iar apoi a urmat şi contestarea legii la Curtea Constituţională de acelaşi Voiculescu. Dar pe măsură ce apar aceste cazuri şi sunt definitivate în instanţa de judecată, trebuie să se ia măsuri în fiecare din aceste cazuri unde vorbim de persoane cu funcţii publice. Sigur că deconspirarea Securităţii implică şi o sancţionare publică, în sensul că oamenii văd că X a colaborat cu Securitatea şi ne aşteaptăm ca X să nu mai fie ales în funcţii de decizie sau să nu mai fie urmat de oameni în niciun proiect politic. Cred că trebuie ca lucrurile să vină din ambele părţi: şi legea să fie clară şi atitudinea politică din partea partidelor care au astfel de membri. Partidele transmit mesaje către electorat şi este foarte important să spună "Nu mai vreau cu Voiculescu!" sau "Nu mai vreau cu Buta!".

Ce credeţi că s-a ales de reformarea Parlamentului? Nici până în prezent proiectul de revizuire a Constituţiei nu a fost trimis spre dezbatere.

Trebuie modificată Constituţia cu privire la numărul parlamentarilor şi structură. Ştim bine că avem două Camere care fac acelaşi lucru. Sper ca acest proiect să ajungă cât mai repede în Parlament. Acum, după adoptarea Codului Muncii, poate urmează Constituţia. Eu sunt convinsă că în 2011 vom avea dezbateri pe modificarea Constituţiei. O modificare foarte importantă şi despre care nu s-a prea vorbit se referă la eliminarea acelei prezumţii de dobândire licită a averii, care nu mai există în Constituţia altei ţări, introdusă  în 1991 în Constituţia nostră şi care trebuie eliminată tocmai pentru a face posibilă confiscarea averilor făcute în mod ilegal sau nejustificat în raport cu veniturile legale.

Revenind la PDL, pe cine vedeţi în postura de prezidenţiabil?

Este prea devreme pentru un asemenea răspuns.

Cum aţi descrie cel de-al doilea mandat al preşedinteleui?

Pune în aplicare ceea a spus încă în campania din 2004. Iar în ceea ce priveşte lupta cu crima organizată, corupţia şi cu infracţionalitatea de sistem, mă bucur că instituţiile care pun în aplicare legea îşi fac treaba şi lucrează împreună şi mă refer la cazurile actuale privind corupţia şi contrabanda din vămi. Anchetarea acestor cazuri arată că instituţiile funcţionează. Sigur că ne arată că avem corupţie şi în vămi şi la Poliţia de frontieră, dar asta nu era o noutate pentru nimeni, asta ştiam, noutatea este că acum instituţiile au reacţionat, atât anchetatorii cât şi  judecătorii, vedem în ce ritm judecă şi dispun măsuri de arestare preventivă.  Iar DNA anchetează şi trimite în judecată pe oricine, indiferent de partidul politic din care provine. Acum câteva zile a fost trimis în judecată primarul Poteraş, de la PDL. Asta arată că politicul nu intervine în aceste anchete şi nici în justiţie, si să ne aducem aminte că asta nu s-a întâmplat înainte. 

Pe lângă integritate, puneţi accent şi pe competenţă. Care sunt calităţile care o recomandă pe Elena Băsescu pentru Parlamentul European?

Acest subiect a suscitat multe discuţii publice, mai ales în timpul campaniei electorale, s-a spus tot ce era de spus.

Cum vi se pare modelul de femeie politician promovat de Elena Udrea?


Pe scena publică, fiecare se exprimă după cum vrea. Trebuie să asumi tot ce faci şi să accepti existenţa criticilor.

V-a schimbat implicarea în politică?

Pe mine ca persoană nu m-a schimbat. Am fost pusă în situaţii de compromis, am fost implicată în diverse dispute, am fost atacată şi insultată şi în tot acest timp am descoperit că am o rezistenţă şi o încăpăţânare mai mari decât credeam.

Ce vă vedeţi făcând la finalul acestui mandat de europarlamentar?

Lucrurile se schimbă în politică de la o zi la alta, nu pot sa prevăd ce voi face la sfârşitul mandatului. Dar eu am o meserie, nu am intrat în politică să obţin o funcţie. Nu pot fi şantajată cu vreo funcţie, nici cu cea de europarlamentar, nici cu alta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite