Mircea Geoană, (in)util pentru PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Social-democraţii ar putea analiza, azi, în şedinţa Biroului Permanent, dacă funcţia de preşedinte al Senatului le mai este de vreun folos. De concluzia discuţiei depinde rămânerea în partid a lui Mircea Geoană, pe care şefia Senatului l-a apărat până acum de o eventuală excludere.

Propunerea de a vedea dacă PSD se poate dispensa de şefia Senatului îi aparţine secretarului general al partidului, Liviu Dragnea.

Mai citeşte şi:

Mircea Geoană: „Nu plec din PSD, îmi doresc să câştigăm alegerile“

„Trebuie să stabilim dacă această funcţie este, într-adevăr, de folos pentru noi, dacă este utilă pentru proiectul de construcţie a unei Opoziţii unite", a explicat Dragnea sâmbătă, într-o emisiune la Realitatea TV. Potrivit lui Dragnea, PSD ar trebui să evalueze şi pierderile pe care ar risca să le înregistreze dacă ar renunţa la postul din fruntea Senatului.

„Cel care ar trebui să dea răspunsuri, să lămurească aceste chestiuni este tocmai Mircea Geoană", a mai spus numărul doi al social-democraţilor. Analiza scenariului în care social-democraţii ar rămâne fără şefia Senatului este dorită de Dragnea în contextul în care unele voci din partid vorbesc despre excluderea lui Geoană din partid. Până acum, funcţia de preşedinte al Senatului i-a asigurat acestuia rămânerea în PSD deoarece înlocuirea sa ar face ca partidul să piardă postul. Potrivit algoritmului, şefia Senatului le revine social-democraţilor, dar, în cazul în care vor propune schimbarea lui Geoană, succesorul acestuia trebuie validat de plen. Situaţie în avantajul PDL, care, profitând de majoritatea pe care o are, va câştiga, cel mai probabil, funcţia.

Liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu, a părut iritat de ideea lui Dragnea. „Păi ce, e funcţie de partid sau de stat?", s-a enervat Iliescu, care declara recent că nu este în favoarea „măsurilor radicale, de tăiat capete" în PSD. Deocamdată, vicepreşedinţii social-democraţi au păreri împărţite cu privire la beneficiile pe care le aduce funcţia de la Senat. „Cred că noi ar trebui să păstrăm această funcţie. Dar pe de altă parte, ne putem pune problema cu ce ne este de folos... Preşedintele Senatului are doar funcţii administrative... nici votul de aur nu-l mai are (votul decisiv în situaţii de egalitate în Biroul permanent). Dar, dacă se va ajunge la decizia că funcţia nu ne mai este folositoare, trebuie convocat un Comitet Executiv Naţional", a spus vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru.

„Trebuie, într-adevăr, să vedem dacă şefia Senatului ne este de folos în condiţiile în care este ocupată de o persoană care face numai prostii, şi nu de o persoană responsabilă", a declarat pentru „Adevărul" vicele PSD, Robert Negoiţă. În schimb, vicepreşedintele Ecaterina Andronescu a fost tranşantă. „Cred că funcţia de preşedinte al Senatului e foarte importantă, mai ales că e o pârghie pentru echilibrarea Puterii", a spus fostul ministru al Educaţiei. Andronescu a opinat însă că PSD are alte obiective decât dezbaterea din jurul şefiei Senatului.

Conservatorii sarîn apărarea lui Geoană

În replică la propunerea lui Dragnea, liderul PC, Daniel Constantin, a declarat că şefia Senatului este "o funcţie esenţială, pe care Opoziţia nu-şi permite s-o piardă". "Ne place să credem că afirmaţiile domnului Dragnea reprezintă doar o exprimare nefericită", a afirmat preşedintele conservatorilor. După scandalul iscat în PSD în jurul lui Geoană, presa a speculat o posibilă plecare a acestuia la PC. Geoană însă a infirmat, precizând că va rămâne în PSD.

Procedură

Mircea Geoană poate rămâne fără şefia Senatului dacă este exclus din PSD sau dacă grupul senatorial PSD îi retrage sprijinul (deşi rămâne membru al partidului). Prin înlocuirea lui Geoană din fruntea Senatului, PSD va pierde funcţia, iar Opoziţia majoritatea pe care o are în Biroul Permanent.'

“Trebuie să vedem dacă funcţia de preşedinte al Senatului este utilă PSD şi Opoziţiei în ansamblu."
Liviu Dragnea secretarul general al PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite