Merkel: Atenţie la corupţia din consulate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu i-a arătat  cancelarului Angela Merkel  Palatul Cotroceni Foto: Marian Vilău
Traian Băsescu i-a arătat cancelarului Angela Merkel Palatul Cotroceni Foto: Marian Vilău

Cancelarul Germaniei a atras atenţia asupra neregulilor la acordarea vizelor româneşti pentru cetăţenii din Moldova, Ucraina şi Serbia. Securitatea graniţelor UE nu trebuie să fie periclitată de corupţie, a avertizat cancelarul german. Angela Merkel a mai cerut Bucureştiului să-şi plătească datoriile faţă de firmele germane. 

Aderarea României la spaţiul Schengen va avea loc la termen (în martie 2011) doar dacă Bucureştiul va îndeplini condiţiile tehnice de securizare a frontierelor şi dacă asigură un proces de acordare a vizelor fără corupţie. Mesajul a fost transmis de cancelarul german Angela Merkel, care s-a întâlnit ieri la Bucureşti cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Boc. „Există criterii clare pentru aderarea la spaţiul Schengen (între ai cărui membri sunt eliminate controalele de frontieră). Esenţial este să fim siguri că acordarea vizelor la frontierele externe ale UE este efectuată fără corupţie şi ilegalităţi.

Citiţi şi:

Merkel i-a promis lui Traian Băsescu că aderarea României la spaţiul Schengen nu va depinde de integrarea romilor

Iohannis despre întâlnirea cu Merkel: „A fost o convorbire bună"

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns la Bucureşti

Problema integrării rromilor nu are un rol în ceea ce priveşte criteriile pentru spaţiul Schengen, important este să se garanteze că la graniţele externe ale UE sunt îndeplinite condiţiile tehnice", a răspus Merkel, la Palatul Victoria, la întrebarea dacă integrarea rromilor ar putea fi un criteriu pentru aderarea la Schengen (aşa cum a ameninţat Franţa). Ea a arătat că, luna viitoare, experţii Schengen vor evalua din nou stadiul îndeplinirii criteriilor şi că autorităţile germane se vor baza pe datele furnizate de către Comisia Europeană. Cancelarul german i-a promis şi preşedintelui Băsescu „că Germania va aplica o apreciere echitabilă a demersurilor României de aderare la Schengen".

Boc: Aderarea să nu fie blocată politic

Cancelarul Merkel a încurajat autorităţile române să continue reforma Justiţiei, precizând că monitorizarea CE este utilă.  „Nu aţi ajuns la capătul drumului. Mecanismul de Cooperare şi Verificare este un ajutor pentru a vedea unde vă aflaţi acum", a explicat Merkel. Premierul Boc l-a asigurat pe cancelar că România este decisă să încheie procesul de aderare la Schengen, fără întârziere. „Aderarea nu trebuie însă blocată pe criterii politice dacă sunt îndeplinite obiectivele tehnice", a precizat Boc. Cancelarul a subliniat că ţara sa are un interes masiv în realizarea reformelor economice şi a celor juridice „pentru că este cel mai important partener comercial al României".

Datorii de 143 de milioane de euro

Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că  firmele germane i s-au plâns lui Merkel de modul în care sunt atribuite contractele de achiziţii publice în România. Oficial, cancelarul i-a cerut lui Boc să grăbească procedurile de restituire a proprietăţilor naţionalizate germanilor şi i-a amintit de datoria de 143 de milioane de euro pe care statul român o are faţă de firmele germane. Şeful Guvernului român a asigurat-o pe Merkel că statul va face toate eforturile să-şi plătească restanţele, „astfel încât datoriile să nu constituie un element de blocaj în economie".

Berlinul vrea Tratat româno-moldovean

În conferinţa de presă, cancelarul a apreciat că semnarea unui tratat de frontieră România-Republica Moldova (respins de Bucureşti) reprezintă un pas în direcţia bună. „În ceea ce priveşte vecinătatea imediată, obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Moldova şi Transnistria. România poate juca aici un rol important. Ştiu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România şi Moldova, cred că este linia pe care trebuie să continuăm", a spus Merkel.

"Problema integrării rromilor nu are un rol în ceea ce priveşte criteriile pentru spaţiul Schengen."
Angela Merkel cancelarul Germaniei

Amintiri din România comunistă

Presa germană scrie despre vacanţele petrecute de cancelar în România comunistă. „Pe vremea RDG-ului, Angela Merkel (aşa a povestit jurnaliştilor care au însoţit-o în România), mergea în concediu pe litoralul românesc", relatează „Der Westen" în articolul „Merkel în Estul Apropiat". De aici, unele lucruri îi sună cunoscut, precum salutul «Bună dimineaţa, soldaţi!», pe care l-a pronunţat la Palatul Victoria. „Merkel a aşteptat înainte de '89 ore întregi în gara din Ruse un tren de legătură spre România". Presa germană vorbeşte şi de o posibilă investiţie a BMW în România.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite