UPDATE Merkel i-a promis lui Traian Băsescu că aderarea României la spaţiul Schengen nu va depinde de integrarea romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţă de presă comună, Angela Merkel şi Traian Băsescu
Conferinţă de presă comună, Angela Merkel şi Traian Băsescu

adevarul.ro transmite azi vizita în România a cancelarului german Angela Merkel.

ORA 18.30 Avionul delegaţiei germane a decolat de la Cluj-Napoca

ORA 17.58 Angela Merkel a părăsit sediul Institutului German, îndreptându-se către aeroport.

ORA 17.42 Securitate maximă în jurul Angelei Merkel. Forţele de securitate s-au sesizat cu privire la o geantă suspectă lăsată pe trotuar, în apropierea Institutului Cultural German, unde se afla cancelarul. Respectiva geantă aparţinea unui cameraman. Deşi acesta şi-a asumat-o, obiectul a fost verificat în fiecare compartiment înainte de a fi înapoiat jurnalistului.

ORA 17.30 Angela Merkel a tăiat panglica institutului. "Mă bucură faptul că la Cluj se poate studia în limba germană", a reiterat cancelarul.

ORA 17.27 Cancelarul a ajuns la Institutul Cultural German.

ORA 17.25
Angela Merkel a ieşit din clădire împreună cu Andrei Marga şi agenţii de securitate şi au pornit la inaugurarea Institutului Cultural German de pe strada I.C. Brătianu.

ORA 17.16 La ieşirea din sediul central UBB, Merkel a fost aplaudată de cei peste o sută de clujeni
care au aşteptat-o. S-a îndreptat către un grup de studenţi care vorbeau limba germană. A schimbat câteva vorbe cu ei, aflând că aceştia erau studenţi din Germania care studiază medicina în Cluj. Angela Merkel s-a arătat mirată că studenţii germani studiază medicina la Cluj. "Nu e uşor dar e bine", i-au replicat tinerii. Cancelarul le-a urat succes şi s-a îndreptat spre Colegiul Academic unde este organizat un cocktail. Un grup de studenţi germani au întâmpinat-o pe Merkel şi la intrarea la ceremonie, strigându-i "Ange' te iubim!".

ORA 17.10: Aproximativ 200 de clujeni o aşteaptă pe Merkel în faţa sediului central al Universităţii. Clujenii aşteaptă cu aparate foto şi cu telefoanele mobile, sperând că vor reuşi să prindă câteva imagini cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

ORA 16.57: Angela Merkel şi-a încheiat discursul.

ORA 16.54: Angela Merkel: "Prin titlul de Doctor Honoris Causa văd o confirmare a faptului că Germania şi România vor reprezenta în continuare valorile europene şi vor juca rolul de moderatori pe scena internaţională. În uniunea Europeană trebuie să fie consolidat un destin comun, ţinând cont că actuala criză este o provocare care cere multe eforturi. Ea va fi înfruntată cu fermitate, dar poate fi învinsă doar dacă europenii lucrează împreună în acest sens.(...) Avem nevoie de o nouă arhitectură a Europei economice şi financiare"

ORA 16.46 Angela Merkel: "Studenţii sunt nişte constructori de poduri între ţările noastre". Prin aceste cuvinte, cancelarul a subliniat importanţa rolului pe care îl au tinerii şi instituţiile universitare în consolidarea relaţiilor dintre state, România şi Germania, în cazul de faţă.

ORA 16.42 Angela Merkel: "Transilvania ar putea fi folosită ca exemplu de convieţuire interetnică pentru alte regiuni din Europa"

ORA 16.38 Angela Merkel: "Mulţumesc cordial pentru cuvintele deosebit de amabile pe care mi le-aţi adresat şi pentru primire. Este o onoare deosebită să accept acest titlu", a declarat Angela Merkel. Ea a subliniat caracterul multicultural al universităţii clujene, remarcând că aici se predau cursuri atât în limba română cât şi germană, maghiară, engleză, franceză, italiană şi ucraineană.

ORA 16.36 Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, primeşte din partea lui Andrei Marga medalia Universităţii Babeş Bolyai.

ORA 16.07 A început discursul cu ocazia ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa. Vorbeşte Andrei Marga, rectorul Universităţii "Babeş Bolyai". Profesorul ţine discursul în limba germană. Click aici pentru a urmări LIVE ceremonia.

Securitate maximă! Vezi GALERIE FOTO cu aterizarea cancelarului la Cluj

Pe aeroportul clujean, cancelarul german a fost aşteptată de zeci de forţe de ordine, printre care şi doi lunetişti. Ei păzeau zona de pe acoperişul aeroportului. La faţa locului se aflau şi Alexandru Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere Cluj, precum şi directorul SRI Cluj.

Iohannis despre întâlnirea cu Merkel: „A fost o convorbire bună”

Doi lunetişti au păzit non-stop zona de aterizare. Foto: Radu Neag

ORA 15.41 Universitarii clujeni de la "Babeş-Bolyai" sunt deja prezenţi în Aula Magna. În mulţime au putut fi remarcaţi şi episcopul ortodox PS Vasile Someşanul, dar şi cel greco-catolic PS Florentin Crihălmeanu.

ORA 15.34 Cancelarul a părăsit aeroportul fără să facă declaraţii presei. Aproape că nici nu sesizase buchetul de flori din partea prefectului, care a trebuit să depună ceva efort pentru a-l oferi. Coloana oficială s-a îndreptat către centrul oraşului.

image

ORA 15.20 Angela Merkel a aterizat la Cluj-Napoca. Este aşteptată cu flori de către primarul Sorin Apostu. Alături de acesta se găsesc prefectul Florin Stamatian şi Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

merkel cluj

FOTOGALERIE de la întâlnirea Băsescu - Merkel

ORA 14.42 În Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) au început să sosească primii invitaţi. Măsurile de securitate sunt extrem de stricte. Fiecare invitat este controlat „la sânge” la intrare. Câţiva studenţi ai UBB, care nu au ştiut despre vizita cancelarului Germaniei la Cluj, se arată miraţi că accesul în sediul principal al univerisităţii unde studiază le este restricţionat.

ORA 14.32 Aeroportul Internaţional din Cluj este ticsit cu forţe de ordine, în aşteptarea Angelei Merkel. Cancelarul german urmează să aterizeze la Cluj în aproximativ o jumătate de oră. Coloana oficială o va prelua de pe pistă, imediat după ce avionul va ateriza.

ORA 13.12 Întâlnirea Merkel - Băsescu s-a terminat. În acest moment cei doi participă la un dejun, după care cancelarul german va pleca cu avionul la Cluj-Napoca, acolo unde va primi titlul de "Doctor Honoris Causa" din partea Universităţii Babeş-Bolyai pentru contribuţia la unificarea europeană şi pentru rolul de importanţă mondială jucat în înnoirea cooperărilor internaţionale. Cancelarul Germaniei va participa şi la inaugurarea Institutului de Studii Germane al Universităţii Babeş-Bolyai.

Angela Merkel şi Traian Băsescu

ORA 13.00 Angela Merkel la Cotroceni:

"Am vorbit despre toata gama relatiilor romano-germane. Avem o relatie foarte stransa privind cooperarea prietenoasa in Consiliul European, am discutat de felul in care Romania poate sa absoarba mai bine fondurile Europene si Germania poate sa acorde asistenta Romaniei in acest sens.

Am acordat si domeniul justitiei din punctul de vedere al investitorilor germani, este important sa existe transparenta in acest domeniu.

Am discutat despre efectele crizei economice. In Romania sunt aplicate niste masuri destul de dure. Dar eu cred ca odata create structurile, acest lucru poate crea o baza pe care se poate cladi o crestere economica.

Am abordat si problemele dincolo de relatiile germano-romane, cum ar fi strategia dunareana, exista un interes comun sa fie rezolvate problemele in Republica Moldova, Transnistria.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, am promis presedintelui ca Germania va aplica o apreciere echitabila a demersurilor Romaniei. Germani sprijina drumul Romaniei catre controale mai dure la granita si aderarea la Schengen"

Angela Merkel

Traian Băsescu la Cotroceni:

" Am discutat pe o paleta larga de subiecte: relatia bilaterala, necesitatea cresterii nivelului de performanta a justitiei romanesti, probleme legate de accesul Romaniei in spatiul Schengen, probleme legate de strategia Romaniei in ceea ce priveste integrarea populatiei roma, strategia energetica a Uniunii Europene si sustinerea pentru proiectul Nabucco dar cu luarea in considerarea si a proiectului Agri, summitul NATO si OSCE din acest an, Balcanii de Vest si R.Moldova. Cam acestea au fost subiectele"

ORA 12.30 GALERIE FOTO de la Guvern, cu întâlnirea Merkel - Boc

ORA 11.59 Angela Merkel a ajuns la Palatul Cotroceni şi discută cu preşedintele Traian Băsescu. Pe agenda discuţiilor figurează dezvoltarea cooperării în Uniunea Europenă şi NATO. Pe agendă se află si aderarea României la Spaţiul Schengen.

ORA 11.54 România: repetenţă sau corigenţă la Schengen în primăvară?

ORA 11.41 Emil Boc a mai spus: "În ceea ce priveşte cadrul care vizează dezvoltarea mediului de afaceri, România va continua să promoveze trei măsuri importante care vizează susţinerea atragerii investitorilor germani în ţara noastră: menţinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, adoptarea legii parteneriatului public-privat ce va permite dezvoltarea unor importante proiecte comune româno-germane pentru modernizarea infrastructurii din România".

ORA 10.26 Întâlnirea Boc-Merkel s-a terminat. Cancelarul german se duce acum la Palatul Cotroceni să se întâlnească cu preşedintele Traian Băsescu.

Imagini cu Angela Merkel de la sosirea in Bucuresti

Declaraţia lui Emil Boc la finalul întrevederii de la Guvern:

"Vizita are loc în acest an aniversar, la 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Romania si Germania. Salutăm prezenţa dumenavoastra în România pentru prima oară după aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Suntem bucurosi ca putem confirma stadiul excelent al relatiilor bilaterale si efortul comun de dialog politic, economic, cultural.

Relatiile romano-germane au o traditie deosebita. As dori sa subliniez rolul important jucat de minoritatea germana in dinaminca relatiilor dintre Romania si Germania.Guvern roman va sprijini intrarea in circuitul turistic al vechilor cetati sasesti, biserici evanghelice fortificate din Romania

Germania e primul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor in Romania. La sfarsitul lui iunie 2010, schimburile comerciale au crescut cu 19% fata de anul trecut, depasind 7,8 miliarde de euro. Azi am exprimat interesul Romaniei pentru cresterea investitiilor germane in Romania.

Am abordat modalitatile de extindere a cooperarii bilaterale sectoriale in domeniile dezvoltarii regionale, turism, agricultura, turism, afaceri interne, mediu, afaceri sociale.

In plan politic am facut referire la Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen şi mecanismul de verificare si cooperare pe Justitie. Aderarea Romanie la spatiul Schengen nu trebuie blocata poltiic daca sunt indeplinite criteriile tehnice.

Republica Moldova si strategia pe Dunare sunt alte doua domenii in care cooperarera Romaniei cu Germania a fost, este si va fi primordiala. Am mai abordat securitatea energetica si am convenit sa colaboram strans pentru un mediu stabil in Balcanii de Vest.

Salutam decizia autoritatilor germane de a liberaliza piata munii pentru lucratorii sezonieri romani din 1 ianuarie 2011".

Imagini cu Angela Merkel de la sosirea in Bucuresti

Declaraţia Angelei Merkel:

"Am efectuat aceasta vizita pentru dezvoltarea pe mai departe a relatiile bune cu Romania si sa descoperim si alte domenii de activitate. Doresc sa multumesc statului roman pentru sprijinirea minoritatii germane.

Despre reformele in domeniul justitiei, nu ati ajuns la capatul drumului, dar UE va poate ajuta.

Noi sprijinim primirea Romaniei in spatiul Schengen. O vom face pe criterii obiective dupa datele furnizate de Comisia Europeana. Sunt respectate conditiile legale. Pentru noi problema integrarii romilor nu joaca nici un rol printre criteriile de evaluare a Romaniei

Există criterii clare pentru aderarea la Scpaţiul Schengen. Cea mai importantă problemă este dacă suntem asiguraţi că aordarea vizelor la frontierele externe ale UE este efectuată fără corupţie şi ilegalităţi. Problema integrării romilor nu are un rol în ceea ce priveşte criteriile pentru Spaţiul Schengen, important este să se garanteze că la graniţele externe ale UE sunt îndeplinite condiţiile tehnice".

Merkel a mai spus că în luna noiembrie va fi realizată o evaluare a modului de îndeplinire a acestor criterii şi că autorităţile germane se vor baza pe datele furnizate de către Comisia Europeană.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORA 09.30 Merkel a spus la începutul întrevederii că ştie "eforturile uriaşe" pe care le-au făcut autorităţilor române pentru depăşirea efectelor crizei şi a arătat că Germania doreşte să aibă relaţii pozitive cu România atât în plan economic, cât şi politic.

ORA 09.15 Emil Boc la începutul discuţiei cu cancelarul german Angela Merkel: "Din punct de vedere politic, mulţumim pentru sprijinul Germaniei în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi contăm în continuare pe colaborarea română-germană în cadrul actual al UE. România doreşte să încheie cu Germania un parteneriat strategic de colaborare, în condiţiile în care statul german este primul partener comercial al ţării şi al treilea investitor străin"

Imagini cu Angela Merkel de la sosirea in Bucuresti

ORA 08.55 Merkel a ajuns la Guvern şi a fost primită de Emil Boc. Premierul a aşteptat-o pe Merkel la intrarea în Guvern. După ce cancelarul german a coborât din maşină, a dat mâna cu premierul Emil Boc, după care a fost intonat imnul României de către fanfară. După imnul de stat, Boc şi Merkel au intrat în Palatul Victoria păşind pe un covor roşu.

Discuţiile celor doi vor fi făcute publice printr-o conferinţă de presă la sediul Guvernului în jurul orei 10.00.

ORA 08.50 EUObserver scrie că Merkel ar putea să anunţe la Cluj o importantă investiţie BMW în Transilvania. Publicaţia citează surse din mediul de afaceri german, dar informaţia nu a fost confirmată de surse guvernamentale de la Berlin.

România şi Germania sărbătoresc anul acesta 130 de relaţii bilaterale. În februarie, comerţul României cu Germania atingea 1,94 de miliarde de Euro. România a exportat în Germania produse în valoare de 904 milioane de euro şi a importat servicii germane de 1 miliard de euro.

Germania are cele mai multe firme în România, după Italia, numărul lor fiind de peste 17.000

ORA 08.40 FOTO Site-ul UBB a fost "spart" înainte de vizita cancelarului Angela Merkel la Cluj

ORA 08.22 La ora 09.00, Merkel este aşteptată la sediul Guvernului, pentru o întâlnire cu premierul Emil Boc. Momentan la Palatul Victoria se fac ultimele pregătiri pentru vizită.

ORA 08.00 Cancelarul german a ajuns la Bucureşti

Angela Merkel a mai vizitat România în 2008, când a participat la summit-ul NATO organizat la Bucureşti. Anterior lui Merkel, cancelarul Gerhard Schroeder a făcut două vizite oficiale în România în septembrie 1999 şi august 2004.

Merkel e prima femeie-cancelar din istoria Republicii Federale Germania, aleasă la 22 noiembrie 2005 şi realeasă la 28 octombrie 2009. Din 2006 până în 2009 a primit titlul de cea mai puternică femeie din lume din partea revistei Forbes.

Mai citiţi şi:

"Cancelarii trec, problemele rămân"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite