Martorul Mircea Geoană şifonează imaginea PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PSD Mircea Geoană a călcat ieri pragul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind audiat ca martor în dosarul „Cătălin Voicu“. Audierea i-a surprins pe social-democraţi în şedinţa Biroului Politic. Implicarea preşedintelui Senatului în dosar ar putea ridica probleme social-democraţilor, cred analiştii politici.

Mircea Geoană a stat mai bine de o oră la sediul DNA, declarând la final că a venit în calitate de martor, fără avocat. El a refuzat să dea prea multe detalii legate de întrebările procurorilor, însă a infirmat faptul că i-ar fi cerut senatorului Cătălin Voicu să intervină în instanţă în favoarea Mariei Schutz, vicepreşedintele PSD Dolj, pentru ca acesta să-i „rezolve" un dosar la Tribunalul Bihor. Audierea sa i-a surprins pe liderii social-democraţi în şedinţa săptămânală a Biroului Permanent Naţional.

Mai citiţi şi:

Ponta i-a plătit elicopterul lui Geoană

Norul de cenuşă l-a făcut pe Geoană să resimtă acut lipsa autostrăzilor

Dacă preşedintele PSD, Victor Ponta, a preferat să nu iasă public cu o declaraţie de susţinere a predecesorului său, în schimb Ion Iliescu şi Adrian Năstase au avut comentarii ironice la adresa demersului procurorilor anticorupţie, marşând pe ideea politizării anchetei. Geoană nu este singurul preşedinte al PSD „plimbat" pe la DNA. După ce a pierdut şefia partidului, şi Adrian Năstase a fost audiat de procurorii anticorupţie în mai multe dosare, printre care „Zambaccian" şi „Mătuşa Tamara".

Justiţia la TV dăunează partidului

„Această audiere a lui Mircea Geoană, intens exploatată mediatic, este, de fapt, o strategie a actualei guvernări împotriva PSD. Nu sunt primii care folosesc acest artificiu, şi pe vremea lui Adrian Năstase era la fel. Este un atac la imaginea PSD", crede însă analistului politic Zoe Petre. Potrivit acesteia, democrat-liberalii vor reuşi „să facă praf imaginea PSD" numai dacă anchetatorii vor descoperi „fapte grave" de care să se facă vinovat Geoană.

„Faptul că liderul PSD este prezentat la DNA fără să se facă distincţia între martor şi acuzat afectează clar imaginea partidului, dar nu se ştie dacă va avea vreun efect electoral. Sunt şi oameni care nu se grăbesc să judece, aşa se explică succesul electoral al unora precum Gheorghe Falcă sau Radu Mazăre, care au ajuns primari, chiar dacă au trecut pe la DNA", mai spune Petre.

Analistul politic Stelian Tănase este de părere că audierea lui Mircea Geoană va afecta imaginea PSD numai în condiţiile în care nu sunt elemente care să demonstreze „implicarea serioasă" a preşedintelui Senatului în cazul Voicu. „Este foarte important modul în care s-a implicat Mircea Geoană în acest caz. Ceea ce se ştie până în prezent - că Geoană îl cunoştea, că a vorbit cu Cătălin Voicu sau povestea cu soacra -nu reprezintă o implicare serioasă", explică Tănase. Potrivit analistului, în cazul în care se va dovedi că a avut afaceri cu Cătălin Voicu sau au făcut împreună trafic de influenţă, Mircea Geoană va fi nevoit să demisioneze din PSD.

Vizita la DNA, „faptă creştinească"

Adrian Năstase, colegul de partid al lui Mircea Geoană, a afirmat că vizita la DNA reprezintă o „faptă creştinească" şi chiar o datorie cetăţenească. La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că audierea lui Geoană nu constituie o surpriză, fiind „în spiritul vremii". „E un nărav al puterii. Creează o atmosferă de apăsare, de suspiciune. Dar toate astea se plătesc", a comentat Iliescu.

Numele liderului PSD a fost vehiculat în dosarul lui Cătălin Voicu în legătură cu intermedierea unei întâlniri între senatorul social-democrat şi vicepreşedintele PSD Dolj, Maria Schutz. În presă au mai apărut informaţii potrivit cărora Margareta Costea, soacra lui Mircea Geoană, se află printre cei care au apelat la „serviciile" lui Voicu, în dosarul în legătură cu modul în care aceasta şi-a obţinut titlul de revoluţionar.

Arestat

Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost arestat preventiv, la 30 martie 2010. El este acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri private, după ce ar fi intervenit la magistraţi şi la poliţişti pentru a-i favoriza pe oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic.

Prea şcoliţi pentru a sta în arest

Completul de 9 judecători ai instanţei supreme a motivat decizia de cercetare în libertate a magistratului Florin Costiniu şi a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic prin faptul că nu ar exista suficiente probe împotriva lor care să ducă la concluzia că reprezintă un pericol social. De asemenea, judecătorii au invocat poziţia socială foarte bună a celor trei şi, mai ales, cariera magistratului Florin Costiniu, fost şef al Secţiei Civile de la instanţa supremă.

„Cu privire la inculpatul Costiniu Florin se va avea în vedere că natura profesiei şi cariera acestuia constituie argumente în sprijinul cercetării sale în stare de libertate", au motivate opt din cei nouă judecători ai Înaltei Curţi care au decis eliberarea lui Costiniu, Locic şi Căşuneanu.

Judecătorul Alixandri Vasile a făcut opinie separată. El a fost de părere că magistratul şi afaceriştii ar trebui arestaţi preventiv, întrucât există indicii că „prin acţiunile lor, folosindu-se de puterea economică deţinută, au încercat să eludeze căile legale de realizare a unor interese - indiferent de natura acestora, personală sau economică". (Liliana Năstase)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite