Marko Bela se împotriveşte votului uninominal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, astăzi, că formaţiunea pe care o reprezintă a fost singura care s-a opus de la început schimbării sistemului electoral iniţial, cel de până în 2004.

"Ne-am opus şi când preşedintele a propus un referendum pe această temă şi apoi a încercat să impună o schimbare a sistemului şi ne opunem şi acum, când avem o iniţiativă pe aceeaşi temă. Printr-un vot uninominal pur, se elimină posibilitatea proporţionalităţii reprezentării electoratului", a spus Marko Bela, la dezbaterile de astăzi din plenul Senatului.

Marko Bela a apreciat că politicienii au greşit încă de acum 4 ani, prin schimbarea sistemului electoral.

"Am avut un sistem bun şi totuşi ne-am atins de el, am asigurat în continuare proporţionalitate prin actualul sistem şi am creat unele probleme prin uninominal. Eu nu cred că e bine pentru Parlamentul României şi pentru România să renunţăm la acea proporţionalitate", a afirmat senatorul UDMR.

Marko Bela a arătat că într-o țară precum România, cu multe comunități locale, ar fi de preferat un sistem proporțional, care, cu un anumit filtru, respectiv pragul de 5%, să asigure reprezentarea diferitelor zone, interese, doctrine, fie ele şi mai mici.

"Sunt de acord că actualul sistem nu este bun, că trebuie modificat, odată cu modificarea Constituţiei, cu sistemul bicameral. Votând această lege, vom face o greşeală şi vom face rău viitorului Parlament al României", a menționat Marko Bela.

Primul pas spre uninominal într-un singur tur de scrutin a fost făcut! Senatul a adoptat proiectul

Senatorii au adoptat, astăzi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Iniţiativa legislativă a fost votată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată şi va fi transmisă Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite