Primul pas spre uninominal într-un singur tur de scrutin a fost făcut! Senatul a adoptat proiectul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorii au adoptat, marţi, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptată cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". Pentru a fi pus în practică la alegerile din noiembrie, proiectul trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Premierul Victor Ponta  a fost prezent în Senat şi a cerut aleşilor să voteze proiectul astfel încât, la parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează.

El a explicat că a făcut acestă propunere legislativă în considerarea criticilor făcute după alegerile parlamentare din anul 2008, în legătură cu modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii.

Potrivit afirmaţiilor sale, această propunere legislativă va presupune o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe dintre cel care câştigă colegiul şi cei care l-au votat.

"În această perioadă, în România, ca şi în întreaga Europă, mişcări politice populiste, mişcări politice cu foarte puţină responsabilitate faţă de ceea ce înseamnă treburile şi viitorul ţării, pot câştiga printr-un vot proporţional o reprezentare parlamentară care, indiferent de momentul actual şi mai ales de momentul de după alegeri, va influenţa în sens negativ continuarea democratică şi, până la urmă, deciziile politice pe care România le va adopta", a spus acesta

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite