Marko Bela: Crearea unei noi facultăți va genera o competiţie între profesorii care predau în limba română şi cei care predau în limba maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul Marko Bela a declarat, astăzi, la Radio România Actualități, că, în urma creării unei facultăți cu predare în limba maghiară, la UMF Târgu Mureș va fi o compețiție între profesorii care predau în limba maghiară și cei care predau în română.

"Dacă se face bine ceea ce s-a preconizat, atunci acest lucru va contribui la calitatea universităţii. Pe de altă parte, se creează o competiţie, de ce nu, între cadrele didactice care predau în limba română şi cele care predau în limba maghiară. Va exista o competiţie, vor încerca să atragă cât mai mulţi specialişti şi din altă parte", a declarat Marko Bela, la Radio România Actualităţi.

 De asemenea, el și-a arătat nemulțumirea în ceea ce privește conducerea UMF Targu Mureș, declarând că cei din conducerea universității nu respectă în totalitate Legea Educației Naționale, pentru că de mai bine de jumătate de an nu au instituit o formă proprie de organizare a învățământului în limba maternă, informează Agerpres.

"Legea dispune în acest sens, nu numai că permite, ci prescrie acest lucru. În pofida acestor dispoziţii legale, de o jumătate de an sau mai mult de jumătate de an, avem discuţii cu conducerea universităţii şi ei nicicum nu vor, n-au vrut să aplice aceste dispoziţii legale şi astfel s-a ajuns la necesitatea unei hotărâri de guvern. (...) Nu e cu putinţă ca în România să nu respecţi legea în totalitate. Odată şi odată şi în România trebuie să acceptăm că legea se aplică în totalitate", a susţinut Marko Bela.

Citeşte şi:
Vezi condiţiile puse de UMF Iaşi pentru crearea unei facultăţi în maghiară la Târgu Mureş

Marko Bela este de părere că etnicii maghiari din România au dreptul la învățământ universitar în limba maternă, pentru simplul motiv că  și ei plătesc taxe și impozite.

"Maghiarii din România sunt şi ei contribuabili. La fel ca şi românii, şi maghiarii plătesc impozite, taxe şi aşa mai departe. Eu cred că şi maghiarii au dreptul ca prin impozitul plătit de ei să aibă posibilitatea la învăţământ în limba maternă", a mai spus vicepremierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite