Marga: Consulii generali de la Milano şi Roma au fost rechemaţi de la post

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, duminică, că Tiberiu Dinu, consulul general al României la Milano şi şefa Secţiei Consulare a Ambasadei de la Roma, Mădălina Ciocănel, au fost rechemaţi de la post, arătând că aceştia îşi depăşise demult mandatul iniţial de reprezentare.

"A fost o primă analiză şi au fost rechemaţi consulii generali Milano şi de la Roma. Acum, trebuie spus că ei îşi depăşiseră demult perioada care e alocată pentru reprezentare", a spus Marga, care a amintit că zilele trecute şi Elena Adriana Moţa, şefa consulatului de la Catania a fost rechemată.

Tiberiu Dinu ocupa postul de consul general la Milano din 2007, el lucând şi anterior, din 2002, funcţia de viceconsul la Milano. Dinu fusese numit în 2011 de Guvern comisar general pentru participarea României la Expoziţia Mondială de la Milano din 2015. Numele lui Tiberiu Dinu, cunoscut şi ca tatăl Alexandrei Dinu, fosta soţie a fotbalistului Adrian Mutu, a fost implicat în 2009 într-o anchetă la DGIPI.

Citește și:
Consulul României la Milano va fi rechemat în ţară, spune Boc

De asemenea, întrebat dacă a fost rechemat în ţară şi Dan Valentin Fătuloiu, ataşatul de interne al MAI de la Roma, ministrul Marga nu a dat un răspuns precis. "Nu s-a mers până acolo. Dar este un ataşat de interne care e în lista ministerului. Sigur, aceasta a fost o dispoziţie...", a spus Marga.

Ministrul de Externe a arătat că a dispus o analiză a personalului consular din MAE, pentru că în ultimii trei ani s-au făcut unele numiri pe criterii de afinitate politică.

"Pe de altă parte, în cazul Italiei am dat mai mare viteză pentru că acolo sunt totuşi un milion de români, deci efortul reprezentanţelor româneşti nu numai că trebuie să fie mare, dar trebuie să se lucreze cu rigoare, cu precizie să nu se întâmple cazuri celui de la Lecce. Nu mai amintesc că în Italia sunt 3.598 de arestaţi, unii pentru a fi judecaţi, alţii urmează să fie judecaţi", a spus ministrul de Externe.

Întrebat dacă există o legătură directă între aceste rechemări a şefilor de consulate din Italia şi cazul românului decedat la Lecce, Cristian Virgil Popa, după ce a fost 50 de zile în greva foamei, Marga a spus că ar fi trebuit ca la nivelul Consulatului de la Catania să se ştie de cazul acestuia. El a arătat şi că acesta era în închisoare din 2000 şi trebuia să existe o evidenţă precisă a deţinuţilor români din Italia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite