Mandatul Lianei Dumitrescu, vacant până în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ocuparea unui loc de parlamentar, rămas vacant în urma decesului unui ales al minorităţilor, reprezintă o situaţie –problemă, pentru care legea electorală nu oferă nicio soluţie clară.

Cine a fost Liana Dumitrescu

Ministrul Attila Cseke la Iaşi: „Deputatul Liana Dumitrescu a fost tratat corespunzător“

Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare electorale, deputatul PNL Mihai Voicu, a explicat pentru „Adevărul" că locul Lianei Dumitrescu (foto), reprezentanta minorităţii macedonene, va rămâne vacant până la alegerile din 2012.

„Deşi nu se scrie exact în legea electorală, sunt mai multe aspecte care ne duc la concluzia că locul va rămâne vacant până la alegerile din 2012. Parlamentarii minorităţilor sunt aleşi într-un mod special, în urma unui scrutin naţional. În acest caz, însă, nu se pot organiza alegeri parţiale şi nu se poate recurge la organizarea unora naţionale pentru Parlament, ceea ce înseamnă că locul va fi ocupat abia anul viitor", a declarat Mihai Voicu.

Analistul politic Cristian Pârvulescu a precizat că „procedura ar trebui inventată pentru un astfel de caz". „Alegeri naţionale parţiale nu se pot organiza, iar sistemul de vot nu include liste de supleanţi. Chiar nu ştiu ce s-ar putea întâmpla în acest caz, dar cel mai probabil se va ocupa în 2012", a arătat Pârvulescu.

Situaţia fără precedent reprezintă o problemă şi pentru grupul minorităţilor naţionale din Parlament, condus de Varujan Pambuccian. „Nu ştim ce vom face, dar o să discutăm acest caz la şedinţa de grup de luni", a spus Pambuccian.

Prevederile legii

Conform Legii electorale 35/2008, deputaţii minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, sunt aleşi la nivel naţional cu cel putin 15% din voturile minorităţii pe care o reprezintă. În cazul în care un mandat rămâne vacant în urma decesului parlamentarului, legea spune că trebuie organizate alegeri pentru ocuparea acestuia.

Cazul minorităţilor naţionale însă este unul aparte,  având în vedere că reprezentanţii acestei categorii nu candidează într-un colegiu, ci la nivel naţional. Legea electorală nu reglementează situaţia vacantării mandatelor ce revin minorităţilor.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite