Legea educaţiei: Boc, strâns cu uşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc şi Daniel Funeriu
Emil Boc şi Daniel Funeriu

 Premierul Emil Boc va răspunde astăzi la scrisoarea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Mircea Geoană cerea întreruperea procedurii angajării răspunderii. În schimb, UDMR nu doreşte să renunţe la niciuna dintre prevederile referitoare la minorităţi.

„Am primit scrisoarea de la Mircea Geoană şi o să-i răspund luni dimineaţă", a anunţat sâmbătă premierul Emil Boc. El a anunţat deja de zilele trecute că singura soluţie pe care o ia în calcul în privinţa Legii educaţiei este continuarea procedurii de angajare a răspunderii. „Curtea are dreptate când spune că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern. De la data sesizării şi până acum au mai intervenit două lucruri noi care au soluţionat conflictul juridic sesizat de Curte", a declarat Boc. El susţine că cele două elemente sunt decizia Parlamentului de a fixa o dată pentru anagajarea răspunderii şi moţiunea de cenzură, depusă deja de Opoziţie. „Demersurile privind Legea educaţiei nu le facem pentru UDMR sau pentru altcineva. Sunt demersuri legale prevăzute de Constituţie", a mai spus Boc.

Citiţi şi:

Antonescu caută sprijin anti-Băsescu
Boc: În Legea Educaţiei nu facem demersuri pentru UDMR, ci pentru modernizarea sistemului

Argumentul UDMR: lentoarea dezbaterii

„UDMR nu doreşte să renunţe la niciuna dintre prevederile referitoare la minorităţi din Legea educaţiei. Noi susţinem varianta de lege pe care şi-a asumat-o Guvernul", declară, la rândul său, pentru „Adevărul" liderul senatorilor Uniunii. Andras Levente Fekete aminteşte că, în Comisia pentru Învăţământ din Senat, coaliţia guvernamentală nu deţine majoritatea şi susţine că partidele opoziţiei au tărăgănat deja foarte mult dezbaterile. Fekete afirmă că în ritmul de până acum al dezbaterii, legea are toate şansele să nu treacă de Senat în actuala sesiune. „Urmează şi alte legi importante - salarizarea unitară, bugetul pe 2011 şi atunci, în plen, numai pentru Legea educaţiei nu va fi timp. Şi pe urmă ieşim din termene, că în baza legii trebuie să fie pusă în practică o întreagă reformă a Educaţiei, care înseamnă şi programă, şi manuale. Iar dacă mai întârziem iar nu putem fi gata cu toate pentru septembrie şi se amână cu încă un an. De 20 de ani tot povestim de reforme şi de 20 de ani numai povestea a rămas!"

Miza asumării

De cealaltă parte, senatorii opoziţiei din Comisia de Învăţământ susţin că dezbaterile de aici se vor încheia în cel mult două săptămâni, astfel încât votul final să poată fi dat de plenul Camerei Superioare înainte de Crăciun.

Până acum, Comisia a analizat toate capitolele din lege, mai puţin pe cele referitoare la minorităţi şi la învăţământul universitar. Diferenţele cele mai importante între varianta asumată de Guvern şi ce au discutat membrii Comisiei senatoriale de profil se referă la durata ciclurilor de învăţământ şi a învăţământului obligatoriu, în general. Varianta de text agreată de Guvern prevede un învăţământ obligatoriu de 10 ani, cu şcoală primară şi gimnaziu de câte 5 ani, urmate opţional, de liceu, timp de 3 ani. Senatorii au menţinut clasa pregătitoare în interiorul ciclului primar, dar şi durata actuală a gimnaziului şi liceului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite