Antonescu caută sprijin anti-Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu (dreapta) va discuta astăzi cu doi lideri ai Puterii - Marko Bela (stânga)  şi Varujan Pambuccian (centru) - despre deblocarea situaţiei din Parlament
Crin Antonescu (dreapta) va discuta astăzi cu doi lideri ai Puterii - Marko Bela (stânga) şi Varujan Pambuccian (centru) - despre deblocarea situaţiei din Parlament

Formarea unui nou guvern şi suspendarea şefului statului vor fi astăzi temele de negociere dintre PNL şi liderii PSD, UDMR şi PC. Deblocarea Parlamentului, politica fiscală sau reforma administrativă ar urma să fie discutate în cadrul unei întâlniri convocate de liderul PNL, Crin Antonescu.

Antonescu: Dacă Băsescu promulgă Legea Educaţiei, declanşăm procedura de suspendare

Liderii tuturor formaţiunilor politice, cu excepţia PDL, i-au anunţat deja pe liberali că sunt dispuşi să participe la întâlnire, însă posibilitatea unor înţelegeri pe temele importante pare redusă. PSD nu este de acord cu suspendarea preşedintelui Băsescu, propusă de Crin Antonescu, iar UDMR este legată de Guvern prin promisiunea premierului Boc că va continua procedura de angajare a răspunderii pe Legea educaţiei.

Liderul PNL, Crin Antonescu, cel care i-a invitat pe şefii celorlalte partide parlamentare la negocieri, a pus pe tapet, recent, problema suspendării preşedintelui Traian Băsescu, în cazul în care acesta va promulga Legea educaţiei.  Antonescu a argumentat că, din moment ce Curtea Constituţională a decis că procedura angajării răspunderii folosită de Guvern este neconstituţională, în cazul promulgării, şi preşedintele "se solidarizează la mica lovitură de stat" a premierului Emil Boc. Liderul PNL a anunţat că  subiectul suspendării va fi printre cele discutate la întâlnirea de astăzi, dar PSD, prin Victor Ponta, a respins deja ideea. Ponta l-a caracaterizat pe liderul PNL drept  "neserios" şi a precizat că PSD nu se aruncă într-un astfel de joc".

UDMR îşi conservă relaţiile cu PNL

Şi şansele unei înţelegeri cu UDMR par destul de reduse, chiar dacă liderul senatorilor Uniunii Szabo Fekete a declarat că formaţiunea sa va participa la întâlnirea de astăzi pentru că a avut, întotdeauna, relaţii bune cu PNL. Crin Antonescu a pledat de mai multe ori, pentru negocieri cu UDMR. "Cred că un dialog foarte serios cu UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale este cheia care poate să dea soluţie crizei politice din România. Soluţia nu poate fi alta decât o nouă majoritate", a afirmat Antonescu.

Reprezentanţii UDMR au dat însă termen actualei majoritătăţi ca până la sfârşitul anului să rezolve problema şi au afirmat că ar dori să găsească soluţii pentru deblocarea activităţii parlamentare. Aceştia nu se opun nici ideii schimbării Robertei Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor, condiţia participării Opoziţiei la lucrări, însă susşin că o decizie în acest sens depinde doar de PDL. "Dacă PDL ia o astfel de decizie, bineînţeles că noi vom discuta cu partenerii noştri din Coaliţie", a declarat, la Realitatea TV, Kelemen Hunor, minsitrul Culturii. Din barca Puterii, alături de UDMR vor participa la discuţiile convocate de Antonescu şi reprezentanţii minorităţilor, după cum a anunţat Varujan Pambuccian, liderul acestora.

UNPR se teme că PDL ar prefera PNL

PDL este singurul partid care nu participă la întâlnirea convocată de liberali. Preşedinta organizaţiei de femei din PDL, Sulfina Barbu, i-a îndemnat pe liberalii să îl tempereze pe Crin Antonescu dacă vor să intre la guvernare cu democrat-liberalii. "Refacerea Alianţei D.A. este doar o problemă de timp. Până când se calmează Crin Antonescu sau PNL îşi aduce liderul cu picioarele pe pământ", a declarat Sulfina Barbu.
Îndemnurile acesteia par să fi fost luate în serios de preşedintele de oanoare al UNPR, Cristian Diaconescu. Întrebat de ziariştii unui post de radio dacă există riscul ca PDL să renunţe la colaborarea cu UNPR în favoarea liberalilor, Diaconescu a răspuns că se aşteaptă la orice fel de reconfigurare politică şi orice fel de compromis, având în vedere "volatilitatea politicii româneşti".

"Nu permitem nimănui să ne dea lecţii de rezistenţă împotriva lui Băsescu. Nu permitem să ni se dea lecţii de unitate în Opoziţie."
Crin Antonescu preşedintele PNL

"Mă aştept la orice fel de reconfigurare politică, la orice fel de compromis politic dintr-o parte sau din alta."
Cristian Diaconescu preşedinte de onoare al UNPR

"Refacerea Alianţei D.A. este doar o problemă de timp. Până când se calmează Crin Antonescu sau PNL îşi aduce liderul cu picioarele pe pământ."
Sulfina Barbu deputat PDL

Duelul invitaţiilor

Ideea unei consultări între partidele parlamentare a fost lansată în urmă cu două săptămâni de liderul liberal Crin Antonescu. El şi-a reînnoit invitaţia după ce preşedintele Traian Băsescu a solicitat un mortatoriu între partidele parlamentare. Ulterior şi premierul Emil Boc l-a invitat pe Crin Antonescu la o şedinţă a Puterii, dar acesta a refuzat, afirmând că nu face parte din Coaliţia de guvernare.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite