VIDEO Traian Băsescu: Actuala Constituţie exclude coabitarea Preşedinte - Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat Parlamentului luni cu un discurs despre revizuirea Constituţiei, afirmând că lasă Parlamentul să se pronunţe asupra modificărilor.

Principalele afirmaţii ale lui Traian Băsescu:

- Prezenţa mea aici este legată strict de propunerile de revizuire a Constituţiei.

- De la preşedintele Senatului am primit o solicitare prin care mi se solicita să introduc eu ca iniţiator propunerile făcute de Curtea Constituţională. Acest lucru nu se poate face pentru că sunt propuneri pe care le pot accepta, iar pe altele nu. De aceea las Parlamentul să se pronunţe asupra propunerilor.

- Proiectul pe care îl prezent astăzi derivă din faptul că Parlamentul trebuie să ajungă la un număr de 300 de aleşi.

- Modificarea structurii bicamerale ar crea schimbări în sistemul de legiferare.

- Orice propunere sau proiect de lege se va dezbate în două lecturi în cadrul a 30 de zile. Acest lucru va elimina ceea ce se întâmplă marţea când se votează foarte multe legi, iar mulţi nu ştiu ce votează.

- Avem prea multe decizii la CEDO care pun la plată statul român. Deja s-a ajuns ca arestările pe 29, 60 de zile să fie o practică şi după ce omul este declarat nevinovat niciun procuror nu plăteşte pentru asta.

- Obligaţia judecătorilor de a  se spune legii, Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale.

- Este cazul ca şeful statului să nu mai fie membru în CSM şi am propus ca membrii CSM să nu mai deţină două mandate.

- Am propus consultarea prealablă a preşedintelui cu premierul pentru revocarea unor miniştri.

- Am propus ca Guvernul să nu îşi mai asume răspunderea decât o dată pe sesiune, cu excepţia bugetului de stat şi al asigurărilor sociale.

- Preşedintele trebuie să vegheze la o majoritate în Parlament. Preşedinte, din dorinţa să îşi exercite mandatul şi să îşi ducă la un final bun, are nevoie de o majoritate parlamentară. Aşa cum este scrisă acum Constituţia exclude coabitarea.

- Am propus scurtarea termenului de alegere a preşedintelui de la trei la două luni în cazul unei vacanţe prezidenţiale.

- Am propus o serie de modificări legate de relaţiile internaţionale ale României.

- Statul va fi nevoit să se limiteze la un deficit de 3%.

- În UE s-a declanşat o adevărată criză a datoriilor. Costurile de funcţionare a statelor au crescut foarte mult.

- La noi, 25% din buget au fost cheltuite cu sectorul public.

- Când nu mai reuşesc să mă înţeleg cu partidele, mă adresez public. Am notat lipsa de apetit a PDL în privinţa discutării reorganizării teritoriale.

- În 20 de ani, am ajuns să avem într-un singur judeţ 40 de agenţii. Agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală. Nu este suficient să avem atât de multe agenţii. Trebuie să lăsăm ţara să respire şi este necesară o restructurare masivă a lor.

- Vă doresc să găsiţi un consens,  pe care eu nu l-am găsit cu opoziţia.

Preşedintele Traian Băsescu a reamintit, în cadrul discursului său, o serie din modificările la Constituţie pe care le-a anunţat pe 1 iunie. Vezi aici mai multe detalii.

UPDATE 14.55 În sala de plen sunt prezenţi membrii Guvernului, în frunte cu premierul Emil Boc, pentru a asculta declaraţiile şefului statului.

Reprezentanţii USL nu vor participa la şedinţa în care preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului, a anunţat, luni, copreşedintele Uniunii Victor Ponta.

"Vizavi de prezenţa domnului Băsescu în Parlament, nu vom participa la acest monolog al domniei sale. Este foarte clar că preşedintele, mai ales după întâlnirea de la Cotroceni, şi-a confirmat incapacitatea de a dialoga", a spus Ponta.

Discursul preşedintelui are loc în contextul în care PDL şi UDMR au decis astăzi, în şedinţa Coaliţiei de guvernare, amânarea reorganizării administrativ - teritoriale cel puţin până la toamnă, după ce nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei variante comune. Vezi aici mai multe detalii.

Aseară, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a afirmat: "Regionalizarea se va realiza oricum. Eu cred că se va face înainte de alegerile locale din 2012". Vezi aici mai multe detalii.

Sâmbătă, UDMR a decis să ceară PDL să amâne discuţiile pe această temă până după alegerile locale de la anul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite