Iliescu: Asistăm la relansarea unei campanii de contestare a Revoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iliescu îi arată cu degetul pe cei care-l contestă
Iliescu îi arată cu degetul pe cei care-l contestă

Ion Iliescu a declarat astăzi că "asistăm astăzi la relansarea unei campanii de contestare a Revoluţiei", iar acuzaţiile care i se aduc de un anumit post de televiziune cu toate că le consideră aberante, l-au făcut totuşi să intervină pentru a respinge acele afirmaţii jignitoare pentru toţi aceia care au participat la Revoluţie. 

Cu toate că nu a pomenit numele postului, Ion Iliescu s-a referit la postul de televiziune B1 TV care în parteneriat cu Adevărul aduc la lumină adevăruri ascunse despre momentul decembrie 1989.

Mai citeşte şi:

Legea lustraţiei, cerută insistent la 20 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara

"Este o campanie susţinută împotriva unui moment al istorie noastre", a subliniat Ion Iliescu.

Cornel Dinu l-a acuzat din nou, joi seară, pe Petre Roman că ar fi cerut ajutorul sovieticilor în timpul evenimentelor din decembrie '89. Invitat la emisiunea "Naşul" de pe postul B1 TV, Roman a negat că ar fi luat legătura cu Moscova şi a precizat că în în acele momente a folosit într-adevăr telefonul, însă numai pentru a vorbi cu o colegă de liceu.

La această dispută a venit în completare şi părerea lui Sergiu Nicolaescu. Regizorul a sprijinit şi el afirmaţiile lui Cornel Dinu precizând că l-a auzit pe Roman vorbind la telefon în limba rusă.

Un document descoperit în arhiva Ministerului de Afaceri Externe polonez confirmă că, la 23 decembrie 1989, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au rugat Moscova să trimită militari pe teritoriul României. Conţinutul documentului este confirmat de mărturiile unor personaje-cheie ale Revoluţiei române.

Potrivit stenogramelor, Ion Iliescu confirma, la 27 decembrie 1989, discuţia telefonică pe care o purtase cu Mihail Gorbaciov la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu patru zile înainte. La cererea explicită a lui Mihail Gorbaciov, ambasadorul sovietic la Bucu-reşti s-a interesat de soarta fostului PCR şi a alegerilor pentru Marea Adunare Naţională.

Partea aceasta din stenogramă confirmă că Iliescu a vorbit cu Gorbaciov cu mult înainte de 27 decembrie, fapt pe care l-a negat vreme de 20 de ani, până la dezvăluirile din „Adevărul". Ultima parte a întrevederii dintre liderii FSN şi ambasadorul URSS la Bucureşti, Evgheni Tiajelnikov, s-a canalizat pe discuţii legate de menţinerea Partidului Comunist. Subiectul a fost abordat la cererea explicită a lui Gorbaciov, cel care îi solicitase lui Tiajelnikov să deschidă discuţia cu partea română privind păstrarea unei părţi a vechii structuri politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite