Greii din PSD au pus tunurile pe Geoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, la un pas de despărţirea de PSD
Mircea Geoană, la un pas de despărţirea de PSD

Majoritatea membrilor din Comitetul Executiv al PSD se pronunţaseră  ieri seară pentru excluderea lui Geoană. La închiderea ediţiei, reuniunea PSD era în desfăşurare.

Şedinţa de ieri  a CEX, convocată pentru excluderea lui Geoană, s-a dovedit a fi una tensionată. Victor Ponta a propus ca vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, să preia atribuţiile lui Geoană în fruntea acestui for legislativ, până la lămurirea situaţiei. Mircea Geoană a refuzat să se retragă din fruntea Senatului. El a atras atenţia că, în acest fel, PSD riscă să piardă şefia Senatului în favoarea PDL. „Chelaru va conduce şedinţele Senatului doar atunci când îl voi mandata eu", a definit Geoană situaţia.

OPINIE: Iliescu, adevăratul prostănac

Geoană le-a reproşat lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase promovarea lui Victor Ponta în fruntea PSD. „Adrian, acum văd că îl girezi pe Victor, dar la Congres ţi-a fost frică să te bagi cu Ponta", i-a spus Geoană lui Năstase. Înainte de momentul votului, Victor Ponta i-a cerut lui Mircea Geoană să părăsească sala, dar acesta a refuzat.

Subiectul a generat emoţii şi în afara sălii de şedinţe. Câteva zeci de susţinători ai lui Mircea Geoană au venit în faţa sălii în care a avut loc reuniunea PSD manifestându-şi susţinerea faţă de preşedintele Senatului.

Verdictul CEx era unul aşteptat de multă lume în PSD, lucru evident şi din declaraţiile liderilor partidului anterioare şedinţei. Preşedintele PSD, Victor Ponta a a firmat  că soarta lui Mircea Geoană şi a României s-a decis o dată cu vizita făcută la Sorin Ovidiu Vîntu înainte de scrutinul prezidenţial din 2009.

Înainte de a intra la "judecată", Geoană a afirmat că  este calm şi plin de încredere, subliniind însă că nu are nicio intenţie "să-şi mai calce pe demnitate". Vicepreşedintele PSD, Marian Vanghelie, a afirmat că nu va vota excluderea lui Mircea Geoană. El a adăugat că doreşte să facă un apel la Ion Iliescu şi Adrian Năstase să "fie foarte atenţi" pentru că s-ar pregăti "decapitarea PSD în următoarea perioadă".

Ce se întâmplă cu şefia Senatului?

Excluderea lui Geoană din PSD lasă, în continuare, deschis subiectul şefiei Senatului. PSD a propus înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean la şefia instituţiei. Juriştii PSD au invocat decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia preşedintele Senatului nu poate fi înlocuit decât de grupul parlamentar din care provine.  Democrat-liberalii au evitat să supună la vot această propunere, invocând faptul că Regulamentul Senatului nu conţine nicio referire la înlocuire, ci la revocare. Confruntarea celor două părţi a avut ca efect supravieţuirea lui Geoană în fruntea Senatului.

Înainte de excluderea lui Geoană din PSD au circulat informaţii neoficiale privind posibilitatea ca el să îşi formeze propriul partid. Geoană a evitat să confirme, oficial, un astfel de scenariu. Înainte de a intra la şedinţa Comitetului Executiv, Geoană a fost întrebat dacă poate merge mai departe fără PSD. „Întrebarea este dacă PSD poate să meargă mai departe fără Mircea Geoană. Niciodată nu mă voi despărţi de PSD, pentru că PSD-ul nu reprezintă o mână de lideri, ci sute de mii şi milioane de oameni", a declarat preşedintele Senatului.

Cum a început scandalul

Suspendat anul trecut pentru şase luni din partid, Mircea Geoană a intrat, recent, din nou,  în vizorul conducerii PSD. În primul rând el l-a atacat dur pe Ion Iliescu, vorbind despre "răutatea acestuia".  În plus, Geoană şi-a manifestat intenţia de a candida la Cotroceni, deşi liderii PSD promiseseră nominalizarea pentru acest post a şefului PNL, Crin Antonescu. Picătura care a umplut paharul pare să fi fost vizita lui Geoană în Statele Unite, după ce preşedintele Senatului aflase că Ponta şi Antonescu plănuiesc un demers similar.

"Nu merg să cer de la nimeni nimic altceva decât o discuţie cu privire la cauzele reale ale acestei înscenări. Nu am niciun fel de intenţie să-mi mai calc pe demnitate."
Mircea Geoană
preşedintele Senatului

"Soarta lui Mircea Geoană şi a noastră, a României, din păcate, s-a decis pe 3 decembrie 2009, dacă nu mă înşel, o dată cu vizita la Vîntu."
Victor Ponta
preşedintele PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite