Geoană, despre Oltchim: Bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Senatorul Mircea Geoană susţine, pe blog, că în cazul Oltchim "bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei", el afirmând că este "o privatizare în stil Elodia" şi că guvernările PDL au tot băgat problema "sub preş", iar acum Adriean Videanu şi PDL ar trebui să tacă pe acest subiect.

Geoană afirmă că nu este de acord cu "bâlbăielile OPSPI" legate de privatizare. "Nu poţi niciodată trata privatizarea Oltchim ca pe o geambaşie de cai. Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greşeli şi, ca într-o problemă de matematică, rezultatul nu avea cum să fie decât greşit. D-l Vulpescu nu a intuit decât prea târziu dimensiunea problemelor de la Oltchim şi a lipsit cu desăvârşirea o abordare a privatizării menită să ofere perspective atât unor investitori serioşi, cât şi zecilor de mii de familii care depind de acest loc de muncă", scrie fostul preşedinte PSD.

Potrivit acestuia, "cu migală, guvernările succesive ale PDL au tot băgat această problemă sub preş". "Niciodată situaţia la Oltchim n-ar fi ajuns atât de dramatică dacă Ministerul Economiei al d-lui Videanu şi al epigonilor săi democrat-liberali ar fi avut curajul să trateze direct subiectul, să propună o abordare, să caute să facă o strategie de privatizare atunci când situaţia era calmă, nu când nu mai era nimic de făcut. În timp ce tăia pensii şi salarii, guvernarea PDL a preferat să-şi cumpere liniştea la Oltchim cu împrumuturi de sute de milioane de euro, deşi ştia că nu face decât să prelungească agonia. În locul unei operaţii grele care să pună pe picioare pacientul, PDL a preferat la Oltchim să ofere cu generozitate calmante şi somnifere", scrie Geoană.

Fostul preşedinte al Senatului afirmă că "decât să vorbească acum de Oltchim după ce au avut atâţia ani la dispoziţie, mai bine PDL, începând cu talentatul Ministru Videanu, tată al băieţilor deştepţi şi naş al dezastrului din economie, să tacă".

Fostul candidat la Preşedinţie arată că "în chip total nefericit, bâlbăielile de OPSPI s-au întâlnit cu exotismul ofertei. Precaritatea procesului de privatizare a fost egalată doar de calitatea ofertei". "Acum ne întrebăm cine e în spatele ofertei lui Dan Diaconescu, câştigătorul unui proces de licitaţie care nu poate trezi decât imaginaţia regizorilor de tip Kusturica", scrie senatorul.

Fostul preşedinte al Senatului declară că "este prea mult exotism în privatizarea Oltchim, prea multe întrebări şi prea puţine răspunsuri".

"Este o privatizare în stil Elodia, iar ceea ce pare că va dispărea este şansa unui loc de muncă pentru mii de vâlceni", se mai arată în postarea lui Geoană.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, presei, la Târgu Mureş, că aşteaptă ca persoana care a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea să se prezinte în maxim zece zile cu banii, adăugând că, în caz contrar, este vorba de o infracţiune.

Victor Ponta a afirmat că privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea implică mii de oameni care lucrează acolo şi o societate comercială "extrem de importantă pentru români".

Întrebat dacă, în opinia sa, câştigătorul licitaţiei, Dan Diaconescu, nu dispune de banii respectivi, premierul a răspuns că nu are dreptul să se pronunţe "pe nimic de acest gen", adăugând că, dacă acesta se achită de obligaţiile pe care şi le-a asumat o dată cu depunerea ofertei, "va fi felicitat".

"Să aducă banii şi să salveze locurile de muncă ale oamenilor şi îl vom felicita cu toţii. Dacă cumva n-o face, va răspunde conform legii. E infracţiune. Este infracţiune să participi la o licitaţie, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii", a declarat premierul.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat, amintește Mediafax.

La licitaţia pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS asupra Oltchim au depus oferte Dan Diaconescu, Aisa Invest şi Chimcomplex, firme deţinute de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi PCC, firmă înregistrată în Germania.

OPSPI a organizat o licitaţie pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim, de 54,8% din capital, şi a creanţelor deţinute asupra companiei de AVAS şi Electrica, însumând circa 400 milioane euro.

Diaconescu a depus ofertă doar pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat. Chimcomplex a oferit 18,8 milioane lei şi 202 milioane de lei iar pentru creanţa Electrica. Prin firma Aisa Invest, Vuza a oferit 30 de milioane de lei pentru acţiuni. Compania PCC a oferit în total 13,4 milioane lei (2,9 milioane euro) pentru acţiuni şi creanţele Electrica şi AVAS.

Creanţele AVAS şi Electrica nu au fost adjudecate.
"Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiţie şi vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii şi pentru capitalul de lucru", a spus Diaconescu.

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu a declarat că se bazează pe "veridicitatea" ofertei pentru achiziţia acţiunilor Oltchim.

"Ofertantul Diaconescu Cristian Dan este declarat adjudecatar al acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI, la Oltchim. Ne bazăm pe veridicitatea ofertei dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun", a afirmat Vulpescu.

Contractul dintre OPSPI şi Diaconescu va fi semnat luni, la ora 10.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite