Evaziunea fiscală nu este de 40% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs la Palatul Parlamentului despre întâlnirea pe care a avut-o cu grupurile parlamentare, aducând în discuţie scrisoarea către Fondul Monetar Internaţional şi explicând măsurile de austeritate pe care le-a anunţat pe 6 mai.

"Am considerat că este bine să dau curs invitaţiei parlamentarilor care susţin Guvernul de a avea o discuţie şi de a da o explicaţie. Acelaşi lucru aş fi făcut şi cu opoziţia, în cazul în care se exprimau în acest sens. Am considerat că este o chestiune de responsabilitate a şefului statului în raport cu situaţia în care se află ţara", a început Băsescu discursul.

Băsescu explică măsurile de austeritate

Băsescu a anunţat că a discutat mai multe variante ale scrisorii către FMI şi UE a grupurilor parlamentare. "Premisa de la care am plecat a fost concluzia discuţiilor pe care le-am avut cu Guvernul şi cu BNR."

"Am informat grupurile parlamentare care este situaţia reală, dincolo de abordarea din mass-media. Criza este o realitate la nivel european, nu este doar în România. Numele, mai nou, pe care eu îmi permit să îl dau, este criza datoriilor suverane. Este o criză care apasă tot mai tare toate statele UE", a mai spus Băsescu.

Preşedintele consideră că România trebuie să ia aceste măsuri acum pentru a nu ajunge într-o situaţie mai gravă peste ceva timp. "România are şansa de a avea o datorie publică mult mai mică decât alte state UE. Am considerat că avem obligaţia de acţiona acum pentru a ne reduce dependenţa. Situaţia este foarte dificil[, dar nu mai dificilă decît a altor state".

Iată cât de cheltuitori sunt deputaţii gălăţeni!

Fondul Monetar Internaţional a propus creşterea TVA de la 19 la 24%, creşterea cotei unice de la 16 la 20% şi reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%. "Am respins această variantă pentru că era varianta care nu trata problema, adică repartiţia cheltuielilor bugetului de stat al României. După toate analizele, creşterea TVA de al 19 la 24% ar fi generat o inflaţie de 2 cifre, minim 10%, faţă de obiectivul existent, 4,5%."

„Ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economică, zonă care pe linii mari a produs un proces de restructurare, cu excepţiile din sectorul de stat", a mai spus Băsescu.

Despre evaziunea fiscală, Băsescu s-a declarat nemulţumit de declaraţiile "unor mari manageri", potrivit cărora evaziunea ar fi 40% din PIB. "Zonele de mare evaziune sunt agricultura, alcoolul, industria tutunului, legumele - aduse din import, florile, chiar comerţul intracomunitar."

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite