Doi foşti miniştri în cursa pentru deputăţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mariana Câmpeanu (PNL) şi Gheorghe Barbu (PDL) şi-ar putea disputa un loc de deputat. PNL şi PDL trimit în alegerile parţiale din Hunedoara doi candidaţi care au deţinut portofoliul Muncii în Cabinetul Tăriceanu.

Situaţia echilibrată din Parlament ridică miza alegerilor parţiale desfăşurate după vacantarea unor posturi. Al treilea scrutin de acest tip, care se va desfăşura într-un colegiu pentru Camera Deputaţilor din Hunedoara, după decesul fostului deputat PDL Ioan Timiş, mobilizează partidele să-şi caute candidaţi cu greutate. În timp ce la PDL favoritul este fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu, liberalii hunedoreni merg şi ei pe mâna unui fost demnitar care a deţinut acest portofoliu, Mariana Câmpeanu.

Citiţi şi:

Cabinetul din umbră al lui Antonescu

Fratele lui Timiş vrea să candideze

PNL a desemnat-o pe Câmpeanu în defavorarea primarului din Haţeg, Nicolae Timiş (fratele fostului deputat Ioan Timiş). Acesta din urmă este nemulţumit de decizia luată de conducerea PNL Hunedoara şi ameninţă că se autosuspendă din partid şi va candida ca independent. O asemenea decizie ar da peste cap planurile PNL de a obţine un post de deputat pe baza sprijinului aleşilor locali ai partidului. În colegiul respectiv, 12 din cei 23 de primari sunt liberali, însă aleşii locali sunt tocmai cei care l-au propus pe Timiş.

Ca să îl blocheze pe Nicolae Timiş, liberalii i-au transmis că, dacă se autosuspendă, va fi exclus din partid şi îşi va pierde funcţia de primar. Timiş ar fi pierdut competiţia şi pentru că fiica sa a fost recent implicată într-un scandal cu trafic de droguri. Mariana Câmpeanu este însă convinsă că se va bucura de sprijinul organizaţiei locale. "Nu cred că voi avea probleme cu primarii din zonă. Propunerea mea a fost făcută pe plan local, nu m-am autopropus eu, şi a fost adoptată prin vot", afirmă fostul ministru.

Ea spune că este bine să intre în competiţie cu un fost ministru al Muncii. "Dacă ar fi desemnat, ar fi foarte bine, înseamnă că o să avem un limbaj comun şi vom dezbate proiecte", afirmă Mariana Câmpeanu.

Gheorghe Barbu,„testat" de PDL

Decizia finală privind candidatura lui Barbu va fi luată după efectuarea unui sondaj de opinie, în care alţi patru posibili candidaţi vor fi„testaţi" de PDL, urmând ca rezultatele cercetării să fie prezentate peste două săptămâni.

Deşi rezervat în declaraţii, având în vedere statutul de înalt funcţionar pe care îl deţine din poziţia de secretar general al Camerei Deputaţilor, Gheorghe Barbu nu a exclus posibilitatea de a se înscrie în cursa electorală, în cazul în care va fi primul în sondajul aflat în desfăşurare în colegiu. „Ar fi o decizie grea, dar mă voi gândi", a comentat Gheorghe Barbu. PDL i-a mai inclus în sondaj pe Ioan Drăghici, directorul Hidro Haţeg, pe Cosmin Giuroni, preşedintele democrat-liberalilor din Haţeg, pe Marius Constantinescu, consilier judeţean, precum şi pe Valer Ungur, simplu membru de partid.

Social-democraţii nu şi-au anunţat, oficial, candidatul, dar numele cotat cu cele mai mari şanse este primarul comunei Sălaşul de Sus din colegiu Sorin Marica.

Al treilea scrutin parţial

Prima confruntare electorală parţială pentru un post de deputat s-a desfăşurat la 17 ianuarie în Colegiul 1, între fiul democrat-liberalului Silviu Prigoană, Honorius, şi liberalul Radu Stroe, ieşit învingător. În urma votului de la 25 aprilie, alegătorii din Colegiul 19 au trimis-o în Parlament pe fosta vedetă TV Teo Trandafir. Ea a concurat împotriva fostei şefe a Loteriei, Liliana Mincă, susţinută de PSD şi PNL.

După ce candidatura sa la alegerile din colegiile 1 şi 19 a fost respinsă, Remus Cernea îşi va testa şansele ca independent în Hunedoara. Prin decizia Curţii Constituţionale din 20 aprilie, Cernea şi-a "recâştigat" dreptul de a fi ales, anulat temporar de legea electorală. Iniţial, legea prevedea ca doar reprezentanţii partidelor parlamentare pot participa la scrutin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite